Annons:
Etikettavel-uppfödning
Läst 8940 ggr
kyrkeliden
2015-06-10 13:19

Kaninens sjukdomar - Myxomatos, Kaninpest

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Myxomatos (eller kaninpest) är tillsammans med RVHD två sjukdomar med näst intill garanterad dödlig utgång hos kanin. Myxomatos orsakas av ett virus av familjen poxvirus. Sjukdomen är dokumenterad i Sverige sedan 1953. Från början var det kolonier av vildkaniner som drabbades och det är från vildkaniner sjukdomen än idag lätt sprids till tamkaniner.

VARNING! Känsliga varnas för bild i denna artikel!

**
Smittspridning
**Myxomatos är en mycket smittsam sjukdom som sprids dels via direktkontakt mellan kaniner och även via blodsugande insekter såsom myggor, löss och kvalster. 

**Utbredningsområde
**Sjukdomen är vanlig på Gotland, i Skåne och finns även i områden längst västkusten upp mot Göteborg.

**Symtom
**Myxomatos har en inkubationstid på 5-10 dagar. De första symtomen visar sig genom kraftig inflammation med flytningar i ögon och nos. I detta första stadium av sjukdomen finns det likheter med elakartad snuva med svullnader, blåsor och sår. Senare syns de typiska symtomen för myxomatos såsom slemmiga svulster på huvudet och olika delar av kroppen. Flytningar ur nos och yttre könsöppningen är vanliga symtom. Djuren blir även rörelsehämmade då de får feber och de får även nedsatt aptit.

För att kunna konstatera att det är myxomatos måste man obducera avlidna djur. Detta kan göras genom att man skickar avlidna djur till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala.

**Behandling
**Det finns ingen direkt behandling mot sjukdomen. Man kan ge understödjande behandling genom att ge djuren vätska och näring och antibiotika mot sekundärinfektioner. Dock ska man veta att myxomatos ofta har en dödlig utgång och det är väldigt få kaniner som överlever. Ofta är det mer humant att låta djuren somna in då de lider.

Den bästa behandlingen är förebyggande. Se till att vildkaniner inte kan komma i kontakt med kaninerna och insektsbekämpning i stallar kan även vara till fördel om det är ett problem.

**Vaccin
**Det bästa sättet att förebygga sjukdomen är genom vaccinationer. Att vaccinera sina kaniner kan vara en god idé särskilt om man åker runt i flera delar av landet med djuren från och till.

Ungar kan vaccineras från 6-10 veckors ålder och kaninen ska sedan vaccineras var 12:e månad. För att veta mer exakt prata med din veterinär. För att vara säker på att vaccinet är verksamt ska man vaccinera 4-6veckor innan aktuell händelse.

Vaccinet som finns idag är ett "kombivaccin" som skyddar mot både Myxomatos & RVHD. 

**Referenser
**Johansson, Å. 2005. Kompendium KANINER. Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund. 2005-09-09.

Veterinaren.nu. Myxomatos kanin. http://www.veterinaren.nu/kanin/sjukdomar/infektioner-och-parasiter/myxomatos-kanin/

**Bildlänk
**http://commons.wikimedia.org/wiki/File:RabbitMyxomatoseHead.JPG

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Annons:
sfut
2015-08-30 21:59
#1

Bra och informativ artikel! 

Intressant att veta kan vara att sjukdomen varierar mellan 50-90% dödlighet beroende på vilken virusstam det är och hur resistenta kaninpopulationerna är.

Det är svårt att ge bort vänlighet.
Den kommer hela tiden tillbaka till dig.

www.hoppfullt.blogg.se

Upp till toppen
Annons: