Annons:
Etiketttävling
Läst 13434 ggr
kyrkeliden
8/27/12, 9:46 PM

Klasser i Kaninhoppning - Svårklass

Svårklass är den näst högsta klassen man kan tävla inom banhoppning. Hinderna blir högre jämfört med medelsvår klass men maxlängden och antalet hinder är detsamma. Nu krävs det även att kaninen är registrerad för att få tävla. För att bli uppklassad till högsta klassen ”elit” krävs det nu även fler uppflyttningspinnar.

Mått och hinder

Vad gäller maxhöjd och maxlängden skiljer det sig lite åt mellan de två förbunden. SKHRF står för Sveriges Kaninhoppares Riksförbund och KAF är om man tävlar hoppning inom Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund.

Minst 6 st hinder måste vara 40 cm höga.

3 st hinder får vara 45cm.

Uppflyttningspinnar och uppklassning

Nu vet du säkert redan att kaninen avancerar i klasserna genom att ta placering på tävling och ta så kallade ”pinnar”. För att kaninen ska få starta svår klass måste den ha tagit tre stycken pinnar i medelsvår klass. Kom ihåg att pinntabellen är separat för rak och krok. Så för att kaninen ska få starta svårklass i krok måste den ha tagit tre pinnar i medelsvår krok. Detsamma gäller för att få starta svår i rak (kaninen måste då ha tagit tre pinnar i medelsvår rak).

För att kaninen ska klassa upp sig till elit från svår klass måste kaninen nu ta 5 st pinnar i vardera svår rak och krok.

Kaninen som har tagit pinnarna i tabellen ovan kan du utläsa är medelsvår i krok med 2 pinnar. Den får alltså nte starta svårklass i krok förrän den tagit sista pinnen (om inte klassen är öppen klass (KAF)). Kaninen är däremot svår i rak och har här tagit två pinnar. Som du kan se i tabellen måste kaninen ta tre pinnar till i svår klass för att tabellen ska bli helt ifylld. När detta sker är kaninen då elitklassad.

Registrering och registreringsnummer, S-0000

För att kaninen ska bli berättigad (ska få) att starta i svårklass måste nu kaninen bli registrerad. En kanin måste vara registrerad för att få starta svårklass (senare elitklass) samt höjd och längd (ej elit och elit).

**Vad är registrering och varför?
**Från den dagen kaninen ska starta någon av ovan nämnda klasser måste kaninen vara registrerad (registrering inskickad). En registrerad kanin kommer sedan med i ”kaninregistret” vilket är ett dokument med samtliga registrerade kaniner i Sverige (olika register för SKHRF, KAF KH). I registret står registrerad ägare med bland annat. Detta är viktigt att veta t.ex. inför SM och Sveland cup där endast registrerat ekipage får delta. Med registrerat ekipage menas att man endast får vara med och tävla denna cup/SM med en kanin som man står som registrerad ägare på.

**Hur registrerar jag min kanin?
**Ta kontakt med någon i din klubbs styrelse så kan de hänvisa dig till rätt person. Inom varje klubb finns en person som är ansvarig för att ta emot registreringar och sedan skicka in dessa till riksförbundets registrator.

Det som ska stå med vid registrering är:

  • Kaninens namn
  • Kaninens kön
  • Kaninens födelsedatum
  • Ditt namn
  • Ditt medlemsnummer
  • Din klubb

**Kostar det något att regisrera sin kanin?
**Ja för att få registrera sin kanin brukar man ta en avgift på 20kr / kanin.

**Registreringsnummer, S-0000
**När din registrering så kommit in till riksförbudets registrator kommer din kanin få ett registreringsnummer som är unikt för just den kaninen.

Registreringsnumret består av siffran ”S” följt av 4siffror som är unika för din kanin. Exempelvis ”S-6517”, ”S-7994”.

När du sedan anmäler till en tävling ska du skriva med kaninens registreringsnummer efter kaninens namn. Ex:

Rak Svår
Kyrkeliden’s Trassel mé Trunken, S-7615

**Om jag inte fått reg.nr innan jag ska tävla?
**Ingen panik. Du får såklart starta ändå. Det kan ta lite tid att få sitt registreringsnummer till sin kanin. När du då ska anmäla till tävlingen ska du istället för registreringsnumret (reg.nr) skriva ”nyreg”. Detta säger att kaninen är under registrering men ännu inte fått sitt reg.nr. Ex:

Rak Svår
Kyrkeliden’s Trassel mé Trunken, nyreg

**Min kanin Stampe heter nu Stampe 7718?
**I kaninregistret är varje kanines namn unikt. När du får svar från registretorn om din kanins reg.nr (du kan hitta nya reg.nr under forumet, ”kaninregistreringar” (SKHRF)) kan det stå samma fyra siffror efter kaninens namn som i kaninens reg.nr. detta innebär att din kanin på tävling numera ska anmälas med sitt ”nya namn”.

I kaninregistret finns det då antagligen fler som heter Stampe och då det endast kan finnas en kanin med det namnet får de andra ett för dem unikt namn. Det kanske t.x. finns Stampe 3348, Stampe 5677 etc. Din kanin som heter Stampe heter nu således Stampe 7718 och har eg.nr S-7718. Du ska således anmäla som nedan:

Rak Svår
Stampe 7718, S-7718

**Kaninregistret
**Du hittar kaninregistret för SKHRF under ”ladda ner” på SKHRF’s sida. Detsamma gäller för SKAF KH. Du hittar registret här under ”ladda ner” på SKAF KH’s hemsida.

LÄNKAR

http://www.skhrf.com/ - Sveriges Kaninhoppares Riksförbund (SKHRF)
http://skafkh.se/ - Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbunds Kaninhoppare (SKAF KH, KAF KH)

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Annons:
torpetskaniner
8/27/12, 10:12 PM
#1

Åååh härligt att mysgubben fick vara med :D
Som vanligt, skitbra artikel Sandra :) Fortsätt med toppenjobbet!


Northernlights KU
8/27/12, 10:22 PM
#2

Mycket bra och välskriven artikel, som alltid ;)

           Mvh Linda, Northernlights Kaninuppfödning
                     ~ Bloggen ~ Youtube-kanalen ~
Hjärta Bunnies are like potatochips - you can't have just one Hjärta

Upp till toppen
Annons: