Annons:
Etikettavel-uppfödning
Läst 12613 ggr
kyrkeliden
2011-08-11 15:13

Foder - kaninens näringsbehov

När man ska köpa pellets till sin kanin finns det tusen olika sorter och varumärken att välja mellan. Är alla dessa lika bra?

Vad är ett bra foder?

Vad som menas med ett bra foder kanske är olika från person till person men oftast vill vi att de ska uppfylla samma krav. Vi vill först och främst att fodret ska uppfylla kaninens näringsbehov, alltså att fodret innehåller alla viktiga vitaminer, mineraler, fibrer etc. som kaninen behöver för att må bra. Det skall också nämnas att kaninens näringsbehov skiljer sig från individ till individ. Kön, ålder, motion med mera är sådant som påverkar näringsbehovet hos din kanin.

Vad ska jag titta på när jag väljer foder?
Protein, växttråd och fett är de tre huvudsakliga ämnena du skall titta på när du väljer foder.

------------------------------

Protein

Protein (äggviteämne) är den huvudsakliga beståndsdelen i kroppens organ och därför är det viktigt att man får i sig rätt mängd protein. Protein är viktigt för kroppens underhåll, tillväxt (unga växande djur har ett större behov av protein än vuxna djur), produktion, fortplantning och mjölkbildning. Mängden protein för kaniner bör ej understiga 12% och inte heller vara mer än 15% (undantag unga växande djur som kan ha behov på 16-17%). Ett överskott av protein är dock ingen katastrof under en kortare period men bör undvikas. Sojamjöl, linfrömjöl, baljväxtfrö, raps, pumpafrö och ärtor är exempel på vegetabiliska fodermedel med hög proteinhalt.

Lite om varför man inte ska ge mer protein än nödvändigt       
Överskottsprotein spjällkas av kroppen till aminosyror som kroppen kan använda dels som energikälla och dels för att bygga nytt protein om proteinbehovet inte tillgodoses via födan. Det är dock viktigt att veta att när överskottsproteinet spjällkas (bryts ner) till aminosyror så bildas kväve. Kvävet utsöndras i urinen och lämnar kroppen. Dock så sätter detta press på njurarna och kaninen kissar mer, vilket också innebär att kaninen måste dricka mer. För mycket protein under lång tid kan därför vara skadligt för njurarna även om det visat sig att djuren ofta klarar av en dubbelt så stor mängd protein än vad de behöver, utan problem.  

Växttråd

Växttråd eller fiber är de ämnen som är de viktigaste för att kaninens mage och tarmar ska må så bra som möjligt. Kaniner har en hög ämnesomsättning och en snabb sådan vilket gör att de mår bäst av små mängder foder ofta. Fiber gör så att mage och tarmarna får arbeta ordentligt och på så sätt bryts maten ner på ett bättre sätt. Detta gör således att magproblem såsom förstoppning och diarré förebyggs. Förutom dessa possitiva effekter på mag-tarmkanalen har det även visat sig att högre fiberinnehåll i fodret ger ökad tillväxt hos djuren samt ett högre foderintag.

Vad gäller gränserna för fiberinnehållet i fodret 1 så se till att ha ett foder som helst inte uderstiger 15% i mängden växttråd. Mängden växttråd kan aldrig bli för hög. De bästa fodersortera har en växttrådsmängd mellan 20-30%. Har du en kanin som har en känslig mage, som lätt får diarré eller blir uppsvälld om buken så kolla vad ditt foder har för mängd växttråd. Kanske kan det ge dig en ledtråd till problemet.

Fett

Idag har vi sällan problem med att våra kaniner är för magra. Angivelserna ovan för fett är inom rimliga gränser, dock håller nästan alla pelletssorter en högre andel fett än vad som är angivet här. Upp till 3-3,5% är inget ovanligt. Är din kanin för rund så kan antingen byte av foder med lägre fetthalt hjälpa eller bara en minskad mängd foder rätta till problemet. Hona med kull kan behöva mer fett (4-5%) medan ungdjur inte ska ha mer fett i sitt foder än vuxna djur.

Även om protein, växttråd och fett är de beståndsdelar i fodret som är viktigast för kaninens välmående kan det också vara bra att titta på övriga komponenter.

Kalcium

Kalcium eller kalk som man ibland benämner detta grundämne är viktigt för skelettet. Överskott av kalcium är oftast inget farligt då det utsöndras i urinen. Urinen kan då bli grumlig, vit och mjölkliknande något som är helt normalt. Dock kan det vara bra att se över kaninens intag av kalk och minska detta. Skulle urinen då fortfarande vara mjölkliknande kan det vara bra att uppsöka veterinär.

**Referenser **Campbell & Reece. 2008. BIOLOGY. Student Stdy Guide of Biology.

  Gränsvärdena är tagna bl.a. Från följande sida: http://www1.extension.umn.edu/youth/mn4-H/projects/docs/rabbit-feed.pdf

http://www.vetwest.com.au/pet-library/rabbits-feeding-and-nutrition

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Annons:
[Agilityvovven]
2011-08-11 17:37
#1

Toppenbra artikel! Glad

bellamollylovee
2011-08-12 09:57
#2

Super! :D

Kram Emma - medarbetare på Bloggande Ifokus.

Fotoryttarnas.se

[pankakan]
2011-08-17 11:35
#3

Ojdå, då kanske jag måste byta foder, det står "växttråd 12,5%" på den och det var ju alldeles för lite

KaninPiggelin
2011-09-01 08:20
#4

jättebra artikel! :D

Jag behöver lite tips på vad en tre - snart fyra månaders kanin behöver för fodermängd. Någon som vet vad som är bäst? :)

 /Ida Lövgren, Vedbybackens Kaningård

♥ Findus ♥ Polly ♥ Tingeling ♥ Skorpan ♥ Holly♥ Lukas ♥ Ginny ♥

[.Jylle.]
2012-01-26 21:32
#5

Oj, min kanin har mindre än allt, nästa gång jag handlar tar jag med mig en lapp där det står gränserna på!!

[.Jylle.]
2012-01-26 21:36
#6

Nej, jag hade sett fel! Det va bra med allting förutom med fettet som va 4%…

Annons:
svartkanin
2012-01-27 15:27
#7

Bra jobbat igen! Skrattande

Hälsningar Linnea
www.svartkanin.blogg.se

Hälsningar Linnea
www.svartkanin.blogg.se

[EllenAlicia]
2012-01-27 20:21
#8

Good :D

Lattjo
2012-11-05 14:45
#9

Puttar upp den här tråden lite. Jag gör nämligen ett projektarbete och skulle vilja använda detta men vad är källan till faktan? Vet någon mer någon bra källa där man kan läsa om kaninens näringsbehov? Glad för all hjälp jag kan få Glad

kyrkeliden
2013-02-07 12:59
#10

#9 Nu får du ett väldigt sent svar på din fråga. Jag kommer inte riktigt ihåg vartifr¨ån jag tog siffrorna. Vad gäller faktan om protein, fett och växtråd så är den tagen från min biologibok som jag hade på universitetet.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Upp till toppen
Annons: