Annons:
Etikettavel-uppfödning
Läst 11457 ggr
kyrkeliden
2013-04-28 13:09

Tankar om foder - del 1.

Jag har på senare tid börjat inse att de foder som man kallar ”bäst” rent näringsmässigt inte alltid fungerar bäst. I alla fall inte på mina kaniner.

Det är viktigt att ha med sig att detta är endast tankar hos mig som jag fått efter att ha testat olika foder. De har ingen vetenskaplig grund men jag hoppas dela med mig av lite erfarenhet.

De foderna som jag testat och haft genom åren är:

  • Tackfor (fårfoder)

  • Stampe

  • Edel

  • Selective

  • VL Cuni Crispy

  • VL Cuni Pro

  • Rabbfor 

Nu ska man komma ihåg att mina kaniner äter väldigt mycket hö och har alltid gjort. Därför har de fått mindre mängd pellets och jag tycker att de hållit ett bra hull på så sätt. Självklart har de även fått grönsaker och frukt men just nu är det pellets vi ska diskutera.

Tackfor

Detta är ett fårfoder som jag framförallt hade till mina dvärgvädurar då jag började föda upp kaniner (2005). Hade detta foder fram till 2007. Ett foder med väldigt mycket protein. Var ett enligt mig helt ok foder dock hade jag ett problem med det. Ungar som under avvänjningsperioden som ska börja äta pellets istället för endast modersmjölken blev ofta väldigt dåliga i magen. Detta är ett kritiskt stadium och det är viktigt att ungarnas mage klarar av fodret.

Pris: 205:- / 25kg (Granngården)

Stampe

Efter att ha använt tackfor i några år bytte jag till Stampe. Detta var under tiden som jag bytte från utställningskaniner till hoppkaniner. Stampe hade jag i knappt ett halvåroch var aldrig riktigt nöjd med det. Vet att fodret blivit bättre men det jag hade problem med var att Teddy, då en ungkanin inte lyckades hålla hullet trots fri fodergiva. Han orkade helt enkelt inte äta den mängd som skulle krävas för att han skulle hålla hullet.

Pris: 259:- / 18kg (Granngården)

Edel

Detta foder har jag använt i flera år fram till senaste året. Det är inte alldeles lätt att få tag i, tyvärr. Ett foder som jag insett då jag bytt till andra foder att jag är otroligt nöjd med och har inget att klaga på. Trots att de fodersorterna som jag använt på senare tid anses ”bättre” rent näringsmässigt så tycker jag ändå att Edel fungerat bäst på mina kaniner. Varför? Det hoppas jag kunna förklara (vad jag tror i alla fall) senare.

Pris: 198:- / 25kg

Selective

Selective är ett foder som till skillnad från de ovan har ett högt innehåll av växttråd (fiber). Det anses därför bättre rent näringsmässigt och kostar även betydligt mer. Jag ska inte uttala mig allt för mycket om detta foder då jag endast testat en säck på 3kg. Men mina kaniner var inte jätteförtjusta i det. Det kan bero på att de innan fått foder med mindre växttråd och mer fett (fetare foder är i regel smakligare). Under denna period var inte mina kaniner i tävlingskondition heller och jag kan därför inte lägga ett omdöme på hur det funkar då. Det jag kan säga är att jag kände att jag lika väl kunde använda ett billigare foder då jag inte tyckte detta gav en förändring som jag i så fall skulle velat ha sett.

Pris: 139:- / 1,5kg (Djurmagazinet)

VL Cuni Crispy

En musli från versele laga. Trots att fodret är en så kallad ”blandning” så är det en av de bättre blandningarna om man ser till näringsvärdena. Är inte i samma klass som Selective men definitivt bättre än Edel, tackfor och övriga. Ett foder mina kaniner älskar. Blandningar ska man vara försiktig med på grund av selektivt födointag (väljer ut godbitarna). Dock är detta inte ett problem hos mina kaniner som får väldigt liten mängd och de slukar allt. Däremot rekommenderar jag inte blandningar om man har en kanin som lätt väljer bort sitt hö och endast vill äta pelletsblandningen. Återigen har mina kaniner inte varit i riktig tävlingskondition så att jag kan uttala mig helt och hållet på den frågan men de höll hullet bra på fodret.

 Pris: 420:- / 20kg (Djurmagazinet)

VL Cuni Pro

Jag tittade vidare på Versele Lagas sortiment och snubblade över detta foder. Vart billigare än cuni Crispy och med bättre näringsvärde. Ett foder som klassas som ett bättre foder med en bra nivå vad gäller fiber. Det jag tycker mest om är framförallt pelletsbitarna som är rejält stora och ger tuggmotstånd. Det jag märkt är att kaninerna inte orkar äta en så stor mängd vilket säkert har med andelen växttråd i fodret (fiber ger mättnadskänsla). Jag är på det hela taget nöjd med fodret men känner att när jag väl sätter kaninerna i tävlingskondition så räcker inte riktigt detta foder till. Absolut ett bra foder som jag kommer använda till de som inte rör sig lika mycket / under viloperioder men kaninerna verkar kräva mer energi under perioderna med intensiv träning (vilket ju är ganska logiskt).

 Pris: 375:- / 25kg (Djurmagazinet)

Rabbfor

Då jag inte lyckats få upp hullet å min ena hona fick en kompis prova att mata upp henne. Vilken skillnad! På en vecka med rabbfor hade honan i fråga ändrats totalt i kroppsbyggnad till det positiva. Det var här som mina funderingar kring det här med foder väcktes. Att det bästa fodret kanske inte alltid är bäst i alla lägen. På denna honan var det tydligt att hon behövde mer energi och hon kräver fortfarande fri tillgång trots att hon inte är ett ungdjur. Rabbfor skulle jag vilja likna med Edel om man nu ska jämföra det med något foder.

 Pris: 205:- / 25kg (Granngården)

Det kommer ytterligare en del på detta ämne där jag mer diskuterar varför jag tror jag får följande resultat med dessa foder. Hoppas ni finner den och även denna artikel intressanta.

Bildlänkar:

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Annons:
Mickis1994
2013-04-28 20:31
#1

Superbra 🙂

Mvh Michaela Glansk.
Riverruns Hoppkaniner, uppfödning av hoppkorsningar. 

Mickis1994
2013-07-08 13:13
#2

Vad har ni andra för erfarenheter av de pelletssorter som nämns i artikeln? 🙂

Mvh Michaela Glansk.
Riverruns Hoppkaniner, uppfödning av hoppkorsningar. 

Northernlights KU
2013-07-10 20:27
#3

#2 Av dom som nämns här har jag bara testat Stampe och Rabbfor.

Stampe hade jag i många år, och det fungerade helt okej. Anledningen till att jag bytte foder var att några av kaninerna lätt blev feta av Stampe, samt att det lite låga fiberinnehållet ibland fick kaninernas magar att krångla.

Rabbfor har jag nu, tillsammans med Rabbit Royale, till de flesta kaninerna. Egentligen började jag med RR, men ville ha något att blanda med för att "rätta till" värdena på RR och valde då Rabbfor. Blandningen består av 1/4 Rabbfor och 3/4 RR och det fungerar mycket bra. Men egentligen har jag lite svårt att uttala mig om Rabbfor eftersom mina kaniner får en så relativt liten del av den totala givan.

Jag har även ett VL Cuni-foder som jag är nöjd med, men inte just dem som nämns här i artikeln.

           Mvh Linda, Northernlights Kaninuppfödning
                     ~ Bloggen ~ Youtube-kanalen ~
Hjärta Bunnies are like potatochips - you can't have just one Hjärta

Upp till toppen
Annons: