Annons:
Etikettavel-uppfödning
Läst 17098 ggr
kyrkeliden
10/31/11, 12:57 PM

Bettfel - flera orsaker

Bettfel är idag en av de vanligaste defekterna vi har på våra hoppkaniner. Denna artikelserie kommer ta upp orsakerna till bettfel, hur det kan uppstå och varför. Detta är andre och sista delen i denna artikelserie. I den första tog vi upp kaninens anatomi och munhåla och denna artikel kommer handla mer om bettfel och dess orsaker.

Bilder lånade med tillstånd. Får ej kopieras!

Bettfel (eng. dental malocclusion) börjar bli ett vanligt förekommande problem hos kaniner. Bettfel är när tänderna i överkäken och underkäken inte möts på ett korrekt sätt (UFAW). Detta i sin tur leder till en rad problem såsom förvuxna tänder, infektioner och bölder.

Orsakerna till att kaninen får bettfel är flera. Fel kost är en vanlig orsak till detta problem (Tornvall, 2011; UFAW) och i en del fall kan bettfel uppstå till följd av skada (Lundberg, 2010). En skada på tänderna kan lätt uppstå vid exempelvis ett olyckligt fall från hög höjd. En allt mer förekommande orsak till bettfel är ”ärftlighet”. Detta beror till stor del på att vi börjat avla på kaniner med allt kortare nosar och rundare huvudform (Lundberg, 2010; Tornvall, 2011; UFAW).

Orsaker till bettfel:

  • Felaktig kost, allt för lättuggad kost
  • Skada, infektion i tandköttet
  • Ärftlighet, och nedärvning, följder av avel

Bettfel – till följd av felaktig kost

En allt för lättuggad kost kan orsaka bettfel då tänderna inte slits i den utsträckning som är nödvändigt. Grovfoder såsom hö är den bästa basen i foderstaten. För att tänderna ska slitas så mycket som det är nödvändigt (så att inte bettfel uppstår) krävs att kaninen tuggar i en cirkulär horisontell rörelse (Tornvall, 2011; Trägårdh, 2011). När kaninen äter hö eller gräs (grovfoder) måste kaninen tugga i denna horisontella rörelse för att hela tuggytan på tanden ska slitas. Tuggandet och söndermalningen av föda är alltså det som bidrar till att kaninens tänder slits normalt (Trägårdh, 2011).  Pellets och annan lättsmällt föda medför att kaninen endast tuggar vertikalt. När kaninen tuggar på detta sätt utsätts inte hela tuggytan på kindtänderna. Detta kan medföra att vassa ”tandnabbar” växer ut. Dessa ”tandnabbar” är sylvassa och kan skära sönder både kaninens tunga och insidan av kinden (Tornvall, 2011).

Bettfel – orsakad av skada, infektion

Bettfel kan orsakas till följd av skada eller infektion. Fall från hög höjd är något som kan göra att kaninens käke får en smäll och till följd av detta växer kaninens tänder fel. Tänderna kan ibland även brytas av på ett eller annat sätt. Viktigt är att man noggrant observerar så att tanden växer ut korrekt (Lundberg, 2010; Tornvall, 2011).

Foto: Fågelkliniken.se

Bettfel – till följd av avel

Då kaninens tänder växer hela livet är det av största vikt att tänderna nöts i den utsträckning de behöver. För att tänderna ska slitas ner ordentligt krävs det att bettet är korrekt då framtänderna slits ner genom att de nöts mot varandra (UFAW).

Anledningen till att bettfel är vanligare bland dvärgraser har att göra med den avel vi bedrivit på djuren. Aveln har lett till att djuren idag har kompaktare huvud och framförallt kortare nos (Lundberg, 2010; UFAW). Denna reducering av skallens längd har i många fall inte påverkat käken. Käken är alltså inte reducerad i storlek i samma utsträckning som resten av skallen. När underkäken är längre än överkäken kallas på engelska för ” maxillary brachygnathism” (Harcourt Brown, 2002;Verstraete och Osofsky, 2005).  Många använder dock hellre termen mandibular prognathism än maxillary brachygnathism.

Nedärvning

Mandibular prognathism hos kaniner (underkäken längre än överkäken) har visat sig ha en autosomal recessiv nedärvning (Huang et. al., 1981).  Med autosomal menas att kaninen fått ett av de sjuka (lethala) anlagen (anlag för bettfel) från modern och det andra från fadern. Anlaget måste alltså komma från båda föräldrarna.

Recessiv är ett annat ord för dolt. Gener och anlag sitter alltid två och två. Anlaget måste finnas i dubbel uppsättning (båda generna i genparet måste vara bettfelsanlag) för att sjukdomen (i det här fallet bettfel) ska visa sig. En kanin som bara har ett lethalt anlag i genparet och det andra anlaget i genparet är friskt, får inte bettfel. Det friska anlaget är mer dominant än det lethala och kaninen uppvisar inte bettfel. Endast genom avel kan vi få veta om kaninen bär anlag för bettfel eller inte. En kanin som har ett lethalt (sjukdoms) anlag och ett friskt anlag säger man är bärare, i det här fallet är kaninen bärare av bettfel.

En avkomma får hälften av sina gener från mamma, och den andra hälften från pappa. Som nämnts ovan nedärvs bettfel autosomalt (ett anlag från mamma, ett från pappa). En unge som får bettfel har alltså föräldrar som båda bär anlag för bettfel. Båda föräldrarna måste vara bärare av anlaget, eller själva ha bettfel för att ungen ska få det.

Foto: wikimedia commons

Avel - av individer där det finns risk för bettfel

Bettfel är för kaninen ofta något plågsamt. Det leder i de flesta fall till övervuxna tänder vilket gör att kaninen inte kommer kunna äta tids nog. Får inte kaninen hjälp är utgången dödlig.

3 veckors kontroll
All ungar föds med tångbett. Vid tre veckors ålder ska ungen fått ett korrekt bett. Har ungen inte fått korrekt bett vid 8-10 veckors ålder föreslår en del uppfödare att det mest humana för djuren är att avliva dem. Detta då bettfel som tidigare nämnt är väldigt plågsamt för kaninen (Lundberg, 2010).

Avel & Etik

Djur som har bettfel eller där det föreligger risk för bettfel ska inte avlas på (Harcourt Brown, 2002). Anledningen är enkel – för djurens skull. I svenska djurskyddslagen finns följande restriktioner angående avel:

Enligt djurskyddslagen (1988:534) 3§ 4 kap är avel som innebär lidande för djuren förbjuden. Föreskrifterna förbjuder avel av djur som är bärare av defekter som kan innebära lidande för djuren.

Då bettfel innebär ett lidande för kaninen så är min åsikt att detta rör även bettfel. Därför är avel av djur där det föreligger risk för bettfel, för mig både omoraliskt och olagligt.

________________________________________________________________

REFERENSER

Harcourt Brown F. 2002. Textbook of rabbit medicine. Reed Educational and Professional Publishing Ltd: Oxford.

Huang C, Mi M and Vogt D (1981)Mandibular prognathism in the rabbit: discrimination between single-locus and multifactoral models of inheritance. Journal of Heredity 72(4): 296-298

Lundberg, B. 2010. Bettfel en genetisk defect orsakad av människan. Flåhackebackens dvärgvädurar. http://www.kaninhem.se/BETTFEL.htm

Tornvall, M. 2011. Tandsjukdomar kanin. Författare: Tornvall Marianne, Leg. Veterinär. Veterinären.nu. http://www.veterinaren.nu/artiklar/kanin/matsmaltningsapparaten/tandsjukdomar-kanin/151

Trägårdh, C. 2011. Tandproblem hos kaniner. Författare: Trägårdh Cecilia, Leg. Veterinär. Fågelkliniken i Skåne AB. http://www.fagelkliniken.se/index.php/kaniner/sjukdomar/30-tandproblem-hos-kaniner

UFAW. 2011. Dental Malocclusion. Genetic welfare problems of companion animals Universities Federation for Animal Welfare. http://www.ufaw.org.uk/DENTALMALOCCLUSIONNETHERLANDDWARF.php

Verstraete F and Osofsky A. 2005. Dentistry in pet rabbits. Compendium of Continuing Education for the Practising Veterinarian 27: 671-684

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Annons:
kyrkeliden
10/31/11, 1:12 PM
#1

Kab tänka mig att dessa två artiklar kan vara lite svårlästa, eller iaf tunga att läsa igenom. Anledningen att det står namn inom paantes efter en del stycken är för att detta är referenser, källor där jag tagit faktan ifrån.

Dessa artiklar skrevs ursprungligen som ett skolarbete och på universitetsnivå får du inte ta någon fakta och skriva och sedan inte referera.

Men ni kan bara hoppa över referenserna.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

[Kanintokan]
10/31/11, 1:29 PM
#2

Jag läste igenom hela texten och tycker den var väldigt spännande! Jag har alltid viljat lära mig mer om bettfel och uppkomsten av den. Nu fick jag svar på alla mina frågor och funderingar.

Mycket bra skrivet :D Kanske lite jobbigt tungt, men väldigt intressant!

Ninnelille
10/31/11, 3:43 PM
#3

superbra artikel! :D

Ambellah
11/4/11, 11:46 PM
#4

har bara en liten fråga, är det stor chans att dem får bettfel pga för lätt tuggad kost? Jag ger mina pellets 2 ggr om dagen och hö har dem alltid tillgång till. Ibland får dem grenar och några gånger i veckan får dem morot/banan. Dem har även halm.

Mvh Alice och Morpen :)

kyrkeliden
11/7/11, 9:07 PM
#5

#4 Det låter som en bra kost.

Det finns ju en del som ger sina kaniner väldigt lite hö/inget hö. Det är ofta här problemet uppstår. pellets ger inte kaninen särskilt stort tuggmotstånd och då kan det hända att tänderna växer mer än de nöts och följden där kan bli bettfel.

enser man till att alltid ge hö så undviker man många problem!

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Ambellah
11/7/11, 9:37 PM
#6

#5 okej, ena kaniner slukar hö:t till det är slut på 20 min men jag försöker ju fylla på så ofta jag kan och andra familjemedlemmar.

Tycker du jag borde ge ännu mer ?

Mvh Alice och Morpen :)

Annons:
proxima
11/12/11, 8:38 PM
#7

Riktigt bra artikel, Sandra!

kyrkeliden
11/14/11, 6:29 PM
#8

#7 Tack så jätte mycket :)

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Viccan92
11/14/11, 10:03 PM
#9

Är det sant att kaniner kan få fel på tänderna om dem drar i burnätet?

Föder upp holländare. www.freewebs.com/christmast

jahadu
11/18/11, 7:38 PM
#10

Jättebra artikel!


saga97
12/28/11, 8:52 PM
#11

om man har kanin med bettfel ska man bara avliva eller ska en vetrinär klippatill tänderna?

alla djur är lika värda .. SÄG NEJ TILL ÄKTA PÄLS !!! / sagis 13 år

alicekanin
12/28/11, 9:07 PM
#12

Min systers kanin hade det men dom fick opperera hanne. Men det var 50/50 att hon skulle överleva. Hon var ganska smal så han skulle inte klara själva opperationen. Men hon gjorde det:) Sen mådde hon bra i ett halv år sen dog hon. Men det var nog inte för det vi tror att det kan ha varit hjärn tumör eller något. Men det här hände på 2 dagar så behövde inte lida i allefall:/

Mvh Alice Ville Tingeling & Smulan=)

http://lovasenshoppkaniner.weebly.com

*Hjärtats hoppkaniner*
12/29/11, 10:56 AM
#13

Mina kaniners kost är vad jag tycker låter som en rätt så bra kost.. Dom får pellets 1 gång om dagen, har alltid tillgång till hö och vatten och så får dom grönsak/bröd varje kväll. Hårdbröd kan vad jag har hört, också motverka bettfel. Då dom använder tänderna att tugga och gnaga och brödet är ju hårt, så det borde iaf vara bra för tänderna.. Dock tuggar min ena kanin på gallret som bara den, jag aktiverar henne varje dag och hon får komma ut och röra på sig. Så jag vet inte vad det kan bero på.. Men det börjar hon sakta men säkert lära sig att hon inte ska göra det, så vi får se hur det går i fortsättningen! Glad

Annons:
Upp till toppen
Annons: