Kaninhoppning iFokus

Vanliga frågor & svar

2012-07-08 16:03 #0 av: kyrkeliden

Vi har märkt att en del frågor dyker upp med jämna mellanrum. Med denna artikel försöker vi samla de vanligaste frågorna och svara på dem. Artikeln kommer fyllas på allt eftersom.

Nedan berörs områden om:

Ej elit Pinnar Ålder på förare
Grenar Sele Ålder på kanin
Klasser Tävlingsbok
Koppel Veteranklass


Ålder på kanin & Förare

Hur gammal måste jag som förare vara för att få tävla?

För att få tävla måste du vara fyllda 7år.

Artiklar på iFokus:
..:: Tävlingsreglemente - Vem får tävla? ::..

 

Hur gammal måste min kanin vara för att få tävla?

Din kanin måste ha fyllt 4månader (inte samam som 16veckor) för att få tävla. Är din kanin född 1januari får den börja tävla 1maj.

Maxålder?
Det finns ingen åldersgräns uppåt hur gammal kaninen får vara för att få tävla. Många kaniner kan tävla i många år och så länge de orkar och tycker det är kul så är det ingen fara. Oftast märker man själv på en äldre kanin när den inte orkar.

Veteranklass – för äldre kaniner
Veteranklassen är till för kaniner som fyllt 6år och varit minst medelsvårklassade sedan innan. Veteranklasen är en klass lika stor som lättklassen just för att äldre kaniner kanske inte alltid orkar hoppa så högt.

Sele & Koppel

Sele – kan jag ha vilken sele som helst på min kanin?

Alla selar är inte godkända för att användas på tävling. detta då långt ifrå alla selar är ”snälla” mot kaninen. en sele som inte är godkänd är en sele som ofta kallas ”8:an” då den sitter som en åtta runt kaninen. När kaninen drar dras denna typen av sele hårdare och hårdare runt kaninen.

De vanligaste typerna av selar som används på tävling är ”H-sele”, ”Bogsele” och ”Bröstsele”. Mer om dem finns att läsa i artikeln nedan:

Artiklar på iFokus:
..:: Godkända selar ::..

 

Koppel – hur långt koppel får man ha?

Det finns ingen regel som säger hur långt koppel man får ha. De vanligaste koppellängderna är 2m, 2,5m, 3m, 3,5m. Det finns även längre koppel.

Välj en längd som passar dig och din kanin. Har man en snabb kanin behöver man oftast lite längre koppel så att man kan hinna med den utan att behöva springa för nära kaninen. Ju längre koppel, desto mer koppel måste man hålla reda på vilket inte alltid är helt enkelt.

OBS! - Flexikoppel är ej tillåtet!

Foto: Vilma Lönn

Grenar, klasser och uppklassning

Grenar – Klasser – vad är det för skillnad?

Det finns fyra grenar man kan tävla om inom kaninhoppning:

 • Rakbana
 • Krokbana
 • Höjdhopp
 • Längdhopp

Klasser är sedan ”nivån” inom varje gren. Det som skiljer sig mellan klasserna är höjden på hinderna, längden på hinderna och antalet hinder. Man kan tävla i följande klasser:

Rak och krok

 • Mini
 • Veteran
 • Lätt
 • Medelsvår
 • Svår
 • Elit

I höjd & längd

 • Ej elit
 • Elit

 

Ej Elit? – vad är det?

I kaninhoppning kan man tävla i 4st ”grenar” – rakbana, krokbana, höjd & längd. I rak och krok så börjar alla kaniner tävla i lättklass och klassar sedan upp sig med hjälp av ett uppklassningssystem.

I höjd & längd börjar alla kaniner tävla i ”Ej Elit”. När kaninen sedan hoppat minst 60cm i höjd på tre tävlingar blir den uppklassad till ”Elit”. Samma gäller för längd, men här ska kaninen ha hoppat 160cm på tre tävlingar.

 

Hur många klasser får man tävla under 1dag?

Oftast går det inte att tävla fler än 3klasser på en dag – 2banklasser + en höjd eller längd.

 

”Pinne” – Vad är det för något?

En ”pinne” eller ”uppflyttningspinne” får man om kaninen placerar sig bra i en klass på tävling. I kaninhoppning har man ett ”uppklassningssystem”. Alla kaniner börjar tävla i lätt klass och kan sedan klassa upp sig till medelsvår klass, sedan svår klass och till sist elitklass. För att klassa upp sig ska kaninen placera sig bra på tävling. När kaninen gör detta får den en ”pinne”. Efter att kaninen tagit ett bestämt antal ”pinnar” flyttas den upp en klass.

Artiklar på iFokus:
..:: Uppklassning & Pinnar ::..

 

Tävlingsbok

Hur ser jag om min kanin fått en pinne?

Pinnar fylls i av klubben som anordnar tävlingen i din kanins tävlingsbok.

Artiklar på iFokus:
..:: Uppklassning & Pinnar ::..

 

Tävlingsbok – vad är det för något?

En tävlingsbok är en bok som varje kanin ska ha (1 bok per kanin) om den tävlar kaninhoppning. I tävlingsboken fyller man i information om varje tävling och klass som kaninen ska tävla/har tävlat.

Tävlingsarrangöreren fyller sedan i kaninens placering i boken. På så sätt kan du se kaninens placering på varje tävling kaninen tävlat. I boken fyller arrangören även i om kaninen tagit en ”pinne”. Tävlingsboken är därför viktig för den är beviset på hur många pinnar din kanin har och visar även vilken klass kaninen har rätt att tävla i.

Artiklar på iFokus:
..:: Hur fyller jag i min tävlingsbok? ::..

 

Tävlingsbok – Vart får jag tag på en bok och vad kostar den?

Tävlingsböcker finns att köpa på tävlingar. Fråga någon som är medlem i den klubb som arrangerar tävlingen om de har tävlingsböcker att sälja.

Pris för 1 bok: 30kr

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2012-07-08 18:04 #1 av: Vincent...

jätte bra artikel

Anmäl
2012-11-17 20:48 #2 av: Lurvas11

Bra artikel! :)

Hälsningar Lurvas11Glad

Anmäl
2012-11-17 20:54 #3 av: [Jawa´s]

Jag blir helt förvirrad av 4mån - 16v. Jag tycker det borde bli tydligare i reglementet. För 4mån ÄR ju 16v men det blir ändå några dagars skillnad. Tur att mina aldrig tävlar så tidigt, annars hade jag säkert gjort fel flera gånger.

Bra artikel! =)

//Emelie

Anmäl
2012-11-18 00:07 #4 av: [Dynamics]

Men det finns väl rgeler på hur långt koppel man får ha :)? 1.5 meter väl? Eller fråga inte mig för att jag är den som alltid har 4-6 meters x)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.