Färger & Raser

Färgavel - Färgkoder

2010-03-27 20:20 #0 av: kyrkeliden

Denna artikel ska mer vara till en hjälp när vi sedan börjar titta på vad som händer när vi parar två individer. En artikel som är bra att ha vid sidan om så man kommer ihåg alla fägkoder, för det är inget man behöver kunna utantill!

För enkelhetens skull har jag skrivit färgkoderna i sin renavlade form, dvs. de har itne några "dolda" anlag. Där det finns stor bokstav i färgkodenra kan ju en kanin bära ett dolt recessivt anlag.

 

Färger

 

wfwrqf.jpg

New Zeeland Red och Bourgogne är två raser som är typiska för respective färg ovan.

 

gfewgtet.jpg

Sachsengold är en ras som har den typiska rödoranga färgen.

Vit (albino) eller vit rödögd som man oftar säger är egentligen ingen färg. När en kanin får anlagen aa, reducerar dessa anlag kaninens egentliga färg. Dubbel uppsättning av a, dvs. Aa döljer alltså kaninens egentliga färg, kaninen blir vit med röda ögon (saknar pigment).
Mer om detta ska vi prata om senare. En rödögd kanin har självklart anlag för gult, B eller b och blått D eller d, och även C och G. Men det syns inte och det är endast när vi parar kaninen som vi kan få veta vad den har för dolda anlag.

 tryt264hy.jpg

Jämför färgkoden för madagaskar ovan med färgkoden för viltgul. Vad ser du?
Jo, enda skillanden på färgkoden för viltgul och färgkoden för madagaskar är att viltgul har GG, och madagaskar gg. En madagaskar är alltså en viltgul kanin fast med enfärgaranlag.

 

Teckningar

 tan.jpg

Dessa finns ju även i t.ex. blå och brun (havvanna). Byt då ut D, mot dd (blå) och C mot cc för haanna (brun).
Otter och white kan ibland vara gfanska lika. Det man kan se skillnad på är att otter har lite bruna pariter precis där färgen och de vita markeringarna möts. White har det inte.

 

zobel.jpg

En viltzobel kan ibland vara mycket lik chinchilla och kallas således ibland för "falsk chinchilla".

 japan.jpg

Japantecknade kaniner kan finns både med enfärgaranlag och som viltfärgade. Det är inte alltid helt lätt och veta om en kanin är som är japantecknad har enfärgaranlag, gg eller är viltjapan och har viltgenen GG.

 

hollis.jpg

Holländarteckningen har ändelsen dudu. Skriv först färgen kaninen har, ex. brun(havanna), AA BB cc DD gg och är din kanin brun holländartecknad skriver du med ändelsen dudu, alltså: AA BB cc DD gg dudu.

 

mantel.jpg

Manteltecknad kan förekomma i alla färger. Först skriver man koden för färgen kaninen har, t.ex. blå, AA BB CC dd gg, och lägger sedan på ändelsen, Kk...alltså har en blå manteltecknad kanin färgkoden AA BB CC dd gg Kk.

"Brokad" är egentligen bara ett annat ord för manteltecknad. Oftast använder man ordet brokad på kaniner som ej har godkänd teckning (en mantelteckning ska på utställning se ut på ett bestämt sätt), eller ibland används hellre ordet "brokad" om en kanin som är manteltecknad men 11dagar 086 - Kopia.JPGinte är renrasig.

En japanbrokad kanin har således färgkoden för japan, ex. gul/Svart: AA bjbj CC DD GG, och + anlaget för manteltecknat, Kk. Alltså har en japanbrokad kanin färgkoden AA bjbj CC DD GG Kk.

Inom hoppvärlden använder man ordet manteltecknad lite slarvigt om "övermantlade" kaniner. Se bild.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2010-03-28 20:19 #1 av: [BellaO]

Jättebra artikel:)

Anmäl
2010-03-28 20:29 #2 av: Husberg

Bra jobbat! Läsvärd!

Anmäl
2010-04-13 13:26 #3 av: iWontBite

Jättebra läsning :) Hur är det med wienerteckning?

Anmäl
2010-04-13 14:28 #4 av: iWontBite

Har jag helt fel om jag gissar att vit blåögd är xx, vilket gör wiener till Xx? Eller är det tvärt om? Det är xx anlaget i alla fall? Vad är då  XX, anlaget men avsaknad av tecken?

Anmäl
2010-04-13 15:50 #5 av: kyrkeliden

#4 Vit blåögd är som du säger xx, precis som rödögd döljer detta annan färg som kaninen kan bära på.

.. .. .. .. .. xx

(ex. Aa bb CC dd Gg xx, är fortfarande en vit blåögd kanin och de andra anlagen kan man inte se bara genom att "titta" på kaninen.

 

Wienerteckning är Xx. Kaninen får färg, blåa ögon (kan variera blå/brun) och vita tecken.


En "vanlig" enfärgsad borde då ha XX. Parar man en enfärgad med en vit blåögd får man wienertecknade så det borde ju bli att enfärgade har XX. Dock skriver man aldrig ut detta. Samma sak med "icke brokade"/enfärgade kaniner, man skriver ej ut att de har kk, då då detta mer används när man räknar ut eventuella färger och är då till hjälp för att se vad det kan bli för kombinationer.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2011-08-09 16:09 #6 av: Ambellah

jag har en liten fråga, hur vet man hur en godkänd manteltecknad ser ut? :)

Anmäl
2011-08-09 19:39 #7 av: kyrkeliden

Här är en bild på Flikka, som hade 19p av 20 möjliga på teckning. Klart godkänd alltså.

 

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2011-08-09 20:31 #8 av: Ambellah

#7 Så man kan helt säkert inte veta? (utan att vara domare)

Men antar att färgerna ska sitta ihop och inte små små fläckar överallt??

 

Anmäl
2011-08-09 20:43 #9 av: kyrkeliden

Kaninen ska ha som en mantel över ryggen och inga vita fläckar i manteln. Är ok med vitt vid skuldrorna, kan se på bilden ovan att hon har som en vit fläck bakom nacken. Sen får kaninen max ha 50% vitt i ansiktet, och buken och magen ska helst vara vit o inte ha några färgade fläckar.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2011-08-09 20:45 #10 av: Ambellah

okej tack så mycket! För övrigt superbra artikel! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.