Avel & Uppfödning

Inavel VI - Inavelsgrad

2012-05-23 01:23 #0 av: kyrkeliden

I denna artikelserie tänkte jag ta upp begreppet ”inavel”. Vad är egentligen inavel? Varför inavlar man och när är det rätt att använda sig av inavel? Vad är nackdelarna med inavel och finns det över huvudtaget några fördelar? Jag hoppas här kunna sara på några av dessa frågorna.

I föregående artikel ”Begrepp och släktskap” gick jag igenom vad inavel egentligen innebär och vad som menas med begrepp som ”inavel” och ”släktskap”. I denna artikel tänkte jag fortsätta på området inavel genom att prata om inavelsgrad och vad som menas med detta begrepp,

Inavelsgrad – mått på inavel

För att veta hur mycket en individ är inavlad finns det olika sätt att räkna ut den så kallade ”inavelsgraden”, graden av inavel. Men vad betyder detta begrepp ”inavelsgrad”`?

Inavelsgrad – är ett mått på sannolikheten att två gener i ett genpar har samma ursprung.

Inavelskofficient = annat ord för inavelsgrad

Förstod du? Det är inte så konstigt om du inte gjorde så jag ska försöka förklara. Sannolikheten att en händelse sker (i detta fall att två gener i genparet är från samma släkting/anfader) mätts på en skala från 0-1 eller om man hellre vill från 0% - 100%. Är sannolikheten 0% att något ska inträffa så kommer det inte ske då 0% är det samma som ”ingen chans/sannolikhet” att en händelse sker. Är sannolikheten 100% så kommer händelsen ske med 100% säkerhet (100% = alltid sker).

Sannolikhetslära, förstå %

Tänk såhär: Du har 10st kulor i olika färger. Vad är då sannolikheten att du drar en röd kula i högen utan att titta?

Svar: Det är 1 chans på 10 att kulan är röd. Alltså 1/10 = 10% att kulan är röd.

Säg nu istället att du har en påse med 10st kulor där 4st kulor är röda, 5st kulor är blå och 1st kula är vit. Hur stor är då sannolikheten att du drar en blå kula?

Svar: 5/10, (5 av 10) och 5/10 = 0,50 = 50% (procent = hundradel).


50% är alltså bara ett annat sätt för att säga 5 av 10, vilket är hälften (50% av 100% är hälften, och 5 kulor av 10kulor är hälften av kulorna).

Vi vänder på det. En unge som är efter föräldrar som är helsyskon är inavlad med 25% (inavelsgraden är 25%). Se föregående artikel för eller längre ner om beräkningarna för att förstå varför 25%. 25% av 100% är en fjärdedel (100/25 = 4).

Gener av samma ursprung

Då går vi tillbaka till att prata om inavelsgraden. Som jag nämnde ovan är inavelsgraden ett mått (en siffra mellan 0 och 1) på hur stor sannolikheten är att en avkomma får två gener som har samma ursprung (kommer från samma anfader). För att se detta med ursprung och hur det kan komma sig så se föregående artikel i denna serie ”Begrepp och släktskap”.

Denna bild visar hur samma gen från Farmors far/Mormors far kommer i dubbel uppsättning hos ungen (den blå genen). Inavelsgraden är alltså ett mått som säger hur stor sannolikheten (hur stor chans det är) är att ungen just får dubbel uppsättning av samma gen.

Ju högre inavelsgrad – desto mer inavlad är kaninen - desto fler av kaninens gener har samma ursprung och är alltså samma gen i dubbel uppsättning.

I nästa artikel ska jag visa hur man kan räkna ut inavelsgraden hos en individ.


Artiklar om samma ämne

Inavel I - Begrepp & släktskap
Inavel II - Nedärvning
Inavel III - Dolda & lethala anlag
Inavel IV - Genetisk variation
Inavel V - Effektiv population
Inavel VII - Räkna ut inavelsgraden

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2012-05-23 16:23 #1 av: bellamollylovee

Super! :D

Anmäl
2012-05-24 09:00 #2 av: JuliaB

Jättebra artikel! :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.