Annons:
Etikettkaninhoppning-ifokus
Läst 5213 ggr
kyrkeliden
2009-05-04 12:18

Upphovsrättslagen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Får jag låna en bild som jag hittar på en annan hemsida? Kan jag ta en text? Här beskriver vi kortfattat vad du får och inte får göra med material du hittar på nätet.

Följande artikel är lånad med tillstånd från djurfoto iFokus 
Författare är, KarolinaNowak

copyright.jpgEnligt lagen om upphovsrätt är det inte tillåtet att använda bilder, texter, musik eller annat utan upphovsmannens tillåtelse. Detta gäller oavsett om det står att det är upphovsrättsligt skyddat eller inte. Det går med andra ord inte att skylla på att det inte stod något om "copyright" eller liknande på bilden eller vid texten. Det är ett brott i alla fall.

Det finns undantag från regeln ovan. Det är tillåtet att ta kortare citat ur en längre text förutsatt att det är motiverat av sammanhanget i övrigt. Med kortare citat brukar i allmänhet avses en eller ett fåtal meningar. Vid citering ska du skriva varifrån citatet är hämtat och om möjligt göra en länk så att
den som vill kan läsa vidare i källan.

Om du vill använda upphovsrättsskyddat material här på insidan i fokus måste du be upphovsmannen om lov. Det gäller både om du vill ta något från en annan plats och använda här och om du vill ta något härifrån och använda någon annanstans. Ofta blir den som får frågan smickrad och ger sin tillåtelse.

Det finns bilddatabaser med bilder som upphovsmännen har givit sin tillåtelse att de används. Nedan är några:

http://www.sxc.hu/
http://www.istockphoto.com
http://www.morguefile.com

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Annons:
PandaFish
2009-05-04 23:28
#1

Jätte bra artikel :D Keep up the good work (Y)

Sandra Eriksson, Örebro Läns Kaninhoppare

www.sherlocksgard.weebly.com

Mickis1994
2009-05-05 22:23
#2

Det är bra med upphovsrättslagen :')

Mvh Michaela Glansk.
Riverruns Hoppkaniner, uppfödning av hoppkorsningar. 

Qepta
2009-05-16 23:14
#3

Toppen det här inlägget behövs verkligen!

// Mandana & Belgarna
www.Belgarna.blogg.se

KaninEmma
2009-06-03 13:36
#4

Bra artikel!

// Emma :D

kyrkeliden
2013-02-09 21:18
#5

Jag puttar upp denna artikeln lite då jag hoppas ni alla läser den. Har sett att en del av artiklarna här påskjuten näst intill kopierats. Det är jättekul att ni tycker artiklarna är bra och att ni sprider infon. MEN jag vill att ni i så fall länkar till ursprungsartikeln som du tagit texten ifrån. Å framförallt! Sätt inte ditt eget namn som författare på en text du tagit. Det gör mig otroligt ledsen att se att andra försöker ta åt sig äran för något som är skrivet av någon annan. Kanske har du sammanställt en text av olika artiklar från olika sidor. Var då noga med att skriva ex under referenser vilka sidor du tagit infon ifrån. Då är det enligt mig ok attskriva sitt namn vid texten och kanske då helst att set står SAMMANSTÄLLNING av: Lisa (exempel).

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Upp till toppen
Annons: