Annons:
Etikettträning
Läst 9254 ggr
torpetskaniner
1/11/13, 11:07 PM

Träning och kost av kanin - del 1

Brukar du vara noga med att din kanin får komma ut och röra på sig i exempelvis en hage eller i sele? Kanske är du en av dem man kan se vara ute och gå med en kanin i koppel.

Precis som med människor är det jätteviktigt att kaninen får röra sig för att den ska hållas frisk och i bra form. Motion och kost är jag väldigt intresserad av och noga med när det gäller mina kaniner, därför har jag valt att dela med mig av lite tips och erfarenheter av detta. Jag har försökt leta upp pålitliga källor bakom detta, tyvärr är det här inget ämne som många faktiskt intresserar sig av och har forskat inom. Därför får jag helt enkelt utgå med ”fakta” utifrån mina egna erfarenheter och upplevelser. Ni får helt enkelt ta mig med en ”nypa salt” och bilda er egna uppfattning på vägen.

**Kort inledning
**Så, vad innebär egentligen motion för kaninen? Har det några fördelar respektive nackdelar? Och framför allt – ger det verkligen någon effekt på ett så pass litet djur som kanin? Frågorna är många när det gäller kaninens välbefinnande. Jag antar och hoppas att de flesta kaninägare där ute strävar efter att ge kaninen ett så pass bra liv som möjligt. När det gäller människor är det bevisat att vi bör röra på oss minst 30 minuter varje dag.

Dock ska man inte enbart gå utifrån rekommendationer, utan även kunna se den enskilda individens behov. Detsamma gäller kaniner. Jag skulle inte vilja säga att en kanin mår bra av allt för hård träning, men inte heller för lite. Alldeles för många kaniner där ute tror jag är stillasittande mestadels av sitt liv. De brukar heller aldrig bli särskilt gamla.
Sammanfattat handlar det hela om att du som kaninägare ska kunna se ett samband mellan motion, kärlek, rätt sorts foder o.s.v. Tänk på kaninen i det vilda. Trots tusentals år av domesticering*, är kaninen vi har idag inte anpassad till ett liv i bur, ett stillasittande liv. Den vill, precis som de flesta av oss, röra på sig och se omvärlden. Upptäcka nya platser och utforska spännande områden.

Wilmer med sin lillmatte tar en nypa frisk luft.

**Olika motionsformer och typer av träning
**Om ni frågar mig, är all typ av rörelse bättre än ingen alls. Jag har tänkt att, lite översiktigt, dela med mig av lite tips och knep på hur ni kan träna er kanin. Man skulle kunna dela upp träningen i två olika typer, styrka och kondition. De skiljer sig rätt mycket från varandra och har olika fördelar.

När det gäller hoppningen, behövs båda delarna. Kaninen behöver vara stark och ha stora, kraftfulla muskler för att hoppa, främst i de högre klasserna. Samtidigt är det oftast långa banor, ibland går kaninen till omhoppning. Det blir många hoppvändor sammanlagt. Det är då som konditionen krävs hos kaninen för att den ska orka ordenligt.
För att få en inblick i en tränad kanins vardag, tänkte jag ge lite exempel på en av mina egna kaniner, Päcklan. Han har varit i form sedan han endast var 3-4 månader gammal. Av egen erfarenhet, tycker jag det är lättast att börja träna kaninen redan när den är liten. Den brukar då få en bra ”grundkondition” och har lättare att komma tillbaka i form om kaninen kanske tar en paus eller liknande. Päcklan tränas mellan 2-6 dagar i veckan, beroende på årstid och hur pass mycket tid jag har tillgång till att lägga ner på honom.
Han är dessutom innekanin och kan under vissa omständigheter ibland inte gå ut om det är för dåligt väder, etc. På somrarna promeneras han ca 3-4 gånger i veckan, hopptränar möjligtvis en gång i veckan och får gå i stor hage (minst 8 kompostgaller stor) 1-2 gånger. Resterande tid vilar han upp sig. Ut över detta, får han lagom mycket kraftfoder och tillgång till bra hö. (inte allt för kraftigt)

Vissa gånger har det faktiskt hänt att han magrat av rejält, trots att han varit fullt frisk. Det hela tror jag kan förklaras precis som med människor som tränat för mycket. Musklerna bryts istället ner, eftersom de inte får vila och bygga på sig själva. Alltså, blev han bara smal av all träning istället för att bygga på sig muskelmassa. Problemet var så enkelt löst att jag helt enkelt trappade ner på träningen lite och gav honom proteinrikare mat som musklerna kunde tillgodoses med.

Kom igång!
Det allra svåraste med det hela är att faktiskt ta sig ork att komma igång med sin kanin. Det kan kännas omöjligt, kämpigt och inte alls värt all slit i början. Men tro mig, efter ett tag kommer du börja märka skillnad! Här kommer några punkter du kan börja med eller förändra för att lättare få din kanin i form.

Sätt upp tydliga mål
Ha alltid ett eller flera mål att sträva emot, men höj inte ribban för högt. Sätt små mål i början som du vet att du kommer klara av att genomföra. Av egen erfarenhet har jag märkt att det blir både roligare och lättare att träna sin kanin om man vet att man klarat av flera av de saker man faktiskt velat slutföra.
**Exempel på mål:
**- Lär din kanin att vänja sig vid selet.
- Ha ett mål att gå en viss promenadslinga på en genomtänkt tid
- Lär dig att förstå din kanin bättre och börja styra den mer med handen istället för att dra i kopplet
- Få din kanin musklad och i bättre hull över ryggen

Börja motionera kaninen
Har du sedan tidigare en helt stillasittande kanin, ökar du på träningen långsamt men successivt. Om du börjar för hårt kan det leda till både skador och att kaninen tröttnar. Ta det lite extra lugnt i början! Ett bra tips kan vara att låta kaninen ”träna sig på egen hand”, dvs släpp den i hage eller ha den lös på rummet eller liknande. Då hoppar kaninen runt så mycket den själv vill och orkar. Ha den gärna på samma ställe så att den känner sig trygg med området varje gång. Många kaniner sitter bara stilla när de hamnar på en ny plats och inte är riktigt säkra där.
När kaninen sedan är van vid att exempelvis springa i en vanlig hage, kan du flytta den till ett ställe som har mer varierad terräng. Den kan gärna innehålla stockar och grenar, sten och vara lite ojämn. Då lär sig kaninen att inte bara gå på ett jämnt underlag.

Grunden i att senare kunna gå långa promenader med din kanin är att träna den att gå i sele. Börja med att vänja den med att ha sele på sig exempelvis i hagen eller på rummet. Håll uppsikt över kaninen så att den inte fastnar med selet i saker och ting.

Det finns otroligt mycket mer att skriva om allting, men det får bli i nästa del av artikeln. Hoppas det här jag skrivit gett någon form av inspiration i alla fall. Som sagt kan jag inte skriva ut några källor till det här. Förhoppningsvis kommer nästa del av artikeln inom kort.
Du kommer du få läsa om hur man kan föra träningsdagbok, mer om kaninens kost och hur du ska utfodra din kanin när den tränas. Även mer invecklat om just träning.

Håll tillgodo!


Annons:
Sweety
1/12/13, 11:39 AM
#1

Super bra skrivet! :)

- Medarbetare på Lockar ifokus.

https://nouw.com/rosettagabriella - In och läs!

Kaninhopp
1/13/13, 12:10 AM
#2

Jättebra skrivet :D

Vincent...
1/13/13, 10:34 AM
#3

Mycket bra artikel, längtar till nästa… Skrattande

HAHAHAHAHAHA…..

[RC1393]
1/13/13, 6:36 PM
#4

Jättebra artikel! Precis som du säger kan träning lätt glömmas bort, trots att vi lever i ett samhälle där just träning och kost är ett högaktuellt ämne. Jättebra att dra upp att det även är jättebra för kaniner! :)

[El-sa]
1/13/13, 7:08 PM
#5

Super bra artikel (:

Anoki
1/17/13, 3:09 PM
#6

jättebra artikel! :)

Annons:
tesushie
1/24/13, 9:52 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

superbra artikel men hur gör jag som har en kanin som är så lat så så fort jag släpper ut henne eller sätter på selen går hon kanske 5 steg och sätter sig/lägger sig ner och latar sig hon är inte heller intresserad av godis vid träning.

bild: den lata lille pocky

http://www.youtube.com/user/lazyasshika

luckydragonriderkin
1/30/13, 2:52 PM
#8

Så om ryggen är jätte"magen"är det för att den är otränad!? För min kompis kaniner är magra över ryggen men inte annars. Man känner ryggraden jättebra…… Dom får aldrig vara ute och röra på sig. Jag har försökt att övertala henne men nejdå. :'(

I like to draw *u* Skicka ett DM om du har några frågor C:

torpetskaniner
1/30/13, 10:09 PM
#9

TACK allihopa för den underbara supporten! Ska försöka sätta mig och skriva nummer 2 snart =)

#7
Svårt att säga, men sätt henne på ett ordentligt underlag (en stor matta där hon inte halkar på eller liknande eller som är för mjuk) och "tvinga# henne försktigt framåt. Om hon inte rör sig alls efter några veckor på samma ställe är det något fel.. Ge henne inte för mycket fett foder, det är oerhört svårt att banta en kanin! Man får ha små mål i början. Ställ fram ett hus framför henne eller liknande så kanske hon orkar ta sig in där till en början?

#8 Kan vara det, dels dåligt foder som istället får fettet att sätta sig på magen istället för vid ryggen. Har de bra hö och vad får de för pellets?
Det är jätteviktigt att de får komma ut och röra på sig. Visa henne den här artikeln kanske? :)


luckydragonriderkin
1/31/13, 3:30 PM
#10

#9 jag ska :) vet inte vilka pellets :/ men dom får samma Hö som mig och det är bra :P

I like to draw *u* Skicka ett DM om du har några frågor C:

eme
1/1/14, 2:12 AM
#11

Skulle det inte finnas en del 2 till den här?


kaninloggen.bloggplatsen.se

Cilia.Teddytöserna
1/1/14, 3:12 PM
#12

Jätte bra! Uppskattas ! :D

Regnbåge Bloggen Regnbåge

 MVH Cecilia & KaninernaBlomma

eme
1/3/14, 11:14 PM
#13

Det här var del 1, var är del 2?


kaninloggen.bloggplatsen.se

Annons:
Hilda123
1/5/14, 12:02 AM
#14

7# Vad ger du för kraftfoder och hur mycket? Det behövs inte mer än 1-2 msk per dag. Man ska inte utfodra med fröblandning, det är bara onyttigt. Så utfodrar du med det är det bäst att byta till pellets. Låt henne bara sitta still, någon gång måste hon ju börja gå.

Hilda123
1/6/14, 10:47 PM
#15

När kommer del 2?

Upp till toppen
Annons: