Etiketttävling
Läst 11969 ggr
kyrkeliden
2015-05-30, 18:32

Ålder för kaninhoppning

För att få tävla på kaninhoppning finns det olika åldersgränser att veta om, dels för dig som förare men också vad som gäller för att få starta sin kanin.

I tävlingsreglementet finns det lite olika regler gällande ålder. Det gäller dels ålder på dig som förare, men också ålder på din kanin. 

**
Du som förare**

§1) Alla medlemmar i Sveriges kaninhoppares Riksförbund (SKHRF) eller annat av SKHRF godkänt förbund äger rätt att deltaga på officiella tävlingar från  det år de fyller sju år. Vid överträdelse ska resultaten för aktuellt ekipage strykas. Icke medlem har rätt att hoppa utom tävlan i lätt klass på en  tävling innan medlemskap krävs. För att starta miniklassen krävs inget medlemskap.

Denna regel är uppe titt som tätt på årsstämman där folk vill den ändras, ofta till en lägre ålder. 7år är det nu och den åldersgränsen är satt främst då du som förare ska kunna hantera din kanin, men också vara gammal nog att börja förstå de regler som finns. Vad tycker du, bra eller dåligt?

**
Din kanin
**För kaniner finns det lite fler regler gällande ålder på tävling och träning. Viktigt är att du lär dig att det är skillnad mellan "månader" och "veckor".

**8 veckor
**§4) Kaninungar som är yngre än åtta veckor gamla får ej vistas på tävlingsplats. Överträdels medför varning före diskvalificering.

Från den dagen en kaninunge fyller 8 veckor får den vistas (vara) på tävlingsplatsen. Dock får en 8 veckors kaninunge endast sitta i transportbur, i en hage eller i din famn. _Detta då du inte får ha sele på kaninen. 

Ex. En kaninunge är född 1 januari 2015. Den är då 8 veckor 24 februari._

3 månader
§5) Kaninungar som är yngre än tre månader gamla får ej vistas i sele och koppel på tävlingsplats. Överträdelse medför varning före diskvalificering. 

Från den dagen en kaninunge fyllt tre månader får den vistas (vara) på tävlingsplatsen och du får ha den i sele och koppel och gå runt med kaninen.

OBS!
Nu står det månader. 3 månader är inte detsamma som 12 veckor.

I ex. ovan så är kaninungen som föddes 1 januari, den är 3 månader februari, mars, april - den 1 april. Kaninungen är däremot 12 veckor den 24 mars, så du ser det är skillnad.

När det står månader tar du kaninens födelsedatum, i ex, den 1:a och räknar i detta fallet tre månader framåt, 1 februari, 1 mars, 1 april. 

4 månader
§3) Kaninen ska vara fyra månader gammal för att få deltaga på tävling eller uppvisning, för elitklass gäller åtta månader och för höjdhopp och längdhopp gäller ett års ålder. Överträdelse  medför att kaninens resultat stryks. Medveten eller upprepad överträdelse ska rapporteras till förbundet och kan leda till avstängning från tävlingsverksamhet.

När kaninen fyllt 4 månader (obs! inte samma som 16 veckor) så får du börja tävla med kaninen. 4 månader gäller för alla kaniner, även om du väljer och starta miniklass. 
I ex. ovan så är kaninen 4 månader den 1 maj, räknat 4 månader framåt från 1 januari. 

Fr.o.m. 1 januari 2016 måste kaninen vara 5 månader fyllda för att få starta på tävling!

8 månader.
se §3) ovan.
För att kaninen ska få starta elitklass i bana gäller det dels att den tagit samtliga uppflyttningspinnar upp till elitklass. Kaninen måste sedan också vara äldre än 8 månader gammal. Alltså, en kanin som klassat upp sig till elit och endast är 7½ månad gammal får då inte starta, då den är för ung. 

Fr.o.m. 1 januari 2016 måste en kanin fyllt 1år för att få starta elitklass även i bana!

1 år - 12 månader se §3) ovan.
Denna åldersgräns gäller för att kaninen ska få lov att starta höjd och längd ej elitklass. Innan 1års ålder får man därför inte starta dessa grenar med sin kanin. 

**6 år
**§48) Veteranklass är till för gamla kaniner som ej längre klarar av att starta sin ordinarie klass.  Veteranklass har samma regler som lättklass, med undantaget att korrigeringar ska dömas. En kanin som fyllt sex år och varit klassad i minst medelsvår i någon bangren har rätt att flyttas ner till veteranklass. För att få starta veteranklass måste kanin först registreras som veteranklassad, efter det  går det ej att flytta upp kanin till ordinarie klass igen.

Veteranklassen är till för kaniner som man märker att åldern tar ut sin rätt. Kaninen har tidigare varit minst medelsvårklassad men att som förare märker man att kaninen inte orkar riktigt hoppa större hinder då kaninen blivit äldre. Då kan man veteranklassa sin kanin, och den får då tävla veteranklass som har samma hinderhöjd och längd som i lättklass.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Upp till toppen