Annons:
Etikettköp-av-kanin
Läst 8662 ggr
kyrkeliden
2009-05-09 16:54

Vid Köp Av Kanin, del1 - Att tänka På

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Innan du bestämmer dig för att köpa en kanin finns det en rad saker man skall tänka igenom. En kanin är som vilket annat husdjur en levande varelse, som behöver mat och tillsyn varje dag.

Texten är hämtad från http://www.kyrkelidens.kaniner.se

Bild tagen av: PaaatyPalm
Så först och främst skall du ställa dig frågan: har jag tid?
I många fall är det ett barn som vill ha en kanin, men som vuxen måste man alltid vara medveten om att man har ansvaret. 
I många fall är det roligt med ett djur de första veckorna och sedan glöms djuret bort.

Är ni flera i familjen kan det vara bra att göra upp ett litet schema om vem som ska göra vad, när och hur.

Innan man tar hem sin lilla kanin är det även en del saker som skall inhandlas:

**Nocke och hunden CasperBur 
**Kaninburar kan se ut på många olika sätt. Beroende på om man väljer att ha kaninen inne eller utomhus finns det olika burar att välja bland. Enligt oss mår en kanin bäst att vara ute året om. En utebur behöver inte vara isolerad för att kaninen skall klara vintern, men den skall vara väl skyddande mot väder och vind. På vintern får man se till att bädda med ett tjockt lager halm åt kaninen så kommer den inte att frysa. Kaniner tål kyla bättre än värme, och klarar lätt temperaturer ner mot noll. Oavsett om kaninen bor inomhus eller utomhus skall buren alltid stå drag- samt fuktfritt. Fukt och drag är nämligrn något kaniner är mycket känsliga för.
Nocke

Storlek på bur
Det finns regler för hur liten en bur minst får vara. Dessa regler är satta av jordbruksverket, och gäller utan undantag. Tyvärr är det många som har sina kaniner i alldeles för små burar utan att de vet om det. För en kanin under 3kg skall buren minst vara 0,5kvm. Kortaste sidan får minst vara 50cm, och minsta tillåtna höjd är också 50cm. 100cm x 50cm är ett exempel på burmått. Buren får absolut vara större.

Skål/Flaska
Till kaninen måste det också köpas en matskål och en vattenskål/vattenflaska. Köper ni en vattenflaska så kolla noga upp så att den inte läcker. Skålen samt flaskan måste vid behov också rengöras, då det lätt samlas smuts och alger i den. God hygien är A & O, och man kan undvika många sjukdomar om man håller rent och snyggt hos kaninen. Höhäck är ett bra sätt om man inte vill att för mycket hö skall gå till spillo. Har man inte det, och lägger höet direkt på burgolvet är det lätt att kaninen drar runt det i buren.

**UnderlagKyrkelidens Glittertind By Tindra
**Som underlag i kaninburen finns det en rad olika man kan välja bland. Kutterspån, toalett och halm är bland de vanligaste. Kaninen skall ha tillgång till grävmöjligheter, vilket alla dessa tre ger. Själv har vi spån till kaninerna på sommaren, och lägger in ett tjockt lager halm över detta på vintern. Har man kaninen inomhus klarar den sig med endast spån eller liknande.

Rengöring
Det är även bra om man införskaffar något/några redskap som man kan använda vid rengöring av buren. Hur ofta man behöver städa åt kaninen är helt efter behov. Ett smart sätt är att sätta en liten låda av plast i kaninens toaletthörna. Ha spån även i denna. Har man en renlig kanin av sig kan det räcka att städa ur denna var/varannan dag, och resten av buren ungefär en ggr/vecka.

Sammanfattningsvis

Köp Bur innan Djur!

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Annons:
Mickis1994
2009-05-09 16:57
#1

Tummen upp Skrattande

Mvh Michaela Glansk.
Riverruns Hoppkaniner, uppfödning av hoppkorsningar. 

Flikka
2009-05-09 19:16
#2

Jätte bra =)

hyltebarn
2009-05-10 02:02
#3

Skrattande bra!

 /Saralindh
Hyltegårdens kaniner, (hemsida m.m kommer)

PandaFish
2009-05-10 11:40
#4

Super :D

Sandra Eriksson, Örebro Läns Kaninhoppare

www.sherlocksgard.weebly.com

[Tovab]
2009-05-10 21:26
#5

det är jätte bra att du skriver om det, själv har man set stora kaniner i minimala burar… :(

hanna2001
2011-03-03 00:46
#6

Bra info! :) Själv har jag en 5-årig lejonman, som bor inne med oss. För det mesta är den lös i huset. Den gillar att springa runt och hittar den katten jagar den henne (hon är jätterädd för honom)

Annons:
Fridaaaa
2011-03-03 10:58
#7

Bra fast tycker att det ska stå att det finns risk med att ha höhäck att kaninen kan fastna i det. Och att det är lag på sitthylla/hus.

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

KaninPiggelin
2011-03-03 16:52
#8

superbra! :D

 /Ida Lövgren, Vedbybackens Kaningård

♥ Findus ♥ Polly ♥ Tingeling ♥ Skorpan ♥ Holly♥ Lukas ♥ Ginny ♥

kyrkeliden
2011-03-03 22:12
#9

#7 Att skriva om alla saker en kanin kan fastna i, aja då kan vi dra upp en hel lista. Då borde man kanske inte ha gallerbur över huvudtaget då jag vet kaniner som fått igenom huvuet mellan gallret och således fastnat och brutit nacken.

Beror på vad för höhäck tror jag och hur denna är placerad. Kan ju placeras utanpå buren om man har tillräckligt stort galler/nät så kaninen kan äta genom detta.

Sitthylla, ja en miss. Står jordbruksverkets regler. Dessvärre kan man dra upp sitthylla 100gånger om och ändå tror jag största delen av kaninfolket inte har det. Men som #7 säger, det är AG på detta. har man inte det, ska det införskaffas.

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Upp till toppen
Annons: