Förbund & Verksamhet

Två Förbund

2009-05-01 08:43 #0 av: kyrkeliden

Det finns två förbund i Sverige som håller på med kaniner i någon form, Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund, SKAF och Sveriges Kaninhoppares Riksförbund, SKHRF. Vill man börja med kaninhoppning finns det verksamhet för detta i båda förbunden, men viktigt att komma ihåg är att de är just två förbund.


SKAF Kaninhoppare

Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund, SKAF, vars undersektion för hoppning kallas SKAF Kaninhoppare, SKAF KH

Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund, SKAF är det förbund som sysslar med utställning av raskaniner. Det finns även en hoppsektion inom SKAF, kallad SKAF kaninhoppare, SKAF KH. Du blir automatiskt medlem i SKAF KH när du blir medlem i en lokalförening tillhörande Sveriges Kaninhoppares Riksförbund. Många lokalföreningar har hoppning, men det är inta alla.

Du hittar lokalföreningar under Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund på SKAF's hemsida: www.skaf.info

Ta kontakt med en lokalförening nära dig och hör om de har kaninhoppning.

 

SKHRF

Sveriges Kaninhoppares Riksförbund, SKHRF
1994 gick några kaninhoppare samman och bildade ett eget förbund, Sveriges Kaninhoppares Riksförbund. Detta är helt skilt från SKAF till skillnad från tidigare då hoppningen låg under SKAF och det inte fanns något annat förbund.

Sveriges Kaninhoppares Riksförbund sysslar enbart med kaninhoppning och har alltså ingen utställningsverksamhet. Mer information samt klkubbar hittar du på: www.skhrf.com

 

Vilket förbund ska jag välja?

Vilket förbund man väljer är upp till en själv. Vill man kombinera utställning med kaninhoppning så är SKAF KH ett bra alternativ då de ofta har hopptävlingar i samband med utställningar.

SKHRF sysslar dock enbart som sagt med kaninhoppning och är det endast detta man är intresserad av så har SKHRF (vad jag anser) kommit något längre i utvecklingen, och det anordnas fler tävlingar i hela landet över lag av klubbar under SKHRF.

 

Får jag vara medlem i båda?

Självklart får du vara medlem i båda. Dock måste man veta att reglerna i de båda förbunden skiljer sig lite åt.  Så kallade uppflyttningspinnar t.ex. som kaninen tagit på en tävling annordnad av klubb ansluten till SKHRF får kaninen även tillgodoräkna sig i SKAF KH. Alltså tar din kaninen en pinne i t.ex. Skånes Kaninhoppare räknas denna pinne även när kaninen tävlar under en SKAF förening.
Detta system gäler dock inte tvärtom. Pinnar tagna i SKAF KH får alltså inte tillgodoräknas i SKHRF.

förbund2.jpg

Kaninen kan alltså vara klassad olika i SKAF KH och i SKHRF.

Det finns även en del andra skillnader mellan förbunden. Vad gäller kaninhanteringen och utformning av reglerna är förbunden rörande överens - reglerna är gjorda utifrån vad som är bäst för kaninen!

I fortsättningen kommer många av artiklarna berätta om hur det går till på tävlingar med mera. Artiklarna kommer mest vara åt SKHRF's håll av den enkla anledningen att jag (Sandra) kan det bäst. Finns  märkbara skillnader kommer dessa självklart tas upp.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2009-05-05 19:36 #1 av: hyltebarn

Tack, har alltid undrat över det här!

Anmäl
2009-05-05 22:30 #2 av: PandaFish

:D Du skriver så bra och intressanta artiklar^^

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.