Köp Av Kanin

Vid Köp Av Kanin del2 - Hoppkaninen

2009-05-10 02:09 #0 av: kyrkeliden

När man letar efter en hoppkanin är man kanske lite mer petig än att ta ”den ungen för den hade den färgen”, eller liknande. Man vill ha en kanin som man fungerar ihop med både på och utanför banan. Hur hittar man då denna kanin?

 

Föräldrarnas egenskaper
Snöflingans Exploit Cad

När du letar en hoppkanin med "hoppstam" är det första du ska leta efter en kombination där du gillar minst den ena föräldern. Inte bara gillar, du ska se något i åtminstone en av föräldrarna som du tror kan passa dig.
Jag t.ex. imponeras av många duktiga kaniner som har rejält med fart, men jag vet att jag har svårt att hinna med snabba kaniner, å paras de inte med en lugnare partner kanske det inte är något som kommer passa mig i slutändan.

Det bästa är ju om du sett minst en av föräldrarna live. Ibland har man kanske inte ens gjort det, men det behöver absolut inte gå fel för det. Har du dock set föräldern/föräldrarna har du ju också sett hur de är utanför banan.

 

Vilken unge?

Kyrkelidens Born To Be WildNär kullen väl är född och du fått besked att du ska få köpa en unge, är det bästa om du kan åka dit och titta på dem. Självklart är detta i många fall inte möjligt, men det ger dig som köpare en helt annan uppfattning. Bilder och filmer kan säga mycket, men inte allt!

Får du chansen att besöka ungarna kan du i lugn och ro bestämma vilken du vill ha. Kanske är det ungen som klänger på dig hela tiden, eller den lite blyga ungen som gör glädjeskutt i andra sidan av rummet/hagen/buren.

Kanske fastnar du för den ungen som är störst, eller för den minsta men mest högresta och aktiva ungen. Alla ungar i en kull är olika personligheter vilken ofta lyser igenom väldigt starkt trots att de kanske har samma färg.

 

Vilket kön

Du begränsar ditt urval lite genom att i förväg bestämma vilket kön du vill att din kanin ska ha. Ofta vill man ha antingen det ena eller det andra. En del fungerar inte med honor och då vill de kanske ha en hane ur kullen, medan någon kanske har tänkt att ungen ska bli en framtida avelshona och väljer en sådan.

 

Vilken Färg
bebbar & annat 025.JPG
Färg spelar en väldigt stor roll när det kommer till utställningsaveln. Inom hoppningen är färgen inte lika viktig, alla kaniner får ju vara med oavsett färg. Det jag vill är dock att man inte bara ska se till färgen när man väljer en unge utan till hur den där ungen faktiskt är, på insidan.
Vill man ha en brokad/helfärgad kan dock vara en sak att ta ställning till om man kanske vill avla på sin kanin. Om båda föräldrarna är brokade kan en del ungar bli sk. vitscheckar, vilka i större grad dör i tidig ålder pga magproblem. Du har lättare att hitta en partner till din kanin när den blir såpass gammal om den är helfärgad.

Innan du bestämmer dig för vilken unge du kan tänkas vilja ha, så gör en liten checklista för dig själv över vilka egenskaper du vill ha

  • Kön - Hane/Hona
  • Färg - brokad/helfärgad
  • Kroppsmäsigt - Högrest/Slank/kompakt//Liten/Stor        
  • Temperament - Snäll/Humör/Tuff/Lugn/Sprallig/Fart

Alla söker vi någon eller några av dessa egenskaper i en hoppkanin. Tänk efter vad du själv vill ha både kroppsmässigt och hur du vill din kanin ska vara i temperamentet. Som sagt se på föräldrarna är och om det är så du vill din kanin ska vara. Är det t.ex. två kaniner med mycketr humör lär ungarna också få det, och då kanske det inte är en kombination som passar dig om du vill ha en genomsnäll kanin.

Gå inte bara på de yttre egenskaperna som att den är svart, jag älskar svart kaniner utan se till hur kaninen är där under den svarta glänsande pälsen.

 

Fråga

Tycker du fortfarande det är svårt att bestämma dig för vilken unge du vill ha så var inte rädd för att fråga uppfödaren. En erfaren uppfödare kan säkert lätt para ihop dig med den unge uppfödaren tror skulle passa dig bäst, utifrån hur du är som förare, erfaren eller oerfaren så kommer säkert uppfödaren hitta din kanin.

Följ hjärtat

Denna bild var det som gjorde att jag föll som en fura. Ett val jag aldrig ångrar.
Nu har jag predikat om vad man ska tänka på, se till föräldrarna, tänka efter vad man vill ha och vad man tror skulle passa en själv.
Man kan ju också göra som jag, titta på en bild av en unge vars föräldrar du aldrig sett, falla pladask för den lilla madagaskar honan trots att det var en madagaskarbrokad hane du hade tänkt dig.
Jag kan ärligt säga att det valet hart jag sen den dagen aldrig ångrat! Kärlek vid första ögonkastet, är något jag tror på i alla fall!

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2009-05-10 02:37 #1 av: hyltebarn

Superbra :D
hehe, första gången jag köpte kanin valde jag bara efter färg (A)
valde en Grå-vit brokad.. men sen när jag kom hem och det blev lite ljusare märkte jag att den var brun-brokad ist x'D

Anmäl
2009-05-10 11:35 #2 av: PandaFish

Superbra artikel precis en sådan jag har väntat på :D

Anmäl
2009-05-10 21:29 #3 av: [Tovab]

tummen upp!

Anmäl
2009-05-10 22:09 #4 av: Mickis1994

Jättebra :D Säger som #2 precis en sådan här artikel har jag väntat på ;)

Anmäl
2009-05-15 01:11 #5 av: Qepta

Bra

Anmäl
2010-01-03 11:07 #6 av: love96

bra

Anmäl
2010-01-03 11:14 #7 av: hugoochip

Är det inte någon som kan göra en artikel och avel,tex härstamningsbevis,avtal,osv?

Anmäl
2010-01-03 16:17 #8 av: hjartelyckanskaniner

Superbra Sandra! Allt detta kollade jag på när jag bestämde mig för Alfred och Suffi. Jag gick inte efterklassningarna på Suffis föräldrar utan hur individerna var, åkte och kollade på ungarna och föll pladask för den lilla honan.

Alfred visste jag båd hur Teddy och Tuva var. Snälla båda två, oerhört duktiga kaniner och sen kunde man inte mer än falla för lilla Alfred=) min lilla smala kille (som du trodde var en hona=P) Sen är det ju ett stort plus att han är en oerhört duktig hoppkanin. Du skulle skrattat ihjäl dig om du fick se Alfred hoppa borta för första gången=P Kan säga att jag och Emma hade en väldigt rolig träning båda två. Mina små kyrkelidare<3

Mvh Emma
Hjärtelyckans kaningård www.hjartelyckanskaningard.weebly.com
Sajtvärd för Jättekanin Ifokus och Harkaniner Ifokus
http://emmisen.myshowroom.se/

 

Anmäl
2010-01-04 02:01 #9 av: kyrkeliden

#7 Avtal kan se så olika ut. Alla har vi olika punkter vi vill ha med.

Starta en tråd om det vet ja... fråga vilka punkter folk tycker är viktiga, å vilka punkter de har med på ett avtal ;O)

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.