Kaninhoppning iFokus

Uppfödare: Arrows Hoppkaniner

2012-06-14 01:34 #0 av: kyrkeliden

Nu drar vi igång en ny följetong här på kaninhoppning iFokus -Uppfödarstafetten. Uppfödare av hoppkaniner intervjuas och vi hopps ni läsare ska få en inblick i hur olika uppfödare tycker och tänker.

Först ut är Linnea som berättar om sin uppfödning. Linnea är även en av våra medarbetare här på kaninhoppning iFokus under namnet PrinzeZz

Hemsida till uppfödningen: http://arrowsgard.weebly.com/

-----------------------------------

Arrows Hoppkaniner

Innehavare: Linnea Jansson
Ort: Dryga milen väster om Örebro, som ligger mitt i närke!.

Uppfödningens start: Första kullen föddes 2000.

 

Kända uppfödningar:

Jag har ju inte fött upp så många kullar, men de mest kända är nog Arrows Graffiti of Blockbuster som tagit SM guld och flera cert, tätt därefter kommer nog min egna Arrows Graffiti With Stencil

Avelsmål:

1. Rätt psyke, de får ha temperament men ska vara fullt hanterbara.
2. Viljan att göra rätt och sammarbeta.
3. En kropp och storlek som gärna får ligga på uppemot 3kg men som fortfarande är lång och slank.

Jag vill få fram kaniner i rätt storlek som är lättlärda och storhoppande av naturen, de ska viljahoppa, de ska söka hindren och inte slarva.

Vad jag letar efter hos en avelskanin:

Den ska först och främst ha rätt attityd, den ska vilja hoppa och den ska vilja sammarbeta. Sedan ska den vara duktig, den ska visa att den fixar de högre klasserna och bör vara minst svår med pinnar. Sedan vill jag även att kaninen ska vara fin i kroppen, långbenta slanka vädurar som inte är alldeles för nätta är lite mitt ultimatum.

Linjer jag gärna använder i min avel:

Jag använder gärna mina gamla obesläktade linjer, vissa kanske känner till min gamla Queen Divatrix ”Saga” som är stamhonan i mycket av min avel.

Linjer jag undviker i min avel:

Alla linjer som jag hört gett bettfel undviker jag helt, jag köper inte en kanin som har dessa linjer då jag vill ha förutsättningar att avla på alla kaniner jag köper in, det är inte kul att sitta med en jätteduktig kanin som jag inte kan avla på, därför undviker jag dem helt. Jag vill dock inte skriva ut exakt vilka linjer jag undviker.

Då inavel och dubbelbrokat är två ämnen som ofta leder till diskussioner inom hoppvärlden har vi valt att fråga uppfödarna vad de anser i dessa frågor:

Inavel - vad jag anser i frågan

Jag är en uppfödare som är för inavel, jag tar hellre en kull mellan två föräldrar jag känner kompletterar varandra fullt ut men som är släkt, än tar en kull på två djur som inte är släkt men som kanske inte kompletterar varandra på rätt sätt.


Dubbelbrokat - mina tankar

Jag har fått höra så mycket olika om den speciella genen som ger megacolon så jag har ärligt talat inte tagit ställning till vad jag tycker om det, jag vet för lite helt enkelt för att uttala mej om det. Jag parar dock inte själv två brokade kaniner.


Mitt köpeavtal - speciellt för köp av kanin hos mig

Jag tror inte att jag har några speciella punkter i mina köpeavtal, mitt avtal är rätt nedbantat jämfört med andras. Något som däremot skiljer mitt köpeavtal från andras är att på baksidan av det avtalet som köparen får behålla har jag skrivit exakt vad ett köpeavtal är, att det inte är juridiskt bindande och att det ej går att använda som bevismaterial i en rättegång. I mina ögon är en såld kanin såld, jag har tappat rättigheterna att bestämma över kaninen i samma sekund som jag tar emot betalningen.

Speciella minnen som uppfödare:

Jag har flera minnen, både bra och dåliga. Mina kaniner var med i rosvallahallen när den rasade, nu hade jag visserligen bara 2 egenuppfödda kaniner med mej men det var nog hemskt att vara där som kaninägare.

Något av det roligaste måste vara när uppfödningar placerar sej på SM.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2012-06-14 13:07 #1 av: svartkanin

Kul läsning! Glad

Tummen upp för sånnahär trådar (Y)

Anmäl
2012-06-22 19:43 #2 av: kyrkeliden

Tack Linnea för du ställde upp! Hoppas kunna få ut en sådan här "uppfödar-artikel" runt 1gr/månad.

Jag själv tycker det är otroligt kul och intressant att läsa om olika uppfödares ideer och tankar. Riktigt bra, tänkvärda och sunda ideer om avel, Linnea. Thx!

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2012-06-23 11:25 #3 av: Vincent...

riktigt rolig, ska bli kul och se vilken nästa uppfödare blir :)

Anmäl
2012-06-23 13:39 #4 av: IdaJernle

jätterolig läsning!  Intressanta "frågor" med bra tankar & svar Skrattande

Anmäl
2012-06-23 21:05 #5 av: PrinzeZz

#2-4 tack tack, jag har mina åsikter och är noga med att stå för dessa :)

Medarbetare på kaninhoppning.ifokus.se | Rosvalla-katastrofen 20/2 2010 Måne 
Uppfödning av hoppkaniner | Hemsidan | Bloggen |

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.