Avel & Uppfödning

Anatomi - kaninens tänder & munhåla

2012-07-05 21:43 #0 av: kyrkeliden

För att få en bättre förståelse hur bettfel kan uppstå är det bra att veta hur kaninens tänder och munhåla ser ut. Marginalen mellan friska tänder som nöts i lagom takt och bettfel är väldigt hårfin.

Kaninens tänder och munhåla är utformade för att kunna ”kapa” av och sönderdela födan. Kaninens naturliga föda består av svårtuggade, fiberrika födoämnen.
Slitaget på tänderna är således enormt. Evolutionen har löst detta genom att kaninens tänder växer under hela livet. Tänder som gör detta kallas ”aradicular hypodont” tänder.

Anledningen till att tänderna kan växa kontinuerligt är att tänderna inte har någon egentlig rot utan ett tandanlag som hela tiden bildar nya celler. I överkäken ligger dessa tandanlag (som sitter vid tandens ”rot”) i nära kontakt med näshålan och ögongloben. Detta gör att problem med tänderna (de bakre kindtänderna) ofta kan visa sig genom rinnande ögon eller infektioner i näshålan etc.

Kaninens framtänder är kisel-liknande och används för att ”skära/slita” loss födan från marken. De har även en roll då kaninen tvättar/putsar sig (eng. grooming) och vid slagsmål.

Vid ett korrekt bett vilar underkäkens framtänder mot de små ”stödtänderna” (eng. peg-teeth) i överkäken. För att tänderna ska slitas korrekt krävs det att denna formation på bettet (att underkäkens tänder vilar mot överkäkens tänder) är väldigt exakt. När kaninens sedan tuggar nöts tänderna mot varandra vilket dels stimulerar att tänderna växer i lagom takt (inte mer än de nöts) och dels bidrar det till att framtänderna i överkäken bibehåller korrekt form.

Figur 1. Såhär ska ett korrekt bett se ut. Vänta bilden visar ett kaninhuvud i genomskärning och till höger kan du se hur tänderna ser ut när du undersöker kaninen.

Framtänderna kan växa så mycket som 8-12cm per år. För kaniner som sliter tänderna normalt kan tänderna växa 2-2,4mm/vecka. Hos kaniner med bettfel slits inte tänderna i den utsträckning det är nödvändigt. När detta inträffar har det i vissa fall visat sig att tänderna växer i än högre hastighet än vad som nämnts ovan.

Mellan kaninens sex framtänder och kindtänderna finns ett ”hålrum” (se figur 2). Detta ”hålrum” kallas diastema. Diastema hjälper till att göra att maten inte åker fram i munhålan då den mals ner av kindtänderna.

Figur 2. Bild av framtänderna i över och underkäke hos kanin. a = diastema, b = stödtänder ”peg-teeth”.

Kindtänderna är 22 till antalet (kaninen har totalt 28 tänder). I överkäken finns det 6st kindtänder på vardera sidan (3st molarer, 3 st premolarer) och i underkäken 5st kindtänder på vardera sidan (2st premolarer, 3st molarer). När kaninen äter hö eller gräs måste den tugga i en mer horisontell rörelse än om den äter pellets. Denna rörelse är viktig för att kindtänderna ska slitas optimalt. Således bör hö eller annat grovfoder utgöra basen i kaninens foderstat.

 

Artiklar i samma ämne
Bettfel - flera orsaker

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2012-07-05 22:19 #1 av: [Applebums]

Jättebra, jag som nyss googlade och letade efter fakta om kaniners tänder ^^

/Linnéa
Medarbetare på Sällskapskaniner
I
nnehavare av Livets Kaniner, bloggar på Ninnelinnea

Anmäl
2012-07-05 23:13 #2 av: Optic

Jättebra artikel, lite roligt att reklamen nedanför (som jag trodde hörde till först) handlade om tand-inplantat xD

Anmäl
2012-07-05 23:49 #3 av: novaasv

haha, såg det också! x3

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.