Färger & Raser

Färgavel - Dolda anlag

2010-08-01 17:19 #0 av: kyrkeliden

I denna artikel repeterar vi det sista samt lär oss vad som menas med "dolda" anlag. Vad är det som avgör vilken färg ungarna kommer bli, och hur kommer det sig att ungarna kan få olika färger beroende på vilken hane man använder, även om hanarna har samma färg?

Nu har vi snart kommit fram till det roliga!
Vad får jag för färger om jag korsar den färgen med den färgen? Eller som det ibland kan vara, vad är detta för färg som dök upp i kullen, och hur är det möjligt?

 

Dominanta och recessiva anlag

h-bild14.jpgVi gör en liten repetition av detta. Generna sitter i genpar, två och två. Exempel: AA / BB /bb / Dd o.s.v.

En del gener (anlag) är mer dominanta än andra. Dominanta gener skriver vi med stora bokstäver, A, B, D,  o.s.v. Vad som menas med dominanta anlag är att de endast behöver finnas i enkel uppsättning för att de ska bestämma kaninens färg (synas på kaninen). Det betyder alltså att endast ett anlag av genparets två behöver vara dominant för att det ska bestämma vilken färg kaninen får.

Ex.

G - bestämmer om kaninen blir viltfärgad, eller om den blir enfärgad, g.

G är dominant och därför behöver det bara finnas ett G i genparets två anlag, alltså Gg. En kanin med genkoden Gg blir viltfärgad då stora G tar över lilla g.

Lilla g är recessivt. Det innebär att båda anlagen i genparet, dvs. gg måste vara recessiva för att kaninen ska bli enfärgad. Lilla g måste finnas i dubbel uppsättning (dvs. gg) för att det ska synas på kaninen så att kaninen blir enfärgad.

Alltså..

GG = viltfärgad kanin
Gg = viltfärgad kanin (G är domnant, enkel uppsättning)
gg = enfärgad kanin

 

Dolda anlagGrenens Hannya

En kanin som är renavlad har inga dolda anlag. En viltgul kanin har därför koden AA bb CC DD GG. Hur man vet att den kanin är renavlad får man reda på genom avel, föräldrarnas färg, avkommornas färg, sysonens färg.

I listan över färgkoder skrivs alltid koderna utan "dolda" anlag, alltså renavlade.

Vad är då dolda anlag?

Jo, en kanin som är svart har genkoden AA BB CC DD gg om den vore ranavlad. Men säg att vår svarta kanin Sotis har en blå mamma, Smulan. Smulan kan vi anta ha genkoden AA BB CC dd gg - som är genkoden för blå färg.

Här ser vi att Sotis endast kan få ett litet d från Smulan då hon inte kan nedärva något annat (hon har ju dd).

Sotis pappa, Sven är också svart och man vet att han är renavlad då han fått flera kullar tidigare, alltså har han genkoden AA BB CC DD gg.

Men Sotis kan som sagt endast få ett litet d från sin mamma. Alltså blir hanss färgkod som följer: AA BB CC Dd gg. D tar över d så Sotis blir svart och man kan inte se på honom att han bär på lilla d. Men vi vet ju att han måste göra det då hans mamma endast kan nedärva d.

 

Se exempel 1.

färgavel1

Här är alltså lilla d i Sotis genkod ett dolt anlag. Man ser inte det på honom att han bär på anlag för blått, men skulle man sedan para honom med t.ex. en blå hona kan Sotis få blåa ungar. Detta då han har Dd, och får ungarna lilla d från Sotis får de dd i dubbeluppsättning. (honan är blå och kan precis som Smulan endast nedärva d).

 

Se Exempel 2.

färgavel2
Till skillnad från sin pappa Sven som inte bär på lilla d, utan Sven skulle om han parades med samma blåa hona som Sotis inte få några blåa ungar.

 

Se Exempel 3.

färgavel3

Slumpen avgör

Vad det är som gör att vissa ungar får lilla d från Sotis, medan en annan får hans anlag, stora D är det slumpen som avgör.

Man kan alltså räkna ut vilka färger ungarna kommer få, men inte hur många som kommer få färg A och hur många som kommer få färg B. Även om både färg A och färg B kan dyka upp när man parar en viss kombination är det inte heller säkert att någon av ungarna får färg A. Alla ungarna kan bli färg B. Det är slumpen som avgör!

 

Nu har vi repeterat lite återigen! Nästa artikel ska jag visa hur man kan sätta upp tabeller och på så sätt räkna ut vilka färger det kan bli!

Men det är bra att ni vet vad dolda anlag är, även om vi först kommer göra exempel där vi vet vad kaninerna har för anlag.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2010-08-02 03:13 #1 av: hjartelyckanskaniner

Naw Sven fick vara ''försökskanin'' eller hur man ska säga;)

Jag förstår mig aldrig på alla dessa bokstäver:P

Mvh Emma
Hjärtelyckans kaningård www.hjartelyckanskaningard.weebly.com
Sajtvärd för Jättekanin Ifokus och Harkaniner Ifokus
http://emmisen.myshowroom.se/

 

Anmäl
2010-08-02 03:22 #2 av: kyrkeliden

#1 då får du läsa tidigare artiklar o hoppas du förstår ;)...ller bara inse att varje färg har en viss "bokstavs kombination" =p

Hahah, ja Sven e ju sånt fint namn ^^

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2010-08-02 03:31 #3 av: hjartelyckanskaniner

#2 Försökte lära mig från en kanintidning innan men jag gav upp:P

Mvh Emma
Hjärtelyckans kaningård www.hjartelyckanskaningard.weebly.com
Sajtvärd för Jättekanin Ifokus och Harkaniner Ifokus
http://emmisen.myshowroom.se/

 

Anmäl
2010-08-03 19:44 #4 av: Fatma

Toppen!

Anmäl
2010-08-03 22:28 #5 av: teddybaby

SÅ jäkla bra skrivet! Väntar spänt på nästa artikel. :O

 

#2 Finns det kanintidningar??

Anmäl
2011-07-10 19:42 #6 av: Sweety

#2 Dessa tidigare artiklar, vart ligger dom? :)

- Medarbetare på Lockar ifokus.

https://nouw.com/rosettagabriella - In och läs!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.