Tävling

Börja Tävla - steg 3

2009-06-18 01:02 #0 av: kyrkeliden

Nu har du äntligen hittat en tävling som verkar passa. Du har skrivit ihop en anmälan och dagen D med stormsteg. Nu är det dags att förbereda både dig själv och din/a kanin/er inför den stora dagen.

Vad behöver göras?


Frisk kanin
Något som är en ren självklarhet men jag tar upp det i alla fall. Titta till din kanin noga dagarna innan och på själva tävlingsdagen så den ser frisk och kry ut. En sjuk kanin får inte tävla.
 

Fixa Dagarna/ Dagen/ Kvällen innan tävlingsdagen


Detta är sådant man kan göra i förväg för att underlätta på tävlingsdagens morgon då man oftast har fullt upp ändå.
kaningarden.jpg
Fixa transportburen

  • Rengör
  • Lägg in ny tidning/matta
  • Fyll höboll och häng in
  • Sätt in vattenskål/flaska

På tävlingen sitter din kanin i en transportbur. Har du ingen sådan är det bra om du skaffar en. Har du en transportbur så se över den, kanske behöver den tvättas lite och gammalt bottenmaterial bytas ut mot nytt.

>>OBS!<<
På tävling är det inte tillåtet att ha spån/ halm eller hö som strö i transportburen. Detta för att det lätt kanskräpa ner och har arrangören lånat/hyrt tävlingsplatsen måste de se till att det hålls rent och snyggt runt omkring.

Istället?
Du får ha så kallade burmattor. Dessa finns å köpa i en del butiker. Ett billigare sätt är att använda tidningar. Dessa torkar upp kiss relativt bra och du kan enkelt lägga in ytterliggare en, eller byta om det skulle behövas under dagen


Det är bra om din kanin har tillgång till hö även på tävlingen. Hö får du inte ha löst i transportburen, utan du måste ha det i en höboll (gallerboll som man kan stoppa hö i) eller i en höhäck. Detta finns att köpa i en del butiker.

h-bild4.jpg  v-bild4.jpg

Sele & Koppel

  • Kolla så att sele och koppel är hela

Se över din sele / dina selar och koppel. Kolla så de framförallt är hela. Ett tips är att ta med ett extra koppel om du har. Det händer även den mest uppmärksamma föraren ibland att en kanin hinner ta en tugga på kopplet å innan man hinner blinka är kaninen på fri tass. I sådana lägen är det bra att ha med ett extra koppel.

Tävlingsbok

  • Fyll i tävlingsboken så slipper du göra det i sista stund

Är detta din första tävling har du kanske ingen tävlingsbok. Ingen fara, denna finns att köpa på tävlingen i så fall.Den kostar mellan 25-30kr. Varje kanin ska ha en egen tävlingsbok som man ska fylla i för varje tävling (se artiklar här på KHIF om det). Har du en tävlingsbok kan det vara bra att fylla i den så har du det gjort.

 
Fixa dagen/kvällen innan tävlingsdagen


h-bild14.jpgNu är det dags att börja packa ner vad man kommer behöva, lite beroende på väder, vind och årstid. Kaninhoppare ställer sällan in pga. Regn och blåst så det gäller att ha med kläder för alla väder!

Kom ihåg!!! - Det finns inget dåligt väder, bara dåliga "_ _ _ _ _ _ "! Just det!

Själv brukar jag försöka packa ner så mycket som möjligt kvällen innan då man på tävlingsdagens morgon ändå kommer ha fullt upp. Är det dessutom första tävlingen är man säkert lite nervös att glömma något, så bäst att göra det i lugn och ro och i god tid!

Du hittar exempel på packlista här!

Fixa på tävlingsdagens morgon!


Har du nu packat ner det mesta (kanske inte kylvaror om du ska ha med dig mat) så kan du gott unna dig en extra sovstund. Sedan är det bara att hoppa i kläderna, fixa till sig, äta frukost! - Mitt tips är att äta en ordentlig frukost, jag själv är oftast alldeles för inne i tävlingen att jag kan glömmma bort att äta, så ät ordentligt!

Packa ner resterande, och sätt in kaninerna i transportburarna. Ha gärna hö till dem redan då så de har något att tugga på på färden. In i bilen och nu bär det av....

 

Nästa artikel blir om hur en tävlingsdag går till, från det att du kommer dit, tills att du åker hem!

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2009-06-20 21:50 #1 av: Neptunuz

Bra artikel! :)

Anmäl
2009-06-21 20:37 #2 av: Mickis1994

Bra jobbat :D

Anmäl
2009-07-21 16:48 #3 av: kaninjosse

Det stog att man inte får ha hö löst i tr.buren, men från höhäcken smular det ju också?

Anmäl
2009-07-21 18:27 #4 av: EmelieME

Hej jag kan inget om kaninhoppning men är nyfiken på hur sådana burmattor ser ut. Jag har läst på vissa ställen att tidningar inte är bra för att trycksvärtan är giftig. Eller är det speciella tidningar man ska eller inte ska använda? Är där någon som har en sådan burmatta som ni kan ta foto på och lägga in här på sidan?

Kram

Anmäl
2009-07-21 19:48 #5 av: kaninjosse

#4 Folk säger att trycksvärtan inte är giftig längre

Anmäl
2009-07-22 03:27 #6 av: [Bolten]

Jätte bra artikel:D

Sajtvärd för Weightpull.ifokus.se

www.yippoandnico.blogg.se                                                     

Anmäl
2009-07-22 04:01 #7 av: Sashhi

#4 - Tidningarna är inte giftiga längre. :)

Anmäl
2009-11-03 17:53 #8 av: love96

Bra artikel=)

Anmäl
2009-11-11 20:47 #9 av: hugoochip

Jättebra artikel!Skrattande

Packlistan var ett stort +!!

Anmäl
2011-01-03 20:51 #10 av: louise-ariel

Finns det nummer 4 jag hittar inte den!=(

Anmäl
2011-01-23 20:52 #11 av: LoveYourRabbit

Undrar också när nummer 4:a kommer ut, eller om den redan har kommit ut? :D

Anmäl
2011-01-30 19:38 #12 av: LoveYourRabbit

Puttar upp denna lite :)

Anmäl
2011-06-05 10:42 #13 av: Luckyt5

Putt :)

Anmäl
2011-12-29 19:47 #14 av: vespan

Velldigt bra inlägg.

Kunde appsolut INTE kunnat skriva bättre själv!!!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.