Avel & Uppfödning

Avel & Etik

2009-09-09 16:22 #0 av: kyrkeliden

Såhär i sommartider är det många som vill ha kaninungar, för de är ju så söta! Men, kaninungar innebär ett stort ansvar. Med denna artikel vill jag inte förbjuda någon att ta en kull, men jag vill få er att tänka efter både en, två och tre gånger innan ni bestämmer er för att ta en kull.

Kom Ihåg!!!
Detta är mina åsikter och värderingar. De är varken mer rätt eller fel än någon annans.

Kyrkelidens Tuff & Kaxig
Avel & Etik
Vem får lov att kalla sig uppfödare? Svaret är att alla som någon gång tagit en kull på sitt djur är en uppfödare, men det finns både bra och dåliga uppfödare.
Att bli en bra uppfödare handlar om erfarenhet, din egen och andras. Se till att suga åt dig all information du kan få och använd den med sunt förnuft. Endast du kan ansvara för dina handlingar, ingen annan och därför är det än viktigare att du tar reda på fakta innan det är försent.

 

Kyrkelidens Smooth Criminal

Erfarenhet är svaret
Dina erfarenheter formar din avel. Det är viktigt att du bildar dig en egen uppfattning om hur du vill avla och vilka regler och riktlinjer du vill följa. Självklart får dessa inte på något sätt skada kaninen. Följ ditt eget huvud, ingen annans! Att ha sin tro på saker och ting är särskilt viktigt när det kommer till avel. Du ska aldrig känna dig tvingad att avstå från att para två individer bara för att han eller hon sa det. Självklart ska du lyssna på råden denna person har och de har säkert en bra anledning, men i slutändan handlar det ändå om att välja själv.

 

Min Avel - Kyrkeliden's Kaniner
För mig är avel otroligt kul, att planera och hitta den "perfekta" partnern, att para och att se de små liven växa upp. En bra kombination är en som jag inte kan få ur skallen när jag väl kommit på den, det vill säga en kombination som jag tror stenhårt på, där föräldrarnas egenskaper i teorin skulle matcha varandra som hand i handske. Att sedan teori och praktik är två skilda saker är inte något man kan förutse när man planerar.

Varje kull jag tar är en kombination jag tror på! Varje kull ska vara en kombination där jag själv utan tvekan skulle kunna tänka mig en unge.

 Jag & Plex

Kaniner i min avel
Jag avlar endast på friska och sunda kaniner. Temperamentet är av hög prioritering. Kaninerna i min avel ska vara starka rent psykisk och visa ett gott temperament. Din hoppkanin ska vara din kompis både på och utanför banan - är ett motto jag försöker eftersträva.

Många tror att hoppkaniner måste ha mycket temperament för att bli duktiga. Skilj på temperament och vilja. En hoppkanin ska inte behöva vara aggressiv för att vara duktig, men den ska ha en stor portion vilja och framför allt glädje till att hoppa.

 

Besläktat/Obesläktat
Något som är på tapeten just nu vad gäller avel är besläktat/obesläktat. Min uppfattning och min riktlinje inom aveln är denna:
Att två kaniner är besläktade ser jag inte som något problem. Absolut inte för mycket, parar inte (far och dotter, syskon o.s.v.) men en inavelsprocent på 1% och strax däröver ser jag inte som ett hinder. Att komma ihåg är att 6,25% är kusinparning, så detta är mycket längre bort.

Snöflingans SevenEleven - TuvaAv min utbildning har jag fått lära mig hur oändligt många genkombinationer det kan uppstå, miljontals! Två syskon kan vara genetiskt helt olika just för att det finns denna variation. Faktum kvarstår, vi får 50% av våra gener från mamma och 50% från pappa.
Att sedan inavelskoefficienten är ett teoretiskt mått och att det inte alls behöver vara så mycket besläktade i verkligheten är också en viktig sak att komma ihåg.

 

När det kommer till obesläktat är jag mer kritiska. Obesläktat borde dock skiljas från "okänd härstamning". En obesläktad kanin är en kanin som inte är släkt med min kanin, men den kan ändå ha en stamtavla/härstamningsbevis som visar kaninens släktskap. För mig är det viktigt att veta kaninernas släktskap just för risken med defekter, ex. bettfel. Med en stamtavla kan man alltså spåra kaninen bakåt och få ett hum om Jozze & Nelliekaninen bär på ärftliga defekter.

Jag parar hellre två djur som är släkt med varandra där jag vet släktskap hos varje kanin. För mig känns det säkrare än att använda en kanin med "okänd härstamning". Självklart är det ju bra om man kan hitta en kanin som inte är släkt med sin egen där stammen kan följas. Utbudet inom hoppaveln är dock litet vad gäller dessa, och är man kräsen kanske inte det är den man vill ha.

 

"Zoo Kaniner"
"Zoo kaniner" börjar användas allt mer i aveln. Jag ser det som en chansning, att låta slumpen avgöra. Du vet oftast ingenting om denna kanin och därför inget om dess anlag. Du vet inte om kaninen bär på defekter, ex. kan kaninen ha anlag för bettfel utan att själv ha det. Dessutom kan ju faktiskt den där "zoo kaninen" vara besläktad med din kanin, det vet du som sagt inte.

Vilken linje man väljer att gå på är upp till en själv, men jag avlar hellre på två besläktade djur där jag vet vad jag har, än att avla med zoo kaniner där eventuella defekter visar sig först när det är försent.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2009-09-09 18:55 #1 av: Sashhi

Jättebra Sandra! Folk borde tänka på liknande sett, tyvärr gör ju inte alla det.

Sen så är ju min fotade bild på Tuva där, splendid! ;)

Anmäl
2009-09-09 19:30 #2 av: kyrkeliden

japp! den e skitsnygg!!! :D

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2009-09-09 19:35 #3 av: damparu

Super bra Artikel! Skrattande

Anmäl
2009-09-10 11:21 #4 av: Haztparken

Jättebra! :D Lärde mig en hel del :)

Anmäl
2009-09-10 19:26 #5 av: Husberg

jättebra artikel, säger som #1=)

Anmäl
2009-09-12 20:47 #6 av: Lans

Bra artikel! (:

Anmäl
2009-10-26 18:09 #7 av: MajaL

Superbra Sandra!

Anmäl
2009-10-29 19:06 #8 av: annaforsgren

Jättebra skrivet:) Jag tycker det är helt fel att para på kaniner som bits eller bitits bara för att den är en bra hoppare. Kaniner som paras borde ha ett bra temperament, det ser jag som en defekt lika mycket som ett bettfel. Hade jag en hona och letade efter en hane så skulle temperamentet gå före hur högt klassad kaninen är. För man tillbringar mer tid med kaninen hemma än på banan, och i slutändan är det alltid viktigast. Det spelar ingen roll hur bra kaninen är på banan om man verkligen älskar kaninen och trivs med den.

Anmäl
2009-12-27 21:59 #9 av: hugoochip

Jättebra artikel!Skrattande

 

Anmäl
2009-12-27 23:41 #10 av: Emiizan

Jättebra skrivet :D

Men jag bara undrar (e inte så bra på färger & teckningar) är kaninungen på första bilden madagskar?

Anmäl
2009-12-28 00:37 #11 av: kyrkeliden

#10 Ja det är han :)

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.