Annons:
Etikettträning
Läst 17623 ggr
kyrkeliden
5/11/13, 6:17 PM

Träna hemma - att tänka på

När man tränar hemma finns det saker som kan vara bra att tänka på. Även om det inte är tävling så finns det saker som är lika viktiga att ta hänsyn till som om det vore tävling. Framförallt är det utformningen av hindren som ska följa samma säkerhet som på tävling.

Säkerheten går först

Det absolut viktigaste att tänka på oavsett om det är tävling, träning eller kanske en uppvisning är säkerheten för kaninerna. Under inga omständigheter får det finnas risk att kaninerna kan skada sig. Därför är det viktigt att tänka på bl.a. följande när det gäller hindren:

  • Lätta att riva

  • Rivbara åt båda hållen

  • Spik eller andra vassa föremål inte sticker ut och kan skada kaninen

  • Spik är strängt förbjudet att använda som bomupplägg/plankupplägg

  • Fasta hinder – ej tillåtet (undantag vattengrav)

Det finns otroligt många fler punkter att ta hänsyn till. Är man osäker om ett hinder är säkert att hoppa på eller inte – fråga!

Tänk på att använda bommar/plank som är lätta för kaninen att riva. Som plank går lister utmärkt att såga till och använda och vp-rör/elrör är det man ska använda sig av till bommar. 

Låna hinder

En del klubbar lånar ibland ut sina hinder så att man får ta hem dem och träna hemma på. Fråga din klubb om du kan få det om du saknar hinder hemma.

Som på tävling

Som nämnts så är det viktigt att följa samma krav på säkerhet på träning som om det vore tävling. Ska du bygga en bana hemma så är det ett bra tips att titta hur hinderna och hinderkombinationerna ser ut på tävling. Är du osäker så återigen fråga någon du vet kan.

Fördelen med att ha samma regler på träning som på tävling är att kaninen kommer känna igen sig när den väl börjar tävla. Då vet den vad som förväntas av den.

Följande kan vara bra att gå igenom när man ska bygga en bana och innan man börjar hoppa:

**Maxhöjd & maxlängd
**Följer banan maxhöjd och maxlängd för den klass du tänkt hoppa med din kanin? Självklart är det ingen som på träning inte kan säga att du inte får hoppa högre än på tävling men i många fall kan det vara bra att gå efter kaninens klassning på tävling även när man tränar. Att t.ex. hoppa elit med en lättklassad kanin på träning kanske går bra men risken finns att kaninen blir osäker eller kanske helt enkelt börjar slarva när man sedan tävlar i de lägre klasserna.

Använd sunt förnuft och var försiktig med att träna allt för svårt med en kanin som inte är redo.

**Avstånd mellan hinder
**Det kan vara klokt att ha samma avstånd mellan hinderna som på tävling. Har man inget att mäta avståndet med så prova att stega avståndet. Ta då samma antal steg och försök ta lika stora steg emellan varje hinder. Avståndet mellan hindren på tävling ligger ofta mellan 2,50m – 3,20m.

**Hänger eller klämmer
**Det sista jag gör innan jag börjar hoppa på en bana är att gå och känna på bommarna och planken på varje hinder. De ska inte ”klämma” vilket innebär att hinderstöden lutar t.ex. inåt lite så att bommen/planket kläms fast och blir svårare att riva. Bommarna/planken ska heller ite ”hänga” så löst att de trillar för lätt. När man säger att en bom ”hänger” menas att skulle man föra den i sidled på märlorna där den ligger och bommen trillar ner så ”hänger bommen”. Hinderstöden står då oftast för brett isär och man måste korrigera detta. Bommen ska ligga löst på märlorna men ska gå att flytta i sidled (mot ett hinderstöd) utan att den trillar ner från märlorna.

Bilden visar vad som menas när en bom ”hänger”. Översta bommen skulle här trilla ner då den när man flyttar den till vänster inte får kontakt med båda märlorna och därför trillar ner.

Träna korta stunder

Denna artikel tar inte upp så mycket om träningen specifikt utan mer praktiskt vad gäller hinder och avstånd.  Som alltid är det viktigt att inte träna för ofta och att träna i korta stunder. Detta för att inte trötta ut kaninen. Tränar man för ofta kan kaninen till slut tycka det blir tråkigt och tappa intresset.

1ggr/vecka, någon gång 2ggr/vecka kan vara lagom att träna. Med denna träning menas hinderträning. Motionsträning och annan träning kan man med gott samvete göra varje dag.

Mer om själva träning vad gäller tid och hur man tränar kommer i annan artikel.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Annons:
Mickis1994
5/14/13, 9:27 AM
#1

Superbra gjort! Precis vad jag vill läsa :)

Mvh Michaela Glansk.
Riverruns Hoppkaniner, uppfödning av hoppkorsningar. 

smulizzen
5/14/13, 4:19 PM
#2

Bra artikel!;)

Hälsningar från mig, ponnyn och kaninerna :)

Mickis1994
5/14/13, 5:11 PM
#3

Men egentligen finns det väl inga regler inom förbundet som man måste följa om man tränar hemma? Jag förstår om man har en registrerad kaningård att man måste ha godkända hinder men annars hur är det då? Man kan väl inte bli avstängd om man tränar hemma med hinder som har spik istället för mällor?

Mvh Michaela Glansk.
Riverruns Hoppkaniner, uppfödning av hoppkorsningar. 

kyrkeliden
5/14/13, 6:50 PM
#4

#3 Nej avstängd tror jag inte, o nej förbundet kan inte kräva det av någon. 

Är ju mest ens egna sunda förnuft som får avgöra :)

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Mickis1994
5/14/13, 6:58 PM
#5

#4 Okej, intressant 🙂

Ja, med det kommer man ofta ganska långt! 🙂

Mvh Michaela Glansk.
Riverruns Hoppkaniner, uppfödning av hoppkorsningar. 

Wilmarabbit
4/24/16, 12:42 PM
#6

Tycker vi kan putta om denna lite, Grymt bra tips 🙂

Kolla gärna in bloggen Regnbågehttp://nouw.com/wilmajRegnbåge

Ballong http://terabitiaskaniner.weebly.com/ - Hoppkaniner i Västra götaland Ballong

Annons:
Fridaaaa
4/29/16, 7:34 PM
#7

Bra artikel! :D

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

Whatsupdoc?
6/12/16, 9:56 AM
#8

Jag har tänkt att testa detta för min kanin Charlie är lite knubbig & veterinären s att det var det bästa sättet för han att gå ner i vikt. Men, är det tvång att de ska ha sele när man bara ska göra det för ''diet'' & aktivering för både Charlie & Cora? Har hemmagjorda hopphinder, men vill ha lite tips för att de ska börja gilla det.

Fridaaaa
6/12/16, 10:43 AM
#9

#8 Aldrig tvång med sele när man hopptränar hemma, men underlättar ju så de inte springer bredvid :) Men hade inte hoppat med kanin som inte har kondition till det :)

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

Whatsupdoc?
6/12/16, 10:56 AM
#10

#9 Charlie är inte jättetjock men han vägde något hekto för mycket, så har satt han på hö-diet & vill träna han på att hoppa. Har inte heller haft sele på han på länge så är lite osäker om han vill ha det eller om jag ska ge det en chans.

Whatsupdoc?
6/12/16, 3:22 PM
#11

Charlie är inte jättetjock men han vägde något hekto för mycket, så har satt han på hö-diet & vill träna han på att hoppa. Har inte heller haft sele på han sen länge så är lite osäker om jag ska testa utan eller om jag ska ge det en chans.

Upp till toppen
Annons: