Denna artikel ska mer vara till en hjälp när vi sedan börjar titta på vad som händer när vi parar två individer. En artikel som är bra att ha vid sidan om så man kommer ihåg alla fägkoder, för det är inget man behöver kunna utantill!
För enkelhetens skull har jag skrivit färgkoderna i sin renavlade form, dvs. de har itne några "dolda" anlag. Där det finns stor bokstav i färgkodenra kan ju en kanin bära ett dolt recessivt anlag.
Färger
New Zeeland Red och Bourgogne är två raser som är typiska för respective färg ovan.
Sachsengold är en ras som har den typiska rödoranga färgen.
Vit (albino) eller vit rödögd som man oftar säger är egentligen ingen färg. När en kanin får anlagen aa, reducerar dessa anlag kaninens egentliga färg. Dubbel uppsättning av a, dvs. Aa döljer alltså kaninens egentliga färg, kaninen blir vit med röda ögon (saknar pigment).
Mer om detta ska vi prata om senare. En rödögd kanin har självklart anlag för gult, B eller b och blått D eller d, och även C och G. Men det syns inte och det är endast när vi parar kaninen som vi kan få veta vad den har för dolda anlag.
Jämför färgkoden för madagaskar ovan med färgkoden för viltgul. Vad ser du?
Jo, enda skillanden på färgkoden för viltgul och färgkoden för madagaskar är att viltgul har GG, och madagaskar gg. En madagaskar är alltså en viltgul kanin fast med enfärgaranlag.
Teckningar
Dessa finns ju även i t.ex. blå och brun (havvanna). Byt då ut D, mot dd (blå) och C mot cc för haanna (brun).
Otter och white kan ibland vara gfanska lika. Det man kan se skillnad på är att otter har lite bruna pariter precis där färgen och de vita markeringarna möts. White har det inte.
En viltzobel kan ibland vara mycket lik chinchilla och kallas således ibland för "falsk chinchilla".
Japantecknade kaniner kan finns både med enfärgaranlag och som viltfärgade. Det är inte alltid helt lätt och veta om en kanin är som är japantecknad har enfärgaranlag, gg eller är viltjapan och har viltgenen GG.
Holländarteckningen har ändelsen dudu. Skriv först färgen kaninen har, ex. brun(havanna), AA BB cc DD gg och är din kanin brun holländartecknad skriver du med ändelsen dudu, alltså: AA BB cc DD gg dudu.
Manteltecknad kan förekomma i alla färger. Först skriver man koden för färgen kaninen har, t.ex. blå, AA BB CC dd gg, och lägger sedan på ändelsen, Kk...alltså har en blå manteltecknad kanin färgkoden AA BB CC dd gg Kk.
"Brokad" är egentligen bara ett annat ord för manteltecknad. Oftast använder man ordet brokad på kaniner som ej har godkänd teckning (en mantelteckning ska på utställning se ut på ett bestämt sätt), eller ibland används hellre ordet "brokad" om en kanin som är manteltecknad men inte är renrasig.
En japanbrokad kanin har således färgkoden för japan, ex. gul/Svart: AA bjbj CC DD GG, och + anlaget för manteltecknat, Kk. Alltså har en japanbrokad kanin färgkoden AA bjbj CC DD GG Kk.
Inom hoppvärlden använder man ordet manteltecknad lite slarvigt om "övermantlade" kaniner. Se bild.