Köp Av Kanin

Vid Köp Av Kanin, del1 - Att tänka På

2009-05-09 16:54 #0 av: kyrkeliden

Innan du bestämmer dig för att köpa en kanin finns det en rad saker man skall tänka igenom. En kanin är som vilket annat husdjur en levande varelse, som behöver mat och tillsyn varje dag.

Texten är hämtad från http://www.kyrkelidens.kaniner.se


Bild tagen av: PaaatyPalm
Så först och främst skall du ställa dig frågan: har jag tid?
I många fall är det ett barn som vill ha en kanin, men som vuxen måste man alltid vara medveten om att man har ansvaret. 
I många fall är det roligt med ett djur de första veckorna och sedan glöms djuret bort.

Är ni flera i familjen kan det vara bra att göra upp ett litet schema om vem som ska göra vad, när och hur.

Innan man tar hem sin lilla kanin är det även en del saker som skall inhandlas:

Nocke och hunden CasperBur 
Kaninburar kan se ut på många olika sätt. Beroende på om man väljer att ha kaninen inne eller utomhus finns det olika burar att välja bland. Enligt oss mår en kanin bäst att vara ute året om. En utebur behöver inte vara isolerad för att kaninen skall klara vintern, men den skall vara väl skyddande mot väder och vind. På vintern får man se till att bädda med ett tjockt lager halm åt kaninen så kommer den inte att frysa. Kaniner tål kyla bättre än värme, och klarar lätt temperaturer ner mot noll. Oavsett om kaninen bor inomhus eller utomhus skall buren alltid stå drag- samt fuktfritt. Fukt och drag är nämligrn något kaniner är mycket känsliga för.
Nocke

Storlek på bur
Det finns regler för hur liten en bur minst får vara. Dessa regler är satta av jordbruksverket, och gäller utan undantag. Tyvärr är det många som har sina kaniner i alldeles för små burar utan att de vet om det. För en kanin under 3kg skall buren minst vara 0,5kvm. Kortaste sidan får minst vara 50cm, och minsta tillåtna höjd är också 50cm. 100cm x 50cm är ett exempel på burmått. Buren får absolut vara större.


Skål/Flaska
Till kaninen måste det också köpas en matskål och en vattenskål/vattenflaska. Köper ni en vattenflaska så kolla noga upp så att den inte läcker. Skålen samt flaskan måste vid behov också rengöras, då det lätt samlas smuts och alger i den. God hygien är A & O, och man kan undvika många sjukdomar om man håller rent och snyggt hos kaninen. Höhäck är ett bra sätt om man inte vill att för mycket hö skall gå till spillo. Har man inte det, och lägger höet direkt på burgolvet är det lätt att kaninen drar runt det i buren.


UnderlagKyrkelidens Glittertind By Tindra
Som underlag i kaninburen finns det en rad olika man kan välja bland. Kutterspån, toalett och halm är bland de vanligaste. Kaninen skall ha tillgång till grävmöjligheter, vilket alla dessa tre ger. Själv har vi spån till kaninerna på sommaren, och lägger in ett tjockt lager halm över detta på vintern. Har man kaninen inomhus klarar den sig med endast spån eller liknande.


Rengöring
Det är även bra om man införskaffar något/några redskap som man kan använda vid rengöring av buren. Hur ofta man behöver städa åt kaninen är helt efter behov. Ett smart sätt är att sätta en liten låda av plast i kaninens toaletthörna. Ha spån även i denna. Har man en renlig kanin av sig kan det räcka att städa ur denna var/varannan dag, och resten av buren ungefär en ggr/vecka.

 

Sammanfattningsvis
Köp Bur innan Djur!

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2009-05-09 16:57 #1 av: Mickis1994

Tummen upp Skrattande

Anmäl
2009-05-09 19:16 #2 av: Flikka

Jätte bra =)

Anmäl
2009-05-10 02:02 #3 av: hyltebarn

Skrattande bra!

Anmäl
2009-05-10 11:40 #4 av: PandaFish

Super :D

Anmäl
2009-05-10 21:26 #5 av: [Tovab]

det är jätte bra att du skriver om det, själv har man set stora kaniner i minimala burar... :(

Anmäl
2011-03-03 00:46 #6 av: hanna2001

Bra info! :) Själv har jag en 5-årig lejonman, som bor inne med oss. För det mesta är den lös i huset. Den gillar att springa runt och hittar den katten jagar den henne (hon är jätterädd för honom)

Anmäl
2011-03-03 10:58 #7 av: Fridaaaa

Bra fast tycker att det ska stå att det finns risk med att ha höhäck att kaninen kan fastna i det. Och att det är lag på sitthylla/hus.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar
Min vardagsblogg: Vardagsblogg 
Kicka gärna in Hjärta

Anmäl
2011-03-03 16:52 #8 av: KaninPiggelin

superbra! :D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.