Tävlingsbok & Reglemente

Tävlingsreglemente - Kaninhantering

2010-09-11 18:51 #0 av: kyrkeliden

Denna artikel sammanfattar några paragrafer i tävlingsreglementet för Sveriges KAninhoppares Riksförbund, SKHRF. Paragraferna i denna artikel rör framförallt kaninhantering.

Följande står i reglementet:

Det är varje medlems skyldighet att vara bekant med detta reglementes innehåll samt övriga bestämmelser.

Reglementet finns att hämta Här - Tävlingsreglemente, SKHRF nr 1-12

 

1. Förare

§1) Alla medlemmar i Sveriges kaninhoppares Riksförbund (SKHRF) eller annat av SKHRF godkänt förbund fyllda sju år äger rätt att deltaga på officiella tävlingar. Vid överträdelse ska resultaten för aktuellt ekipage strykas. Icke medlem har rätt att hoppa utom tävlan i lätt klass med en kanin en gång innan medlemskap krävs. För att starta miniklassen krävs inget medlemskap.

 

4. Kaninhantering

§19) Ovarsam hantering av kanin medför varning före diskvalificering. Grov ovarsam hantering medför direkt diskvalificering. Domare avgör vad som anses vara grov ovars­am hantering av kanin i samråd med domarkollega. Allvarliga och upprepade fall ska anmälas till förbundet. Detta gäller oavsett när under tävlings- dagen händelsen sker.

Föraren ska hålla sig bakom kaninen

§20) Kaninen ska ta sig genom banan och över hindren av egen vilja. Förare får inte tvinga eller bära kaninen framåt i banan, förutom vid lyft över hinder. Hjälp eller upp­muntran ska aldrig vara högljudd eller stressa kaninen. Överträdelse medför varning före uteslutning. Grova eller upprepade fall räknas som ovarsam hantering av kanin och medför varning före diskvalificering.

§21) Vid upprepade lyft över hinder eller om kaninen helt vägrar röra sig äger domaren rätt att utesluta kaninen för tydlig ovilja att hoppa.

§22) Förare får själv välja att utgå om kaninen inte vill hoppa, detta leder till uteslutning på egen begäran.

 

Volta kaninen - Ej tillåtet

Kanske har du fått tillsägelse om att du inte får volta kaninen av domaren någon gång? Detta står inte särskilt tydligt i reglementet att man inte får "volta" kaninen.

En volt uppstår oftast då kaninen innan hindret svänger ut och springer tillbaka i banan. Detta ger dig en korrigering om det är i medelsvår klass eller högre, då kaninen får ny ansats av detta.

Kaninen ska sedan lyftas tillbaka i banan (lföraren ska lyfta kaninen med händerna tillbaka i banan) och ej endast styras tillbaka "volta" i banan.

 

Styr med händerna!

Kopplet är endast till för att varsamt styra kaninen. I annat fall så använd händerna att styra kaninen med.

 

7. Tävlan

§32) Föraren ska sträva efter att hålla sig bakom kaninen under hela loppet och inte störa kaninen genom att springa för nära eller förbi den. Den hand som håller i kopplet ska alltid befinna sig bakom kaninen när kaninen hoppar och i största möjliga mån på banan i övrigt. Överträdelse medför varning före uteslutning.

Kopplet ska vara slakt när kaninen hoppar

§34) Det är ej tillåtet för förare att kliva över något hinder, varken på bana eller fram­hoppning, upprepad överträdelse medför varning före uteslutning.

 

----------------------------------

Vad som står i paragraferna låter ibland väldigt hårt. Som förare får du oftast upprepade tillsägelser innan domaren tar till åtgärder som uteslutning/varning/diskvalificering. Dock är vissa överträdelser grövre än andra vilka kan medföra direkt uteslutning/diskvalificering.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2010-09-12 11:01 #1 av: bellamollylovee

Jättebra artikel :D Jag har visserligen läst igenom reglementet, men nu kanske jag kommer ihåg lite mer xD

Anmäl
2011-06-05 10:38 #2 av: Luckyt5

Jättebra artikel! :)

Anmäl
2011-10-11 17:38 #3 av: Lurvas11

Super bra artikel!

Hälsningar Lurvas11Glad

Anmäl
2011-10-11 17:45 #4 av: Raspberrys

Super bra! Nu kanske allt sitter i huvudet! ;)

Anmäl
2014-10-13 16:50 #5 av: Zabbio

Får man använda röstkommandon?
Tex smacka för att  få fram kaninen (eller säga ''tjupp-tjupp!" vilket jag gör till hästen, så det ligger liksom naturligt) Vad räknas som högljutt och stressande?

Anmäl
2014-10-14 19:24 #6 av: PrinzeZz

#5 absolut får du använda rösten, sålänge den inte stressar.

Du får inte smacka hela tiden genom banan dock. Det vanligaste är att folk smackar till inför lite större hinder, en förvarning för kaninen att nu blir det stort och du behöver ta i därefter.

Vad som räknas som högljutt beror ju på vad domaren tycker, men kaninen hör klart och tydligt sin förare när man pratar i normal nivå.

Personligen vill jag inte alls smacka mer än nödvändigt, kaninen ska förstå vad det betyder och när väl den där smackningen kommer ska dem ta den på allvar typ.

det som är omöjligt att säga är hur domaren reagerar om du på varje hinder säger typ "tjupp-tjupp", sålänge det inte stressar skulle jag som domare inte se något fel i det, däremot kanske domaren i grannklubben tycker att det är fel liksom, det är nog lite fylld bägare där, vissa tycker att kaninen inte ske behöva ett kommando och vissa släpper på det sålänge kaninen inte reagear illa på det.

Medarbetare på kaninhoppning.ifokus.se | Rosvalla-katastrofen 20/2 2010 Måne 
Uppfödning av hoppkaniner | Hemsidan | Bloggen |

Anmäl
2014-10-15 10:09 #7 av: Zabbio

#6 Tack för svar :)
Nä, det skulle väl vara som en signal för ''gå framåt'' och kanske upprepas om kaninen stannar, men inte före massa hinder.
Tänkte ha nåt ljud för ''stanna'' också.. och om jag känner mig ambitiös så kanske ett för höger och ett för vänster ;)

Jag har lite problem med ryggen, så ju färre signaler som innebär att jag måste böja mig och kanske lyfta/föra kaninen med handen, desto bättre. Fast det är klart att det kommer behövas innan han lärt sig.

Anmäl
2014-10-15 10:12 #8 av: Zabbio

Jag vill egentligen inte heller att kaninen ska springa så fort jag kommer och går bakom den, utan att han ska kunna sitta stilla och lugnt och vänta. Så att vi inte missförstår varandra och han skuttar iväg med kortat koppel när jag tänkt lyfta upp honom i famnen, tex.
Så därför vill jag ha en tydlig signal.

Anmäl
2014-10-15 12:53 #9 av: Mickis1994

#8 Jag skulle säga att det är enklare att använda kroppspråket + ev koppel förning än ljud :) 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.