Annons:
Etikettavel-uppfödning
Läst 15479 ggr
kyrkeliden
5/22/12, 6:20 PM

Inavel I - Begrepp & Släktskap

I denna artikelserie tänkte jag ta upp begreppet ”inavel”. Vad är egentligen inavel? Varför inavlar man och när är det rätt att använda sig av inavel? Vad är nackdelarna med inavel och finns det över huvudtaget några fördelar? Jag hoppas här kunna svara på några av dessa frågor.

Inavel – vad är det?

Inavel är säkert ett uttryck du hört några gånger. Kanske vet du då också vad det är?

Inavel uppstår - Inavel uppstår när man parar två kaniner som är släkt med varandra. Ungarna blir då inavlade.

Detta är en enkel förklaring till vad inavel är. För att förstå vad som menas med inavel är det viktigt att förstå begreppet inavel och begreppet ”släktskap” mer ingående.

Släktskap

Vi vet alltså nu att inavel uppstår när föräldrarna till en unge är släkt med varandra. Då blir ungen alltså inavlad. Att föräldradjuren är släkt med varandra menas att de delar en del gener, alltså att föräldrarna har en del gener som kommer från samma släkting. Dessa gener har alltså samma ursprung (källa) och det är det som gör att inavel uppstår.

**
Gener från farfar, farfars far och farfars farfar o.s.v.
**Förstår du inte? Oroa dig inte, det är inte helt lätt. Jag kommer inte gå in på vad gener är i denna artikel men du behöver veta att alla är vi uppbyggda av gener eller arvsanlag som det också kallas. Vi får hälften av våra gener från vår pappa och andra hälften, 50% av våra gener från vår mamma. Din pappa i sin tur har fått hälften av sina gener från sin pappa (din farfar) och andra hälften från sin mamma (din farmor). Din farfar har i sin tur fått sina gener från sin mamma och pappa och så vidare. Så en del av dina gener kommer alltså från din farfar och en liten del av de generna kommer från din farfars far och även din farfars farfar och så vidare. Att ni är släkt betyder just att ni delar en liten del av samma gener.

Slumpen avgör
Tänk att färgkulorna i bilden är kaninens gener. Som du kan se får varje kanin hälften av sina gener (2st kulor av totalt 4st) från vardera föräldern. Vilka gener som avkomman får (vilka två kulor av förälderns totalt 4st kulor) avgörs av slumpen. Hur nedärvningen går till kommer vi inte gå igenom här men det är viktigt att veta att hälften kommer från mamma, och hälften från pappa.

Vilka gener du får från dina förälrar avgörs av slumpen

**
Släktskap i procent, %
**Bilden visar också att som du kan se har ungen fått minst 1st gen (färgkula) från respektive far och morförälder. Alltså kan man säga ungen delar 25% av sina gener med sin mormor och 25% med sin farfar, 25% med farmor och 25% med morfar. 25% kommer av 1 fjärdedel (1 av 4 kulor har ungen fått från respektive far och morförälder). 1/4 = 0,25 = 25%. Det är så man komemr fram till att ungen får 50% av vardera föräldern, 1 genom 2 (1 dividerat med 2, eller 1/2) = 0,50 = 50%. Varför 2 och 4? Jo, du har ju två föräldrar, far och mor alltså 1/2. Sedan har du ju 4st far- och morföräldrar = 1/4 (farfar + farmor + morfar + mormor = 4st).

Det kan vara bra att förstå det här med att antalet gemensamma gener (släktskap) räknas i %. Vi kommer sedan när vi räknar ut inavelsgraden (förklaring på begreppet kommer senare) att räkna denna i %. Då är det bra att du vet att det betyder en viss andel (ett visst antal gener, eller i detta fall färgkulor) som två kaniner har gemensamt.

**
Syskon inte 100% lika
**Som du säkert kan se om du har egna syskon så är ni lika på många sätt men ändå inte helt. Men ni har ju samma föräldrar (om ni är helsyskon) så då borde ni ju ha samma gener, eller?

Om vi lägger till kullsyskon till ungen i bilden ovan:

Som du ser så har inte kullsyskonen fått samma gener från sina föräldrar. Faktum är att unge 1 och 2 inte har några gemensamma gener och är genetiskt sätt 0% lika. Unge 1 och 3 har två st kulor (gener) som är samma och är alltså 50% lika.  Unge 2 och 3 har också två gener som är samma. När man sedan räknar ut inavelsgraden mellan helsyskon brukar man därför sätta ett medelvärde på hur stor andel gener syskon delar till 50%  (även om det kan skilja sig från 100% - 0%).

**
Hur kommer det sig att syskon inte alltid är 100% lika?
**Kom du ihåg vad som avgjorde vilka gener en unge fick från sina föräldrar? – Just det, Slumpen!

Arvsanlag går förlorade

Som du också kan se så har unge 3. Inga gemensamma gener med sin mormor. Det visar på att en del arvsanlag (gener) försvinner med varje generation. Eftersom unge 3 inte har de generna från sin mormor så kan inge 3 i sin tur inte nedärva några av de generna till sina ungar heller. Dessa gener är då förlorade (om inte någon av övriga syskon ärver ner dem).

Det är viktigt att förstå att detta är en mycket förenklad bild. Kaniner och vi människor har inte bara 4st gener utan miljontals så någon enstaka av dessa borde kaninen ha samma med sin mormor, men principen stämmer. Att efter varje generation är det möjligt att gener går förlorade.

Inavel = samma gen i dubbel uppsättning

För att göra ett enkelt exempel som är lättöverskådligt så säger vi att unge 2 och 3. I exemplet ovan får en kull. Se nu vad som händer:

Som du ser fick ungen 2st gener som är likadana. Men när det gäller gener finns det inte ”likadana” utan i det här fallet är det samma gen i dubbel uppsättning. Denna gen kommer så vitt vi kan se från ungens farmors far och mormors far som är samma kanin. (se bilden nedan).

I teorin får ungar efter helsyskon 25% i inavelsgrad. Denna ungen fick mer så det är viktigt att komma ihåg att verkligheten sällan ser likadan ut som det gör i teorin. I nästa artikel kommer jag förklara mer om vad inavelsgrad är för något och vad det är man räknar ut och lite hur man räknar ut saker och ting. Tanken är också att senare förklara vad inavel innebär för djuren och fördelarna och nackdelarna med inavel.

Artilar om samma ämne

Inavel II - Nedärvning
Inavel III - Dolda & lethala anlag
Inavel IV - Genetisk variation
Inavel V - Effektiv population
Inavel VI - Inavelsgrad
Inavel VII - Räkna ut inavelsgraden

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Annons:
gaabriellaaa
5/22/12, 6:29 PM
#1

bra artikel! Glad

Mickis1994
5/22/12, 7:18 PM
#2

Jättebra skrivet!

Mvh Michaela Glansk.
Riverruns Hoppkaniner, uppfödning av hoppkorsningar. 

Tova.O
5/22/12, 7:40 PM
#3

Bra! :)

“Fear doesn't shut you down; it wakes you up” - Veronica Roth

Pylva
5/22/12, 7:59 PM
#4

Jättebra jobbat Sandra! Lätt att läsa och förstå Glad

 

JuliaB
5/24/12, 8:54 AM
#5

Superbra skrivet och jobbat Sandra! :)

kyrkeliden
5/24/12, 9:06 AM
#6

Tack allihopa! Kul att artikeln uppskattas :)

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Annons:
[MiniPim]
5/25/12, 1:07 PM
#7

Bra artikel! Nu vet jag vad inavel är! men är det inte så att det kan komma missbildningar då?

kyrkeliden
5/25/12, 1:40 PM
#8

#7 Det kommer komma lite fakta om vad inavel kan medföra i senare artiklar, så håll utkik :)

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Upp till toppen
Annons: