Färger & Raser

Färgavel - Vi tar det från början

2009-12-26 19:15 #0 av: kyrkeliden

Vilken färg får jag om jag parar en svart kanin med en madagaskar? Varför fick jag tre helt vita ungar efter två svarta föräldrar?

100_3026.JPGJag vet att det skrivits en rad artiklar om detta på andra forum. Men jag tyxker det är ett väldigt intressant och roligt ämne och hoppas därför det inte gör så mycket om vi tar upp det igen!

 

När det gäller blandras kaniner/ hoppkorsningar så kan de dyka upp en hel rad med olika färger jämfört med om man parar två renrasiga djur. I renrasaveln parar man ofta för en specifik färg och man har bara djur av denna färg. Men när det gäller hoppaveln eller avel av kelkaniner så avlar man inte för att få en specifik färg. Hoppkaniner får ju se ut hur som helst och ha vilken färg som helst.

 

Hur blir det färg?

Kroppens minsta byggsten både vad gäller människor och alla djur är cellen. Man kan alltså säga att kroppen är uppbyggd av celler. Alla kroppens organ består av just celler, muskeln består av muskelceller, huden av hudceller o.s.v.
Utan celler skulle vi inte kunna leva, så viktiga är de!

Vad har då celler med färgen på våra kaniner att göra? Jo om nu cellerna styr allting och kroppen är uppbyggd av celler, då måste ju cellerna även styra vilken färg kaninen har.

Avel & Etik100_3144.JPG

DNA - mallen för nya celler

I cellen finns något som kallas DNA. DNA kan liknas vid en mall som beskriver hur varje cell ska se ut. Så när det behövs göras nya celler behövs mallen, DNA så man vet hur de nya cellerna ska se ut. Om du t.ex. fått ett skrapsår kommer det snart tillbaka ny hud på såret. Detta kan det göra genom att celler delar sig (en cell blir tcå celler) och bildar nya celler. För att de nya cellerna ska bli likadana som de ursprungliga läser de av mallen, DNA så att de vet hur den nya cellen ska se ut.

Gener - byggstenar i DNA

DNA är som en lång lång tråd och för att den ska få plats i cellen måste den packas hårt (tänk dig att du ska vira ihop en lång tråd till ett så litet garnnystan som möjligt). Detta garnnystan eller det hårt packade DNA't kallas kromosomer.
Varje cell består av ett bestämt antal kromosomer. Hur många kromosomer varje cell innehåller beror på art.

Människa - 46st kromosomer
Kanin - 44st kromosomer

DNA eller mallen (den långa tråden) består i sin tur av gener (byggtenar i DNA) och det är generna som bestämmer och styr vilken färg kaninen har. Vart någonstans generna sitter på kromosomen (det hårt packade DNA't) kallas locus (locus = plats på kromosom).

Foto: Lena Hansson

Hälften från mamma och hälften från pappa

Nya celler behövs även bildas när ett nytt foster (kaninunge) bildas. En kaninbebis får hälften av sina gener från mamma och hälften från pappa. Detta gäller även färggenerna. Därför är kaninungens färg en kombination av dels mammans färg, och dels pappans färg.
Alltså...
22st av kaninens kromosomer (totalt 44st) har den fått från sin mamma, och de resterande 22st kromosomerna har den fått från sin pappa.
Detta är viktigt att veta för att förstå hur det kommer sig att kaninungen kan få en helt annan färg än både sin mamma och pappa.

 

Mycket nya ord att lära sig, och kanske förstår du inte riktigt vad detta har med färggenetik att göra. Men läs det några gånger och försök att förstå! Du har nytta av det när vi går vidare sedan!


Liten ordlista

Cell - kroppens byggsten. Alla kroppens organ består av celler, och de behövs för att kroppen ska kunna fungera och vi ska kunna leva.

DNA - mall/ritning för hur cellen ska se ut. Behövs då nya celler ska bildas.

Kromosom - Hårt packat DNA. DNA är som en lång tråd som nystas ihop så hårt det kan till ett så litet gharnnystan som möjligt - kromosom.

Locus - plats på kromosom

Gen - Byggsten i DNA. DNA består av gener. Olika kombinationer av gener ger upphov till olika egenskaper, ex. olika färger.

 

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2009-12-26 21:37 #1 av: hugoochip

Jättebra artikel!!

Kommer det en fortsättning?*Hoppas,Hoppas*

Anmäl
2009-12-26 22:03 #2 av: kyrkeliden

Ja det gör det.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2009-12-26 22:06 #3 av: hugoochip

Jippi!!!Skrattande

Anmäl
2009-12-26 22:48 #4 av: Husberg

Väldigt bra artikel!

Anmäl
2009-12-27 13:48 #5 av: Maiae

Bra artikel!:)

Anmäl
2009-12-27 14:06 #6 av: Ida-M

Lärorik och bra artikel! ^^

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.