Träning, Tips & Råd

Hjälp! Min kanin vill inte hoppa

2019-05-13 18:58 #0 av: tjenamoss

Hej! När jag säterier min kanin på marken står hon helt stilla och jag putta henne för att hon ens ska klara av att hoppa över det första hindret. När hon väl hoppat över ett hinder stannar hon och sitter helt stilla eller äter gräs. Hur ska jag göra för att hon ska få ett bra flyt och vara koncentrerad?

Anmäl
2019-05-18 06:19 #1 av: Leucanthemum

Först och främst: träna den att gå i sele. Den behöver lära sig när den ska gå framåt och när den ska stanna. Sele ska vara en trevlig upplevelse så det är viktigt med beröm och att det också är okej för den att äta gräs, men att den ska vara villig att lyssna på dig när du ber den om att det är dags att gå igen. När kaninen har bra koll på det är det dags att försöka med hoppningen. Låga hinder i början (typ 5-10 cm) och helst inte fler än 3 innan den lärt sig vad som ska göras. Förhoppningsvis sker det lite automatiskt att den inte stannar hela tiden när den lärt sig gå i sele, annars får man påminna med puttar. Återigen noga med beröm, pauser och att den får lov att äta när det passar. Sen måste man vara öppen för att kaninen kanske inte tycker att det är kul med hoppning, men ge det ordentliga försök först :)

Anmäl
2019-08-15 14:11 #2 av: Mimmisco

Kom ihåg också att inte hoppa för ofta 2-3 ggr i veckan. Resten av dagarna kan du ägna åt att gå i sele i skogen (om du har tillgång till det), du kan konditionsträna, låta kaninen gå i backar, miljöträna eller tricksträna. Tänk på att det ska vara kul för kaninen. Hoppar du varje dag kommer kaninen tröttna. Går du på samma väg varje dag kommer kaninen tröttna. Om din kanin stannar mellan hindren kan du bygga en studs på hinder med 5-10 cm. Kaninen kmr då lära sig att den ska fortsätta springa till över nästa hinder. Sen kan du också testa att ställa hindren närmare varandra och sedan öka avståndet (dock i kaninens takt, om den förstår vad den ska göra). Ge mycket beröm och hoppa inte för många ggr på samma dag, samt sluta när det går bra.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.