Färger & Raser

Färgavel - Chinchilla, achi

2012-08-29 18:24 #0 av: kyrkeliden

Det var ett bra tag sedan det skrevs något om färgavel. Jag är långt ifrån klar med denna artikelserie. I denna artikel tänkte jag gå närmare in på färgen ”chinchilla” och även en färg som kan se ut som chinchilla färg.

Det var ett bra tag sedan det skrevs något om färgavel. Jag är långt ifrån klar med denna artikelserie. I denna artikel tänkte jag gå närmare in på färgen ”chinchilla” och även en färg som kan se ut som chinchilla färg.

 

Chinchilla, achi

Chinchillaanlaget ligger på A locus. Hela färgkoden för en chinchillafärgad kanin ser ut som följer:

achi_ B_ C_ D_ G_

Generna sitter ju två och två. ”_” visar bara att vi inte vet vad kaninen bär på (dolt anlag). Exempelvis så har en renavlad chinchillafärgad kanin koden: achiachi BB CC DD GG. En chinchillafärgad kanin som bär gulanlag och enfärgaranlag har istället koden achiachi Bb C

C DD Gg. Vet vi inte vad kaninen bär för anlag dolt (den andra bokstaven av genparets två (två bokstäver), så skriver vi bara ut den bokstav (gen) som vi vet kaninen har genom att se på dess färg. Dolda anlag som vi inte vet vilka kaninen har betecknar vi med ”_”.

Färgen har ett väldigt passande namn då den ser ut som färgen som chinchillor har.

Chinchillaanlaget achi är recessivt för genen A men mer dominant än zobelanlag am, ryssanlag an och albinoanlaget a. Med detta menas att en chinchillafärgad kanin kan bära zobel, ryss och vit rödögd anlag dolt. en viltgrå kanin (som har genoden A_) kan bära chinchillaanlaget dolt.

 

Vad gör anlaget achi?

Chinchillaanlaget achi bleker gul färg till vit. Jämför med en viltgrå kanin så ser du nog vad som menas:

Som du kan se så har den viltgråkaninen en ljusgul färg på viltzonerna (ringen runt ögonen, färg vid käken etc). En chinchillafärgad kanin har här vit färg då anlaget achi gör att den gula färgen blir vit. Likaså gäller det för resten av färgen på kaninens kropp. Den viltgrå kaninen är brungul med svarta stickelhår medan den chinchillafärgade kaninen har de svarta stickelhåren men är under vit.

Tänk lite som om du hr en bild på en viltgrå kanin och ändrar den o ett fotoprogram så att bilden blir svart vit. Ungefär så ser en chinchillafärgad kanin ut.

 

Falsk chinchilla

Ja vad är då en falsk chinchilla? Jo, det är en kanin som ser ut att vara chinchillafärgad MEN som inte är det. Nej, jag har inte blivit alldeles tokig för en sådan färg finns faktiskt.

Färgen heter viltzobel men kallas ibland för falsk chinchilla. Detta då en viltzobelfärgad kanin kan se ut som en chinchillafärgad kanin. En viltzobelfärgad kanin har dock en annan färgkod och har inte ett chinchillaanlag därför kallas färgen ”falsk” chinchilla.

Bilden ovan är på en viltzobelfärgad kanin. Rätt lik chinchillafärgen eller hur? En viltzobelfärgad kanin har följande färgkod:

am_ B_ C_ D_ G_

Just namnet viltzobel beskriver kaninens färgkod då den styrs av genen am som man kallar för zobelanlag. Zobelanlaget verkar nästan precis som chinchillanlaget och bleker den gula färgen hos en viltgrå kanin till vit.

Det man kan skilja chinchilla och viltzobel åt på är att en viltzobel dels ska ha rubinglans i ögonen (något som hör zobelanlaget till). En viltzobelkanin har också ibland lite gul färg runt nosen och på andra delar på kroppen vilket en chinchillafärgad kanin saknar. Se bilden ovan, kaninen är lite gul vid nosen.

 

Hoppkanin – chinchilla eller viltzobel?

Har du en kanin med känd hoppstam som ser ut som en chinchilla? Jag skulle då säga att i de allra flesta fall är denna kanin viltzobel då chinchillaanlaget inte finns hos våra ”kända hoppled”.

Månhäxan "Pixie"
En viltzobelfärgad tös med hoppstam

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2012-08-31 16:07 #1 av: NinaS

Väldigt trevlig artikel! Fler färgartiklar önskas. :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.