Tävling

Kaninhoppning 2 - Banklasser & Korrigeringar

2009-07-02 20:10 #0 av: kyrkeliden

Denna artikel tar upp lite begrepp som du kanske hört inom kaninhoppning och ger dig en bättre förståelse för dem.

Klasser
I rakbana och krokig bana kan du tävla i följande klasser. Klasserna är:

  • Mini
  • Lätt
  • Medelsvår
  • Svår
  • Elit
  • Veteran

Skillnaden mellan klasserna är höjden och längden på hinderna.  De olika gränserna inom varje klass ser du nedan.

Klass

Maxhöjd

Maxlängd

Antal hinder

 

 

 

 

Lätt

30cm

45cm

8 st

Medelsvår

38cm

80cm

10 st

Svår

45cm

80cm

10 st

Elit

50cm

80cm

12 st


Ett ihinder i lätt klass får alltså max vara 30cm högt och 45cm långt. Naturligtvis är inte alla så stora och svårigheten ligger inte alltid i att hindret har maxhöjd elelr maxlängd.
Marabou studerar höjdhindret
I höjd och längd tävlar man endast i två klasser:

  • Ej Elit
  • Elit

För att kaninen skall bli uppklassad till elitklass gäller det att den hoppat 60cm högt 3gånger på tävling för att bli elitklassad i höjd.
I länd måste kaninen ha hoppat 160cm långt för att bli elitklassad i längrdhopp.

Mini klass
Mini klass är någonting som kommit det senaste året. Det är ingen officiell klass och man får ingen uppflyttningspinne. Hinderna är 6st till antalet och får max vara 20cm höga. Denna klass går att tävla i både rak och krokig bana. Kan vara en bra klass om man har en nybörjarkanin, eller man kanske tävlar för första gången och inte vill känna pressen av riktig tävling.

Ny
Ibland delas klasserna in i lätt ny, medelsvår ny, svår ny. Ny är en indelning som gör att man gör två klasser av t.ex. lättklassen. I lätt klass får kaniner som har 1 elelr 2pinnar i lättklass tävla medan kaniner i lätt ny inte har någon pinne i lätt klass än. Ett sätt som ger lätt ny kaninerna bättre chans. När de blivit placeride i lätt ny och fått en pinne räknas denna till de andra lätt pinnarna och fylls i som första lättpinnen i tävlingsboken.

Lätt Ny får du tävla om din kanin ännu inte har några pinnar i lättklass.Lättklass

Veteran
Veteran klass är som namnet antyder för veteranerna. Här får kaniner som är över 6år gamla och som varit minst klassad medelsvår för att få tävla veteran. Veteranklassen är lika hög som lättklassen för att inte slita på de gamla busarna men korrigeringar räknas. En klass som är otroligt rolig att se då veteranerna brukar lysa upp ordentligt när de får se ett hinder :DVem vinner?
Ja vad går då hela kaninhoppningen ut på? Hur bestämmer man vem som vinner?

ElitklassDen som vinner är den kanin som gått på minst antal fel. För varje rivet hinder får man 1fel, till skillnad från hästhoppningen där man får fyra fel när man river.
Har två kaniner samma antal fel är det tiden som avgör. Det är därför man tar tid på varje lopp kaninen gör. Detta är också anledningen till att man har "Start" och "Mål" hinder. Man får inget fel om man river dessa, utan de är endast en hjälp för domaren och hans/hennes bisittare att starta, samt stoppa tiden.

Korrigering
Detta ordet har du kanske hört?
Förr kunde man i kaninhoppning få fel för vägran, precis som man har i hästhoppning. Allt eftersom sporten utvecklas har man kommit fram till att detta inte var en så bra idé att döma då en del kaninen vill sitta en stund framför att hinder innan de hoppar. Därför kom man på korrigeringar.

Dessa börjar man med i medelsvår klass och de används från och med medelsvår upp till elit. Alltså är Lätt klass enda klassen man inte får korrigeringar.
om kaninen springer förbi hindret får man lyfta tillbaka den framför hindret så den kan hoppa det. Man blir belastad med en korrigering.
Vad är då en korrigering?

En korrigering är när föraren tar tillbaka kaninen i banan, exempelvis för att ge den ny sats till ett hinder, eller kanske sätta tillbaka den framför hindret om kaninen sprungit förbi det. Det är inte alltid så enkelt att veta vad som är korrigering och vad som inte är det. Huvudsaken är att domaren dömmer er alla lika.

Ger det några fel?
När man fått tre korrigeringar (lyft tillbaka kaninen 3ggr) får man ett fel för det. Har man st korrigeringar får man 2fel, 9st korrigeringar ger 3fel och så vidare.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2009-07-02 21:14 #1 av: Twinklys

Toppen artikel! (Y) Theo är med på bild (A) ^^,

Anmäl
2009-07-02 21:55 #2 av: Maiae

Jättebra artikel!:D

Btw så står teran där det ska stå Veteran^^

Anmäl
2009-07-02 21:57 #3 av: kyrkeliden

ja jag såg det...men pallade inte ändra då =p

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2009-07-03 02:27 #4 av: EricaN

Kul =D bra artikel!

Anmäl
2009-07-03 03:12 #5 av: hyltebarn

super :D

Anmäl
2009-07-16 19:32 #6 av: DixieMyMelina

gud vilken bra artikel SkrattandeFlört

Anmäl
2009-07-25 13:53 #7 av: annaforsgren

Super bra artikel!

Anmäl
2009-09-04 23:44 #8 av: Salish

Kommer det en tredje artikel? (A)

Anmäl
2009-09-09 15:30 #9 av: kyrkeliden

#8 vad vill du mer ha reda på? Flört 
behöver lite tips,

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2009-09-09 17:34 #10 av: Salish

Typ hur det går till på en tävling och sånt. :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.