Annons:
Etikettträning
Läst 12963 ggr
kyrkeliden
10/3/09, 5:34 PM

Lära Kaninen Hoppa, steg 3 - Lydnadsträning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Din kanin kan nu gå i sele riktigt bra. Den vet att selen betyder att nu ska vi ut och busa. Än så länge har din kanin fått gå dit den vill och undersöka saker. När kaninen känner sig bekväm i detta och inte visar rädsla för småting är det dags att ta selträningen ytterliggare en nivå!

Ordet lydnad är kanske inte helt rätt ord, men samtidigt är det det vi nu vill att kaninen ska göra, lyda, eller dvs. förstå vad vi menar med våra kommandon.

Stickan nosar på koppletFörst och främst vill jag uppmana er om ett par saker:

**Ha tålamod!
**Kaniner är individer och alla har sin personlighet. Alla lär sig också olika snabbt och man får ALDRIG bli arg eller frustrerad när kaninen inte förstår vad du vill.

Träna i korta stunder
Träna i små stunder, förstår inte kaninen ta en paus och låt återigen kaninen gå dit den vill, börja sedan igen träna lite i taget. Upprepa hellre flera gånger med paus emellan. Pauser är viktigt för att kaninen inte ska tycka det är tråkigt.

Vilka tecken och ord du vill använda för saker är upp till dig. Det första brukar vara att lära kaninen att gå framåt när du vill, och stanna när du ber den om det.

Kommando - "Gå Framåt"

Ett smart sätt att få kaninen att röra sig framåt är att sätta ner den en bit ifrån en favoritplats. Kanske älskar din kanin sin bur och vill gärna vara där, kanske är det mammas grönsaksland eller någonting annat.Karisma springer
Sätt kaninen en bit ifrån detta, förhoppningsvis springer kaninen direkt till sin favorit hörna och då har den rört sig framåt, kanske utan att förstå att det var det du ville den skulle göra.

Vill kaninen inte röra sig framåt utan bara sitter och äter gräs kan ett sätt vara å ta bort den från gräset. Sätt den på grus eller asfalt och se om den rör sig framåt här. Kom ihåg att är kaninen inte van vid en plats så kan den mycket väl sitta still pga. Detta, att den är ovan och osäker.
Exit
En liten nätt putt i rumpan med handen brukar vara det man använder för att få kaninen att förstå att nu ska vi gå. Går den framåt ett par steg så beröm med din röst. Kanske tar den endast ett fåtal steg framåt men det är åt rätt riktning.

Efter ett tag kommer du märka att kaninen vet att så fort du närmar dig den så betyder det "gå framåt", och det är just det här duktiga hoppkaniner vet.

Jaga aldrig kaninen!
Kaninen måste få gå framåt i sitt eget tempo. En del går fort, andra långsammare men du som förare får ALDRIG jaga din kanin. Tyvärr är det många förare som har kaniner i högre klasser som gör detta, men dessa är inget å ta efter. Du vet bättre å låter din kanin få gå i den takt den själv vill.

Kommando - "Stanna"

Detta kommando kommer du börja använda så smått under tiden du lär kaninen "gå framåt". För att få kaninen att förstå att den ska stanna tar du hjälp av kopplet. När kaninen springer framåt och du vill den ska stanna ta ett mjukt tag om kopplet och håll det sträckt och krama lite lätt om det. Detta kommer kaninen känna även om du själv knappt gör det. Stannar kaninen så beröm.
Skulle kaninen fortsätta gå framåt så släpp efter igen och låt den göra det några steg, sen gör du om samma procedur, håll kopplet sträckt men bara så mycket så att du precis känner kaninen i kopplet, inte stramare och krama sedan lätt om det.

Använd din röst också och säg stopp/stanna när du utför kommandot. Din kanin kommer sedan koppla ordet till att den ska stanna och du behöver inte alls göra något med kopplet!

Ryck aldrig
Du får ALDRIG rycka i kopplet. Kaninen är ett relativt litet djur och måste behandlas därefter, mjuka rörelser, mjuka förhållningar med kopplet, ingenting annat!

Kommando - "Vända"

När du vill få kaninen att vända åt ett visst håll använder du gå framåt och stanna i kombination.
FemmanNär kaninen går framåt stannar du den med ett mjukt tag i kopplet. Fortsätt sedan hålla kopplet sträckt medan du närmar dig kaninen.

Har kaninen förstått att gå framåt kommando kommer den nu tro att du vill att den ska springa framåt igen, vilket vi till viss del vill. Om kaninen vill fortsätta åt det håll den var på väg mot innan du stannar den så håll kopplet sträckt.

Detta kan göra att kaninen till en början blir lite förvirrad, men förhoppningsvis kommer den söka efter ett annat håll att gå på. Så fort kaninen byter riktning, det spelar ingen roll åt vilket håll, bara att den byter riktning så släpp efter i kopplet så att den kan gå framåt. Beröm med rösten!
I detta steget är det viktigt att du ger kaninen långa pauser emellan varje gång du ber den byta håll, då kaninen annars kan bli väldigt förvirrad och antingen sätta sig ner och inte gå ett steg i ren protest, eller en del blir väldigt stressade. Beröm mycket när kaninen gör rätt, och långa pauser.

Hunden Bambi & Tippo

När kaninen väl förstår det där med att detta kommandot betyder att den ska byta riktining kan du göra det lite svårare, genom att hålla emot i kopplet tills kaninen söker den väg du vill den ska gå. Börja lätt och gör det svårare allt eftersom. 

Skulle kaninen inte förstå åt vilket håll den ska gå och dra åt ett håll så böj dig ner och visa kaninen med handen, genom att flytta kaninen med handen till den riktning du vill. Dra aldrig i kopplet för att få kaninen att vända, gör den inte det med mjuka koppeltag så får du visa den med handen.

Till sist!!
Beröm mycket, använd din röst till att berömma, kommandon och prata lugnande med kaninen under tiden. Då kommer kaninen känna sig trygg vilket är en viktig förutsättning för att din kanin ska kunna känna sig trygg poå nya platser!

Lycka till!

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Annons:
Salish
10/4/09, 4:57 PM
#1

Superbra artikel, har väntat på den! :D

Ida-M
10/4/09, 6:58 PM
#2

Bra artikel! :)

annaforsgren
10/10/09, 10:50 PM
#3

Jättebra artikel!:)

Mvh Anna :D
Medarbetare på Jättekanin.ifokus

Eriikaawh
10/19/09, 2:24 PM
#4

Jätte bra artikel ;D

Hipptipp
11/23/09, 4:04 PM
#5

bra artikel!:)

Emiizan
12/9/09, 3:41 PM
#6

jättebra artikel,du har lyckats igen! ;)

Annons:
Beronde
12/25/09, 10:43 AM
#7

Jätte bra skrivet!

Jätte fina bilder också , ska testa själv att göra detta.

Kan man göra det ute i snön?

Kram

hugoochip
12/25/09, 11:30 AM
#8

Jättebra artikel,precis vad man behöver när man ska träna dom små^^Man blir ju motiverad åxå!Skrattande

Emiizan
12/27/09, 12:36 PM
#9

#8 Håller med dig! :D

Valkyrie
12/27/09, 2:47 PM
#10

lite intresserad av att veta vad kaninen är för ras på första bilden :P rex?

/ Johanna medarbetare på dvärgkaniner.ifokus
       Rest in peace Valkyrie!

kyrkeliden
12/27/09, 4:15 PM
#11

#10 Ja det är en trefärgad rex

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Valkyrie
12/27/09, 4:21 PM
#12

aha :P jag har en rex trefärgad :P

/ Johanna medarbetare på dvärgkaniner.ifokus
       Rest in peace Valkyrie!

Murcklan
1/3/10, 8:58 PM
#13

Super artikel! :D

Annons:
Emiizan
1/6/10, 6:34 PM
#14

Jättebra artikel, men min ena kanin är väldigt svårtränad :( Han vill bara inte lyssna! Har du nåt bra tips?

KaninenWilma
1/18/10, 7:03 PM
#15

vart är de andra inläggen? eftersom detta var steg 3 ?  kan du skicka länkarna till stegg 1 och 2 tack  ?:)

riiffen
1/18/10, 8:31 PM
#16

#15 Tryck bara på "Artiklar" i menyn längst upp, så kan du leta själv (=

medarbetare på allergier.ifokus .

KaninenWilma
1/18/10, 11:35 PM
#17

okejj :), hitta

[Nalle-]
4/6/10, 5:43 PM
#18

Väldigt bra artiklar, alla 3! Verkar riktigt klurigt att få kaninen att vända, men det ska nog gå ^^'

[Nalle-]
5/7/10, 7:08 PM
#19

Har steg 4 kommit ut än? :)

kyrkeliden
5/7/10, 9:15 PM
#20

#19 Nej tyvärr. Ska jobba på det, har ju en bebis nu som behöver lära sig. Men behöver en fotograf också ^^

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Annons:
hugoochip
5/9/10, 11:16 AM
#21

Vad ska då steg fyra handla om?:)

Chieko
7/21/10, 7:27 PM
#22

Jag ser gärna en fortsättning på den här artikelserien snart!

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

[MinRonja]
7/26/10, 7:55 PM
#23

Kan någon skriva här när den 4de artikel kommit ut? =)

KaninenWilma
7/26/10, 8:27 PM
#24

Längtar tills 4 kommer :)
Intressanta artiklar du gör !

Ist för att "berömma med rösten" kan jag väll berömma med klickern ?:P

Salish
8/1/10, 4:01 PM
#25

Jag fattar inte riktigt det där med att vända, vad man ska använda för kommando.

kyrkeliden
8/1/10, 4:18 PM
#26

#25 det kommer ofta avb sig själv rätt naturligt. Denna delen hade jag lite svårt att skriva då jag inte ser det som kommandon riktigt när jag tränar mina.

Men att vända kanin är helt enkelt att du håller emot i kopplet när kaninen vill åt "fel håll", Stannar kaninen då upp så visa kaninen genom att flytta den i sidled med handen, eller alltså vänd kaninen med hjälp av din hand så att den pekar med nosen åt "rätt håll". Sen ger du den kommandot gå framåt.

Efter ett tag brukar många kaniner leta nya vägar själva när de märker man håller emot i kopplet. och när den gör det är det helt enkelt bara att hålla emot lät med kopplet tills kaninen hittat "rätt håll" och då släpper man efter så att kaninen får springa åt det hållet.

Mycket handlar också om kroppsspråk. Mina kaniner kan jag stanna. Flyttar jag mig sedan så att jag ställer mig framför kaninen vänder de helt om. De vet att jag ska vara bakom dem och förstår således att de måste vända….

hm…hoppas du förstår lite bättre nu, ;)

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Salish
8/1/10, 4:25 PM
#27

Aha okej, då förstår jag. Att vända kaninen med handen har jag gjort innan, men sen när jag säger gå framåt (det förstår dom) vänder de åt fel håll i alla fall. :/ Men jag antar att det är något man får träna på.

Annons:
kyrkeliden
8/1/10, 5:25 PM
#28

ja det kommer :)

Man måste låta det ta tid! En del förstår ganska snabbt, andra tar det längre tid för! Bara o fortsätta :)

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Salish
8/1/10, 6:26 PM
#29

Så om han vänder ska jag bara vända han rätt då eller tills han fattar? =)

kyrkeliden
8/1/10, 6:51 PM
#30

Minsta vändning han gör själv är ju ett feamsteg och då ska man berömma genom att släppa efter på kopplet så kaninen får springa dit den vill. Man får börja i små steg.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

kyrkeliden
8/1/10, 6:51 PM
#31

Minsta vändning han gör själv är ju ett feamsteg och då ska man berömma genom att släppa efter på kopplet så kaninen får springa dit den vill. Man får börja i små steg.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

[Nalle-]
8/8/10, 8:28 PM
#32

Hur ska kaninen förstå om man vill att den ska vända åt höger eller vänster? :) Jag tror jag förstår hur man gör för att få den att byta riktning, men för att få den att gå åt "rätt håll"?

Längtar tills 4e kommer ut! Jag och Yuki har precis börjat med selträningen men jag hoppas att vi kan börja prova på att hoppa till senare i höst.

[Nalle-]
8/10/10, 8:10 PM
#33

puttar upp min fråga

Leftys
8/30/10, 6:18 PM
#34

när kan  man börja ?/ Alice:)

Annons:
hugoochip
8/30/10, 9:35 PM
#35

Vad heter den mad.brokade kaninen??:)

Anna-AA
2/20/11, 3:13 PM
#36

En sak som jag inte tycker är så bra är att kaninen ska börja gå eller springa framåt när man närmar sig den. Om nu selen någongång går av och den kommer loss så blir det svårt att fånga in den igen.

Anna

kyrkeliden
2/20/11, 3:45 PM
#37

#35 Det är min Plex (Exit). Snöflingans Exploit Caf.

#36 Detta är som sagt en del av denna serien jag hade svårt att skriva. Jag kan inte riktigt förklara varför jag tränar på ett sätt, hur jag lär in de där kommandona. MEn nog är de små enkla kommandon man använder sig av, och man pratar med kaninen med hjälp av kroppspråket.

Tror det är svårt oavsett hur kaninen är tränad på det där elelr inte om den kommer loss. Vissa kaniner vet liksom att de är lösa och då kan man få riktigt roligt med att försöka få in dem igen ett långt tag.

Jag vet heller inte vilket kommando jag skulle anse vara bättre? Allt handlar om balans. Står jag still, ja då sätter sig mina kaniner och rör sig så fort jag börjar röra på fötterna.

Läs kaninhoppning 2. annars av Lisbeth Jansson om ni vill ha möjligtvis bättre förklaringar. Men tror det står liknande där.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

kyrkeliden
2/20/11, 3:49 PM
#38

Kan nämna de andra kaninerna i artikeln :-)

Bild 1. Trefärgad rex, heter Pelle
Bild 2. Svartbrokad tjej, hette Karisma eller. For Pleasure
Bild 3. Madagaskar brokad kille som hette Plex/Exit, eller på banan: Snöflingans Exploit Caf

Bild 4. Nonstops Espresso, kallad "Femman"
Bild 5. Min hund Bambi hälsar på Tippo (Snöflingans Tamarillo)

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Fridaaaa
2/20/11, 4:00 PM
#39

bra!:D

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

Alice243
6/27/12, 1:12 PM
#40

Det går jätte bra min kanin lär sig jätte fort. Tack för hjälpen. Hur många articklar är det eller är det bara 4st

Upp till toppen
Annons: