Tävling

Klasser i Kaninhoppning - Medelsvår klass

2012-07-26 13:10 #0 av: kyrkeliden

Medelsvår är den klass som kommer efter lättklassen. Speciellt för medelsvårklassen inom SKHRF är att man nu börjar döma så kallade ”korrigeringar”. Längden på hinderna (inom SKHRF) är avsevärt större då de i medelsvårklass nu får vara 80cm långa (jämfört med 45cm i lättklass). Även minsta antalet hinder är flera då det nu måste finnas minst 10st hinder på banan.

Mått och hinder

Vad gäller maxhöjd och maxlängden skiljer det sig lite åt mellan de två förbunden. SKHRF står för Sveriges Kaninhoppares Riksförbund och KAF är om man tävlar hoppning inom Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund.

Antalet hinder är ett minimum. Det är tillåtet att ha fler hinder i medelsvår klass men banan måste innehålla minst 10 st hinder.

Uppflyttningspinnar och uppklassning

Om du läst föregående artiklar om mini- och lättklass så vet du att alla kaniner börjar tävla om så kallade ”pinnar” i lättklass. Alla kaniner måste därför när de börjar tävla starta i lättklass och avancerar i klasserna genom att ta ”pinnar”.

För att bli medelsvårklassad måste kaninen ta tre pinnar i lättklass.

Separat pinntabell för rak och krok
I din tävlingsbok hittar du en liknande tabell som visas i bilden nedan. Som du kan se så är den ena tabellen för rakbana (rak) och den andra för krokbana (krok). Kaninen måste alltså ta pinnar separat i rak och krok för att klassa upp sig.

För att bli medelsvår i krokbana måste kaninen därför ta 3st pinnar i krok lätt. Det samma gäller för rakbana, för att bli medelsvår måste kaninen ta 3st pinnar i rak lätt. Som du kan se i tabellen nedan (bilden) är denna kanin medelsvår i krokbana men ännu lätt i rak då kaninen här måste ta en pinne till i rak lätt.


Korrigering & korrigeringsfel

Inom SKHRF börjar man döma något som kallas ”korrigering” när kaninen startar medelsvår klass. En korrigering får man när man ger kaninen ny ansats till ett hinder eller helt enkelt när man förbättrar kaninens chanser att klara ett hinder.

Ex. Kaninen springer förbi hindret som den ska hoppa. Du tar upp kaninen och går tillbaka och sätter ner kaninen framför hindret så att kaninen kan hoppa hindret som den precis sprang förbi. Detta får du en korrigering för.

I reglementet står följande om korrigering:
Korrigering i banhoppning – Förare lyfter, styr tillbaka eller låter kaninen självmant gå bakåt i banan för ny ansats, gäller även större förflyttningar i sidled. Förare gör ett kraftigare stopp av kanin som bjuder mot nästkommande hinder, gäller även när kanin lämnat marken. Korrigering delas endast ut under ordinarie lopp (ej vid omhoppning av feluppsatt/nedblåst hinder) vid korrekt uppsatt banhinder (ej målhindret) som kaninen ännu ej rivit.

Hur domaren dömer korrigering är väldigt individuellt från domare till domare. Det viktiga är att den aktuella domaren dömer alla lika i den klass som domaren dömer.

Fel för korrigering

Efter att man tagit 3st korrigeringar får man ett så kallat ”korrigeringsfel”. Detta fel läggs på kaninens totala antal fel efter aktuell omgång.

3st korrigeringar = 1fel
6st korrigeringar = 2fel
9st korrigeringar = 3fel
12st korrigeringar = 4fel
o.s.v.

Ex. Du får 7st korrigeringar och kaninen rev 3st hinder på banan. När ni går i mål räknar domaren samman eran fel och får det till 3st fel i bana samt 2st fel för korrigering = 5 fel.

Bilder & Foto i denna artikel: Linnea Cedstedt, Tarkan Sönmez, Hanna Wide, Sofie Jansson

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2012-07-26 15:02 #3 av: Parvel

Haha jäklar, där kom jag med xD

Sandra dina artiklar är såå braa <33

Anmäl
2012-07-26 15:04 #4 av: Vincent...

jättebra!:)

Anmäl
2012-07-26 18:26 #5 av: alicekanin

Den var jätte br! Precis vad jag behövde=)

Anmäl
2012-07-26 18:38 #6 av: kyrkeliden

#3 Sandy sa hon ville ha med den =P Måste ju ha ngt minne här på sajten från vår mkt spännande helg på Gotland ^^

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl