Etikettträning
Läst 13771 ggr
kyrkeliden
2010-09-08, 14:44

Lära kaninen hoppa, steg 4. - Hinderträming1.

Denna del vet jag en hel av er väntat på. Här förklarar jag ett sätt på hur man kan gå till väga för att få kaninen att förstå vad ett hinder är för något och vad den ska göra.

Nu har vi kommit fram till det som kanske alla längtat mest till - hinderträningen!
Förhoppningsvis har du och din kanin börjat lära känna varandra och selträningen är påbörjad och går bra. En kanin som fortfarande är stressad och får panik med i sele är det bra om man väntar med hinderträningen då hinderna blir ytterligare ett moment som kaninen kanske blir stressad av.

För fort fram - Skador och ovilja090506 042.jpg

En kann blir ingen elithoppare på en dag. Det krävs träning, kondition och muskler för att en kanin ska kunna hoppa både högt och långt. En av anledningarna till att hoppförbunden har sina "pinnsystem" är för att kaninerna inte ska klassa upp sig allt för fort (vissa går fort upp i klasserna ändå) vilket kan förstöra en duktig kanin. En kanin som får hoppa höga hinder direkt är kanske duktig på det till en början, men risken är stor att kaninen en dag inte vill hoppa alls. Så börja med små hinder och höj successivt.

Viktigt att också förstå är att den bästa kaninen inte behöver vara den som hoppar högst hinder. Kaninhoppning är så mycket mer än bara höga hinder!

Låt kaninen titta

Nemo undrar nog vad det här är för konstig grejNär du börjar hoppträna ska du alltid börja med väldigt små hinder. En del av mina ungar har fått se hinder innan de börjat hoppträna. Genom att sätta ett hinder på 10-20cm i hagen (obs rivbart) har ungarna själva fått välja om de vill hoppa över det eller inte. Detta är inget man behöver göra och det är inget som säger att de ungarna kommer bli bättre än några andra.

När du gått i sele några gånger kan man sätta ut hinderstöden. Låt kaninen gå fram och nosa på dem och titta. För att man ska få kaninen att så småningom hoppa över hinder är det bra om kaninen inte är rädd för själva hindret.Låt kaninen ta sin tid.

Första hoppen

Första hoppträningen kanske inte resulterar i några direkta hopp. Sätt upp tre hinder i följd efter varandra (rakbana) och sätt en bom på lägsta märlan, ca. 10cm. Sätt ner kaninen någon meter bakom första hindret. Förhoppningsvis skuttar din kanin självmant fram mot hinderna. Kanske stannar den och nosar på bommen men låt den ta sin tid. Puttar den ner bommeBettan hoppar ca. 30cm (börja lägre, en bom, sedan två bommarn så sätt upp bommen igen, men säg inte åt kaninen vad den inte får göra. När kaninen väl tar ett kliv över bommen så beröm med rösten. Var dock försiktig så att du inte blir för högljudd med ditt berömmande som kan skrämma kaninen.

När kaninen tagit sig över alla de tre små hinderna kan du berömma mer och ge gärna din kanin en liten paus. Låt den skutta som den vill ett tag i sele sen kan du låta den skutta över hinderna ytterligare någon gång. Det man helst vill få är en kanin som springer över bommarna och över nästa bom o nästa i ett bra tempo.

När din kanin skuttat över bommarna och verkar inte bry sig om dem och bara springer igenom "banan" kan du prova att sätta upp andra hindret till nästa märla, ca.20cm. Se hur kaninen reagerar. Kanske den river första gången för att den inte insåg att det var högre. Beröm kaninen ändå efter att den skuttat över alla tre hinderna. Sätt upp bommen som föll och prova igen.

Tips
Sätt "banan" så att kaninen ska springa åt ett håll den vill springa åt, t.ex. hem mot buren. En kanin som inte vill springa åt det håll banan står kan bli rädd, elelr tar längre tid på sig och fokuserar kanske mer på omgivningen framför den än själva hinderna.

Lär sig olika

Kaniner är individer som du och jag och precis som oss finns det de som lär sig en sak snabbt, medan andra behöver mer tid för att lära sig samma sak.

Snöflingans Exploit Caf *Exit* en kanin som tyckte det fanns roligare saker i livet än hoppning, men visst kunde han även om han inte tog i mer än man behöver!Var försiktig med att höja hinderna direkt. Låt kaninen hoppa ett tag på en viss höjd tills den känner sig säker. En ung kanin, såväl som en äldre och otränad kanin kan få skador om man hoppar för högt och för ofta.

Något som jag tror stämmer in lite vad gäller kaniner är att de faktiskt lär sig i pauserna. Då får kaninen tänka igenom vad den gjort och när man pausat en liten stund brukar kaninen förstå hur den ska göra, eller provar ett annat sätt för att lösa uppgiften.

Träna inte i för långa stunder och låt kaninen vila mellan hoppen. Till en början på dessa små höjderna kan man träna 1-3ggr/vecka men att träna för ofta kan också få kaninen att tröttna. Frsök göra så att din kanin tycker hoppningen är kul, att den blir glad varje gång den ser du plockat fram hinderna. En kann som tycker hoppningen är rolig lär sig så mycket fortare och är lättare att samarbeta med. Men för att behålla glädjen är det viktigt att man inte tränar för långa stunder och inte heller för ofta.

**Nästa del
**Går vi in på olika sorters hinder, breddhinder med mera.

---------------------------------------------

Obeservera: Att detta är mitt sätt och hur jag lärt mina kaniner att förstå vad de ska göra när de ser ett hinder. Andra gör säkert på helt andra sätt, så har du lärt dig hur du lär din kanin att hoppa på något annat sätt är det inte mer eller mindre rätt elelr fel än detta sättet.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

kyrkeliden
2010-09-08, 14:48
#1

Om ni ser till de två sista bilderna, så börja på en höjd med endast 1bom, höj sen successivt till två bommar. (Längre har vi inte kommit i artikelserien)

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Pylva
2010-09-08, 15:47
#2

Bra artikel Sandra! ;)

/Ylva --> www.pajaritos.se

 

nellachilli
2010-09-08, 18:02
#3

Jättebra!!:D

hugoochip
2010-09-08, 18:51
#4

Lika bra som alltid!:)

bellamollylovee
2010-09-08, 23:08
#5

Jättebra artikel! :D

Kram Emma - medarbetare på Bloggande Ifokus.

Fotoryttarnas.se

kaninsnobben78
2010-09-18, 23:39
#6

mycket bra artikel!

Emmsann
2010-09-20, 11:21
#7

Bra jobbat! Väldigt bra artikel

//Emma

Emmsann
2010-09-20, 11:22
#8

Bra jobbat! Väldigt bra artikel

//Emma

[h-malm]
2010-11-09, 17:56
#9

Väntar på nästa del! :D

EvelinaS-L
2011-02-09, 14:50
#10

Hur lång tid brukar det ta från att man lär känna sin kanin tills man kan börja hoppträna'? :D

_Kram Evelina
_

LoveYourRabbit
2011-02-09, 16:28
#11

10# Det beror helt på kaninen och dig :)

Somriga hälsningar från Vilma

Uppfödning av hoppkorsningar i liten skala, Conejos Hoppkaniner ♥
Conejos Hoppkaniners blogg

"Lev livet, det visas inte i repris."
Sov gott min flicka, 27 april - 4 juni

bellamollylovee
2011-02-11, 16:03
#12

När kommer nästa del? Glad

Kram Emma - medarbetare på Bloggande Ifokus.

Fotoryttarnas.se

KaninPiggelin
2011-03-02, 00:33
#13

jag tror att jag har lyckats "förstöra" mina kaniner lite med för höga hinder nu när jag började tävla :P

Men är det bara att börja om från början då och testa lägre hinder?

jag vet att dom kan hoppa lätt hinder men dom har fått dåligt självförtroende :/

Men jag tror också att det kan vara att dom nu har tröttnat på att hoppa inomhus, dom älskar att hoppa ute på sommaren

 /Ida Lövgren, Vedbybackens Kaningård

♥ Findus ♥ Polly ♥ Tingeling ♥ Skorpan ♥ Holly♥ Lukas ♥ Ginny ♥

LoveYourRabbit
2011-03-02, 16:25
#14

#13 Prova att ta en vila från hoppningen i någon vecka, och enbart motionera :) Sen kan du ta och börja om från början!

Somriga hälsningar från Vilma

Uppfödning av hoppkorsningar i liten skala, Conejos Hoppkaniner ♥
Conejos Hoppkaniners blogg

"Lev livet, det visas inte i repris."
Sov gott min flicka, 27 april - 4 juni

[YrIPannan]
2011-04-01, 21:38
#15

Mina kaniner ignorerar hinderna och verkar inte tycka det är kul.. har jag hoppat för mycket då? Har faktiskt tagit en lång paus på några månader med att hopp nu, men de verkar fortfarande inte vara sugna.. Är det kansker helt enkelt inte deras grej..?

LoveYourRabbit
2011-04-01, 21:41
#16

#15 Det verkar inte som dom tycker att det är speciellt kul. Kanske du hoppar för högt, för ofta och för länge med dom? Det kan vara en orsak.

Somriga hälsningar från Vilma

Uppfödning av hoppkorsningar i liten skala, Conejos Hoppkaniner ♥
Conejos Hoppkaniners blogg

"Lev livet, det visas inte i repris."
Sov gott min flicka, 27 april - 4 juni

coelho
2011-04-03, 21:28
#17

Finns det fler (tidigare) delar? Kan inte hitta. Typ steg 3,2 o 1? :)

Kramar Emma! :)

Bloggar även om mina kaniner på:  http://emmaskaniner.devote.se/ Klicka in vetja! :P

OddanFrallan
2011-05-14, 22:19
#18

Skulle du kunna länka de delarna innan denna? Super bra artikel! :D

// Emelie, Odd Molly och Precious Daisy

bellamollylovee
2011-05-16, 15:21
#19

Dom tidigare delarna finns under Artikelsamling i menyn :)

Kram Emma - medarbetare på Bloggande Ifokus.

Fotoryttarnas.se

Sweety
2011-07-04, 21:08
#20

Väldigt bra artikel!! :)

- Medarbetare på Lockar ifokus.

https://nouw.com/rosettagabriella - In och läs!

bestmarsvin
2011-09-21, 14:13
#21

Sätter en liten kråka här då jag inte har tid att läsa nu ;)

/ Linnea och grisarna <3

NinaS
2012-02-06, 17:23
#22

Finns det någon del efter denna?

diamantsorg
2012-12-01, 08:28
#23

Bilderna går inte att se :/ 
Men annars är det en jätte bra artikel :D

Horseland
2016-08-02, 19:59
#24

Hej! Jag har en lejon huvud kanin och den hoppar bra men hon vill absolut inte springa emellan ett hinder till ett annat. Som tex om hon hopper ett lågt och sedan ska hon hoppa ett till som är 2 m framför henne och så stor hon bara still så jag måste bära henne till nästa hinder och jag vill ju tävla i hoppning med henne hur ska jag göra så att hon hoppar kanske två eller tre i raden utan att jag måste bära henne till varje hinder…? Jag skulle bli så tacksam för svar! Mvh//Hanna

Upp till toppen