Annons:
Etikettavel-uppfödning
Läst 13128 ggr
kyrkeliden
4/29/13, 10:51 PM

Tankar om foder - del 2.

I föregående del så berättade jag lite om de olika foder jag testat och mina tankar kring dem. I denna del ska jag knyta ihop säcken och förklara vad jag tror ligger bakom varför jag tycker mina kaniner fungerar bättre på ett näringsmässigt sämre foder.

Är bäst alltid bäst?

Av dessa fodersorter som jag nämnt lite kort om ovan så är Selective samt Versele Lagas sortiment de som rent näringsmässigt klassas som ”bäst”. De har en betydligt högre andel växttråd (fiber) än övriga foder vilket är det hos kaniner man vill ha mycket av. Versele Lagas Cuni Pro har även en låg andel fett (2,5%) vilket anses önskvärt.

Men varför upplever jag då att dessa foder inte riktigt håller måttet?

Foderstat

Hade jag kanske utfodrat på ett annat sätt med mindre mängd hö och en högre andel pellets i foderstaten så tror jag dessa foder gjort en stor skillnad. Kanske också skillnaden mellan en frisk kanin och en sjuk kanin.

Det som är viktigt att tänka på är att dessa foder är väldigt bra i framförallt ett avseende. För trots att vi vana kaninmänniskor tjatar om vikten att djuren får hö så är det få kaniner som faktiskt får det. Nu talar jag om den klassiska ”barnfamiljskaninen”. Många av de kaninerna får endast pellets och i de fallen är Selective samt Versele Lagas sortiment något som kan göra att kaninens mage inte kollapsar helt eftersom de i alla fall får i sig en liten mängd av växttråd (liten i detta avseende med tanke på inget hö).

Stillasittande eller i rörelse

Detta är något jag ju själv totalt missat och jag kan inte förstå riktigt hur. De näringstabellerna som är gjorda för kanin och som ni kan läsa om i andra artiklar här på sajten är antagligen gjorda för ”burkaninen”. En kanin som rör sig väldigt begränsat. Detta är ju något som våra hoppkaniner knappast gör. De är säkert ute mer än några andra kaniner och rör sig så mycket mer.

Återigen så ska man inte underskatta vikten av bra foder rent näringsmässigt men man måste anpassa det till varje individ. Motion och rörelse är ju ytterligare en ingrediens till att kaninens mage arbetar normalt. För den stillasittande kaninen är andelen växttråd i de bättre fodersorterna” viktig för kaninens mage. För en kanin i rörelse och som dessutom har hö som bas i foderstaten tror jag behovet av växttråd minskar. En kanin i rörelse behöver absolut en stor mängd växttråd men får den bara rätt mängd hö så brukar detta vara gott nog. Hur kommer det sig annars att kaniner kan klara sig enbart på hö?

Sammanfattning – hoppkaninen

Jag ska försöka avrunda. Det jag vill få fram med denna ”artikel” är att bäst kanske inte alltid är bäst för alla. För mina kaniner anser jag Edel är det foder som fungerat absolut bäst vilket när jag börjat tänka efter inte är så konstigt. Mina kaniner skiljer sig avsevärt från de kaniner som de klassiska näringstabellerna är gjorda för. Till skillnad från en stillasittande burkanin så rör sig mina kaniner betydligt mer och kräver därför ett mer energirikt foder, de ska bygga muskler vilket kräver en högre andel protein samt att de får hö som bas i foderstaten vilket täcker upp behovet av växttråd.

Hur kommer jag utfodra?

=========================

Min förhoppning är att jag ska lyckas få tag i Edel igen. Om inte blir mitt val antagligen rabbfor. Hö kommer kaninerna få i samma utsträckning som tidigare. Jag kommer även behålla VL Cuni Crispy att blanda med Edel samt VL Cuni Pro som kommer ges till kaniner som inte är i ”arbete”, tävlas/tränas. Cuni Pro har varit guld värt nu när jag haft en sjuk kanin som varit tvungen att äta fiberrik föda tillsammans med medicinen. Då har det varit otroligt skönt att kunna ge henne en pellets med högt fiberinnehåll.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Annons:
Northernlights KU
4/30/13, 12:05 AM
#1

Mycket intressant "artikel", som alltid 😉

Jag tror också det är mycket viktigare att se till varje individ vad just den behöver, och inte blint följa de allmänna rekommendationerna för vad "kaniner" behöver. För det kan ju faktiskt skilja ganska mycket i behov beroende på ras, storlek, ålder, ev. dräktighet/kull, motion/träning och temperament.

Själv har jag haft svårt att hitta ett foder som passar både mina yngre tävlingskaniner och mina äldre pensionärer som inte längre är så aktiva. Förmodligen för att deras behov är så olika.

En annan sak jag har tänkt på är att vilken sorts hö man ger också borde ha stor betydelse för vilket pellets som passar bäst…? När det gäller att beräkna foderstat till t.ex. hästar, börjar man alltid med att försöka uppskatta hästens behov. Därefter tittar man på höet (eller det grovfoder man nu använder) eftersom det, liksom hos kaninerna, ska vara hästens huvudsakliga föda. Sedan försöker man räkna ut vilket kraftfoder som kan tänkas passa bäst. Dvs. ger man ett hö med lite dåliga proteinvärden, så försöker man "rätta till" det med ett kraftfoder med höga proteinvärden osv. Detta gör också att en sorts pellets som passar bäst ett år, kanske inte är det bästa nästa år när man förmodligen har fått en ny höskörd med andra värden. Hur många kaninägare har egentligen ett analyserat hö?

Jag är helt inne på din linje när det gäller att välja foder, nämligen att titta mer på hur kaninen ser ut och hur den mår (hull, muskler, päls, mag-/tarmfunktion, kondition, prestation, tillväxt osv.) än vad som "på pappret" är det "bästa" fodret 🙂

           Mvh Linda, Northernlights Kaninuppfödning
                     ~ Bloggen ~ Youtube-kanalen ~
Hjärta Bunnies are like potatochips - you can't have just one Hjärta

kyrkeliden
4/30/13, 1:55 PM
#2

#1 Helt rätt med hö. Kan ju nämna att jag har ett toppenhö vilkt också drar ner behovet av kraftfoder. Tyvärr tror jag inte vi kaninmänniskor är lika noga som hästmänniskor att be om en analys på vårt hö. Köper man från djuraffär är det tyvärr ofta omöjligt att få ut :( Borde inte vara så, men tyvärr. 

Hade vi haft analys på höet så är jag helt inne på din linje att göra en foderstat och se till varje individ. Tänkt om man haft det så lyxigt att vi haft program som räknar ut detta, vilket finns till häst, ko, gris & höns iaf.

Mitt tips med äldre och yngre är att ge de äldre lite vetegroddsolja över maten. Började med detta förra året och är riktigt nöjd över resultatet som det ger. De tappar inte muskler lika lätt och fina pälsar. De "faller inte ur" som innan :)

Kul med ditt långa svar. Älskar att diskutera foder och annat och roligt med respons från er läsare :D

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

LovePoppy
5/1/13, 6:48 AM
#3

Intressant artikel! :D

Det låter klokt med att man ska välja foder efter kaninen och inte efter det som klassas som bäst näringsmässigt. Titta bara på oss människor, så skiljer det sig. Tex de som tränar mycket behöver äta mer för att orka.

Kör just nu med Carrier och är väldigt nöjd med det på mina aktiva tävlingskaniner och på min före detta rätt så aktiva hoppkanin/utställningskanin/kelkanin Putte på 8 år.

Har dock en äldre kanin vid namn Poppy som jag inte hittat rätt till. Poppy är en liten dvärgvädur på 5 år och kelkanin och älskar mat, har magrat av ordentligt på sistone. Något tips på foder eller annat man kan ge honom?

kyrkeliden
5/1/13, 10:50 AM
#4

#3 Återigen är mitt tips att ge lite vetegroddsolja. Var själv misstänksam mt detta i början men är supernöjd över resultatet. Ger det till mina äldre.

Det innehåller fett och aminosyror i rätt mänd vilket erkligen kan göra underverk. Kan liknas med laxolja som man ger till hund. Detta är det vegetariska alternativet.

Får kanske bli en artikel om denna oljan som jag är så förtjust i ;)

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

kyrkeliden
5/1/13, 10:51 AM
#5

Sen kan jag sga det är kul att ni tycker som jag. Vart osäker hur folk skulle reagera då jag tycker ttt tag att man typ fick det i ansiktet att man var en dålig kaninägare om man inte gav ett foder som klassas som de "bättre".

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Vincent...
5/1/13, 3:39 PM
#6

Ja, en artikel om vetegroddsoljan vore roligt :)

HAHAHAHAHAHA…..

Annons:
LovePoppy
5/1/13, 4:58 PM
#7

Ja, en artikel om vetegroddsolja och kanske något mer tips om du kommer på något du har! :D

LovePoppy
5/1/13, 5:00 PM
#8

När du säger lite vetegroddsolja över maten. Menar du pelletsen eller höt, och hur mycket är lite ungefär. Kryddmått, tsk, matsked? ;)

Northernlights KU
5/1/13, 8:53 PM
#9

#2 Alltid trevligt att diskutera 😉Särskilt när det gäller ett så viktigt ämne som kaninens foder.

Vetegroddsolja kan ju absolut vara värt att testa! Vet att det förekommer bland hästfolk att ge sin häst vetegroddsolja när det kan tänkas behövas.

Du får jättegärna skriva en artikel om vetegroddsoljan också 🙂Som sagt vet jag att man kan ge det till hästar, men har aldrig hört (vad jag kan komma ihåg) till kaniner, så lite mer kunskap om hur det fungerar till kaniner är ju aldrig fel.

Ett foderstatsprogram till kanin hade varit lyx, det finns ju som sagt till andra djurslag. Fast vet man bara hur man ska göra tycker inte jag att det är så svårt att räkna ut en foderstat "manuellt" heller, men det förutsätter ju förstås att man har allt foder inkl. höet analyserat. 

---------------

Jag hoppas att fler i fortsättningen kan lita på sin "magkänsla" när det gäller att välja foder till sin kanin. För vilket foder som egentligen är bäst varierar mycket beroende på kanin och värden på höet. Om ens kanin/er ser välmående ut, lagom i hull, fint musklad, blank i pälsen, bra i magen osv., finns det ingen anledning att byta foder för uppenbarligen verkar det man redan har vara passande.

Ser tyvärr alldeles för ofta, kanske inte så mycket här men på KiF, att någon skriver att denne ger sin kanin ett visst foder, och genast blir personen "påhoppad" för att det inte är ett bra foder, med motiveringen "min kompis gav det till sin kanin och den blev fet av det" och liknande, eller bara "det är inget bra foder" kort och gott. Vissa verkar även sätta ett likhetstecken mellan "dyrt" och "bra", och "har man inte råd med det bästa (dvs. dyraste) ska man inte ha kanin".

Jag kommer fortsätta att ge mina kaniner det foder som dom verkar må bäst av, och jag hoppas att andra också "vågar" göra det, och inte blint gå på vad andra skriver på ett forum. Att fråga och diskutera är alltid bra, men man måste kunna sålla lite bland svaren, och lita på sin egen kunskap och känsla om hur ens kaniner mår också. Bäst foder "på pappret" är inte alltid bäst foder i praktiken.

           Mvh Linda, Northernlights Kaninuppfödning
                     ~ Bloggen ~ Youtube-kanalen ~
Hjärta Bunnies are like potatochips - you can't have just one Hjärta

kyrkeliden
5/1/13, 9:35 PM
#10

#9 Håller helt med diskussionerna på KIF. Därför jag ville skriva detta också lite som en motsats. Är så trött på folk som säger så att har man inte råd med det dyraste ska man inte ha kanin. Suck för sådant!

Ska se vad jag kan få fram på vetegroddsolja. Jag ger ett par droppar över pelletsen så en liten flaska räcker i en evighet. Just att det hjälper mot djur som "faller ur" känns riktigt skönt. et är ganska fett så ska inte ges i allt för stor mängd men ett par droppar över pelletsen ar inte påverkat mina i hull.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

sfut
5/1/13, 10:57 PM
#11

En intressant artikel. Jag har också funderat över dessa tabeller som finns på hur mycket som ska finnas av vad i fodret. Vem har skrivit de här tabellerna från början? Hur har man kommit fram till det? Vad inkluderas i det?

Jag har funderat över om de här tabellerna inkluderar den näring de får från höet? I så fall täcks ju växttråden upp med råge för en kanin som äter mycket hö. Eller är näringstabellerna från början gjorda för kaniner som mestadels äter pellets och inte hö? I många länder är hö svårt att få tag i vad jag fattat det som.

Det jag har tänkt på är att om 90% av kaninens föda är hö, spelar det då så stor roll om det är 15 eller 30 % fiber i pelletsen? Jag har provat två pelletssorter med väldigt hög växttråd men det har mest känts som att betala väldigt mycket pengar för pressat hö som kaninerna dessutom inte är så förtjusta i. Upplever dessutom att jag måste ge betydligt mycket mer av det fodret än Lottie havre och vetekli som vi ger annars och då orkar de ju inte äta så mycket hö som de ska ha.

För övrigt är jag väldigt nöjd med Lottie, har haft stampe innan men upplevde samma som du och med Lottie fick de genast finare hull över ryggen.

Det är svårt att ge bort vänlighet.
Den kommer hela tiden tillbaka till dig.

www.hoppfullt.blogg.se

Friggeshoppkaniner
5/3/13, 8:12 PM
#12

Väldigt intressant artikel, mina funkar super på hö och 1 msk Edel och då har jag ganska olika åldrar på mina kaniner upp till 9 år så instämmer med att dyrast inte alltid är bäst.🙂

Mickis1994
5/16/13, 9:50 PM
#13

Superintressant att läsa och bra skrivet!

Mvh Michaela Glansk.
Riverruns Hoppkaniner, uppfödning av hoppkorsningar. 

Annons:
NinaS
3/22/14, 7:13 PM
#14

Hade missat denna artikel (plus första delen), jätteintressant! :)

Upp till toppen
Annons: